Υπό κατάρρευση…

Αυτό το άρθρο με ταλαιπωρεί μέρες. Δυσκολευόμουν ακόμη και να το ξεκινήσω. Επιτέλους, αποφάσισα απλά να γράψω.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην πράξη η πόλη μας είναι εγκαταλειμμένη, αφημένη στη μοίρα της. Δεν αναφέρομαι στον Καλλικρατικό Δήμο Πρέβεζας και την εδαφική του επικράτεια. Αναφέρομαι στον αστικό ιστό: το κέντρο, την επέκταση και τα προάστια.

Από που να το πιάσει κανείς; Από την ελλιπέστατη καθαριότητα, από τον προβληματικό φωτισμό τη νύχτα; Από τα τραπεζοκαθίσματα που δυσκολεύουν την ομαλή διέλευση των πεζών; Από τους οδηγούς δικύκλων και αυτοκινήτων που παραβιάζουν τους πεζοδρόμους; Και τι να πεις για τα σκαμμένα στην παραλία μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο….αναρωτιέμαι μήπως πρόκειται για νέου τύπου ντεκόρ εξωτερικού χώρου μεταμοντέρνας αισθητικής, τύπου “Εικόνες μετά από βομβαρδισμό”…

Και, βέβαια, η εξοργιστική αδιαφορία για τα ίδια τα ιστορικά μνημεία της πόλης μας, ειλικρινά είναι κάτι που με ξεπερνά. Το Κάστρο στον Παντοκράτορα τελεί υπό κατάρρευση. Κυριολεκτικά. Φωτογραφίες φανερώνουν ότι έχουν αφαιρεθεί κομμάτια από τη λιθοδομή. Είναι προφανής η φθορά που φέρει η θάλασσα, ενώ και ο ανθρώπινος παράγοντας επιδρά εξίσου καταστροφικά με την αδιαφορία ως προς το καθήκον της συντήρησης και, γενικά, της φροντίδας.

Απευθύνθηκα στην προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ενημερώθηκα από σχετική ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου “Πρέβεζα”. Φυσικά, απευθύνθηκα και στο γραφείο του Δημάρχου. Αφού κράτησαν τα στοιχεία μου, με ενημέρωσαν πως θα επικοινωνούσαν μαζί μου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητήθηκε και ήρθε κλιμάκιο για επισκόπηση της κατάστασης στο Κάστρο. Τα στελέχη του κλιμακίου επιβεβαίωσαν την ύπαρξη προβλήματος και επεσήμαναν την ανάγκη ανάθεσης και διενέργειας σχετικής μελέτης. Κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως την ευθύνη για ανάθεση μελέτης έχει η Δημοτική Αρχή, μιας και ο χώρος ανήκει στον Δήμο Πρέβεζας. Η Δημοτική Αρχή, από την πλευρά της φέρεται να προσπαθεί να εντάξει το Κάστρο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και από εκεί να καλυφθούν τα έξοδα.

Όλοι περιμένουν κάτι. Οι ευσεβείς χριστιανοί περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία, την Ημέρα της Κρίσης και την Βασιλεία των Ουρανών. Οι σοσιαλιστές/κομμουνιστές/αναρχικοί περιμένουν να γίνει η Επανάσταση και να επέλθει η Αταξική Κοινωνία. Εμείς στην Πρέβεζα περιμένουμε εκείνο το Open Mall. Ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια το περιμένουμε, που υποτίθεται θα λύσει πολλά προβλήματα, θα βελτιώσει πχ την εικόνα του Ιστορικού Κέντρου με επισκευές, αναπαλαιώσεις κλπ. Αυτό που βλέπω, είναι πως οι “Βάρβαροι” του Κ. Π. Καβάφη δεν φαίνονται πουθενά και μάλλον δεν θα έρθουν. Δεν νομίζεις ότι πρέπει να αρχίσουν οι τοπικοί άρχοντες να κάνουν κάτι και για την ίδια την πόλη; Εννοείται, καλώς στηρίζονται τα γύρω χωριά, το εννοώ. Αλλά, το κέντρο του Δήμου, εξακολουθεί να είναι η πόλη της Πρέβεζας. Έχει και εκεί ψηφοφόρους.

Κώστας Μαζιώτης