Σχέση ζωής συνέδεε τον Νεστορίδη με την Πρέβεζα

Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην ΑΕΚ καθώς έφυγε από τη ζωή 93 ετών ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης. Ο αγαπημένος Νέστορας των ελληνικών γηπέδων. Ο άνθρωπος που μάγευε τη μπάλα και μπορούσε να την περάσει ακόμα και από το άνοιγμα ενός βελονιού. Βιρτουόζος ποδοσφαιριστής, άφησε εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τον γνωρίσαμε από κοντά το 2017 στην Πρέβεζα και του πήραμε μια μεγάλη συνέντευξη για τον «Η.Α». Ήταν τότε που το γήπεδο της Νέας Σινώπης μετονομάστηκε σε «γήπεδο Κώστας Νεστορίδης». Εκεί ο Κώστας Νεστορίδης το 1941 και στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, δούλευε από μικρό παιδί με την οικογένειά του για να εξασφαλίσουν το ψωμί για το χειμώνα στο φτωχικό προσφυγικό σπιτάκι που ζούσαν στην Καλλιθέα. Ο Κώστας Νεστορίδης έγινε στη συνέχεια ο μεγάλος άσος των γηπέδων, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν ξέχασε τα προσφυγικά χωριά Σινώπη, Σαμψούντα, Κερασούντα, που του στάθηκαν στα δύσκολα χρόνια.
Κατά την τελετή αποκάλυψης της πινακίδας του γηπέδου Νέας Σινώπης ο μεγάλος άσσος λύγισε, δάκρυσε, αγκάλιασε τον κόσμο που ήταν δίπλα του και με λόγια καρδιάς τόνισε: «Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ για αυτές τις χαρές που μου δίνετε. Νιώθω αυτό τον τόπο σαν ένα κομμάτι δικό μου».
Στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την τελετή αποκάλυψης της πινακίδας του γηπέδου με το όνομα του Κώστα Νεστορίδη, ο τότε δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη μας χαρά υλοποιούμε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ονομάζουμε στο στάδιο αυτό Κώστας Νεστορίδης, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού για τη μεγάλη του προσφορά στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Είναι δύο αξίες που μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ο Νέστορας όταν έμπαινε στο γήπεδο μάγευε τη μπάλα και τον κόσμο. Την έστελνε εκεί που ήθελε, δηλαδή στα δίχτυα. Ο Κώστας Νεστορίδης πέρασε από τα δικά μας χώματα, έζησε εδώ, είναι δικός μας άνθρωπος».
Ο θρυλικός «Νέστορας» των γηπέδων γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1930 στη Δράμα. Μεταπολεμικά ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία από τον Πανιώνιο και το 1955 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, στην οποία έμελλε να στεριώσει για δεκαετίες ολόκληρες υπηρετώντας την από διάφορα πόστα. Ο σύλλογος τον έχει τιμήσει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει στην αθανασία τοποθετώντας τη μορφή του σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες της «Αγιάς Σοφιάς – OPAP Arena».

Από φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ στην Πρέβεζα το 1961 με τη Νικόπολη. Ο Κώστας Νεστορίδης αριστερά με τον αρχηγό της Νικόπολης Λεωνίδα Μπαρκούζο

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ με το πλήρες βιογραφικό του Νεστορίδη:

«Η οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούν την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας του αθλήματος στη χώρα μας. Ο Κώστας Νεστορίδης έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια, έχοντας παλέψει στο τελευταίο χρονικό διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ένας από τους κορυφαίους της ιστορίας της ΑΕΚ, ένας μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου που «σημάδεψε» μια ολόκληρη εποχή, έφυγε για το τελευταίο ταξίδι του, βυθίζοντας στη θλίψη όλους εκείνους που πρόλαβαν να γίνουν μάρτυρες του ποδοσφαιρικού του μεγαλείου, αλλά και τους νεότερους που μεγάλωσαν με τον μύθο του.
Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους που εμφανίστηκαν στα γήπεδά μας. Είχε καταγωγή από τoν Πόντο και ήταν γεννημένος στις 15 Μαρτίου του 1930 στη Δράμα, όμως στα χρόνια της κατοχής ακολούθησε την οικογένειά του στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στον σύλλογο Ελλάδα Μοσχάτου και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 βρέθηκε στον Πανιώνιο.
Το 1955 ήρθε η ώρα της μεταγραφής στην ΑΕΚ. Ο ίδιος προτίμησε την ΑΕΚ λόγω της προσφυγικής προέλευσής της, όμως η διοίκηση του Πανιωνίου αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Έτσι, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν τότε, ήρθε στην «Ένωση» με «διετή αποκλεισμό». Μέχρι το 1957 μετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες, αλλά από την περίοδο 1957-58 ήταν πλέον ελεύθερος να αγωνιστεί στην ΑΕΚ και σε επίσημα ματς.
Μέχρι το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε συνολικά 228 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική. Την περίοδο 1958-59 κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακολουθεί η καθιέρωση της Α’ Εθνικής, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στις πρώτες τέσσερις σεζόν (1959-63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα. Είχε αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ σε πέντε διαδοχικά Πρωταθλήματα!
Είχε σημειώσει μία φορά «πενταρέ» (με Ηρακλή 5-0 το 1963) ένα «καρέ» και δώδεκα χατ-τρικ, ενώ αξέχαστα έχουν μείνει τα γκολ που σημείωνε με εκτελέσεις κόρνερ! Ήταν ο άνθρωπος-γκολ που αναγνωριζόταν και λατρευόταν από τους φιλάθλους για τα επιτεύγματά του ακόμα και πολλές δεκαετίες μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ το 1963, ο πρώτος τίτλος της ομάδας μεταπολεμικά και ο πρώτος σε επίπεδο Α Εθνικής. Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 1966 και αργότερα, ως προπονητής, κάθισε και στον πάγκο της σε 15 αγώνες Πρωταθλήματος το 1983 και το 1984.
Ο Κώστας Νεστορίδης παίρνει μαζί του την αγάπη και την αναγνώριση όλων μας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος και συμμετέχει στο πένθος τους».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο Κώστας Νεστορίδης στο γήπεδο Νέας Σινώπης Πρέβεζας το 2017. Το γήπεδο έχει το θρυλικό όνομά του
Ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στο γήπεδο Νέας Σινώπης Πρέβεζας
Στα γήπεδα του Παραδείσου από σήμερα ο Κώστας Νεστορίδης