“Ο λύκος και το δελφίνι” του Νίκου Σταματέλου – βιβλιοπαρουσίαση στο “Σιμούν” αυτό το Σάββατο 4/11

Το νουάρ μυθιστόρημα, η αστυνομική λογοτεχνία παρουσιάζει θεαματική άνοδο ως προς την αποδοχή και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη μας, όχι τυχαία, μιας και μετά το σπουδαίο έργο του Π. Μάρκαρη έχουν εμφανιστεί αρκετοί και σπουδαίοι συγγραφείς που έχουν επιλέξει ως όχημα την φόρμα του νουάρ, αφηγούμενοι και αφηγούμενες ιστορίες εγκλημάτων. Στην πορεία, και ενώ οι ήρωες προσπαθούν να εξιχνιάσουν την εκάστοτε υπόθεση, ο/η συγγραφέας μπορεί να διερευνήσει και να σχολιάσει τα τεκταινόμενα: κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά κ.α. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι τόσο ο Μπέρτολτ Μπρεχτ όσο και ο Αντόνιο Γκράμσι λάτρευαν την αστυνομική λογοτεχνία.

Αυτό το Σάββατο 4 Νοέμβρη στις 19:00 στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου “Σιμούν” θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του κ.Νίκου Σταματέλου με τίτλο “Ο λύκος και το δελφίνι” με υπότιτλο “νουάρ μυθιστόρημα σε ιστορικό και πολιτικό φόντο”. 

η υπόθεση (αντιγράφουμε από την έκδοση):

Ο Βίκτωρας επιστρέφει την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα στη γενέτειρά του, στο νησί της Λευκάδας, προκειμένου να εργαστεί ως θεατρικός σκηνοθέτης. Εκεί, εντελώς αναπάντεχα, στρατολογείται, από μια αντικαθεστωτική ομάδα, την Οργάνωση, η οποία δρα μυστικά ενάντια στη Χούντα. Σκοπός της ένταξής του στην ομάδα αυτή, είναι η εκτέλεση ενός άντρα, ο οποίος μυστικά και παράνομα, προμηθεύει όπλα στον πυρήνα του καθεστώτος, αφού ο ίδιος πρώτα τα έχει αγοράσει και τα έχει εισαγάγει στην Ελλάδα από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, η κατάσταση είναι για όλους οριακή. Μια αλληλουχία γεγονότων, θα τον κάνει περισσότερο αποφασιστικό.

Την ίδια περίοδο, ετοιμάζει την παράσταση του καλοκαιριού του 1974 για το Ενετικό Κάστρο της Λευκάδας, με την καλλιτεχνική του ομάδα. Το σχέδιο όμως δεν θα κυλήσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τις απώλειες να είναι έντονες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Από εκείνο το σημείο και μετά, ξεκινάει το υπαρξιακό ταξίδι του σκηνοθέτη ,το οποίο θα τον φέρει σε επαφή με έναν παράξενο και μοναχικό άντρα. Η διαδρομή μεγάλη: Νέα Ορλεάνη, Λευκάδα, Βαρκελώνη.

Να πούμε, βέβαια, ότι το βιβλίο κυκλοφορεί από τις καλές εκδόσεις Γκοβόστη. Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν, φυσικά, ο συγγραφέας, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λευκάδας κ.Μαρία Ρούσσου, ο αρχαιολόγος κ.Αντώνης Πεξάρας, ενώ ρόλο συντονιστή θα έχει η αρχαιολόγος κ.Αθηνά Κωνσταντάκη. Εμείς θα είμαστε εκεί και το ίδιο προτείνουμε και σε σας!

*βιογραφικό Νίκου Σταματέλου:

 

Ο Νίκος Σταματέλος γεννήθηκε στις 23-1-1979 στην Αθήνα. Aνδρώθηκε όμως στο νησί της Λευκάδας. Έχει Σπουδάσει: Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο ΑΤΕΙ Πατρών (1998-2002), Σκηνοθεσία Θεάτρου (2016-2020) και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (2020-2023) στη σχολή Tabula Rasa. Έχει παρακολουθήσει εκτενή σεμινάρια στο UBU TEATRO UNIVERSITARIO Albacete Spain, για το Ισπανικό θέατρο (Αυγ.-Δεκ 2002). Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάζεται στον χώρο της ιστιοπλοΐας, ως skipper και manager σε εταιρία που κατασκευάζει πανιά για ιστιοπλοϊκά σκάφη για μισό σχεδόν αιώνα.

Παράλληλα δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης ανεξάρτητων θεατρικών και χορο-θεατρικών καλλιτεχνικών ομάδων, με κορυφαίες στιγμές τις παραστάσεις «Ο συναισθηματικός κύκλος της ζωής» τον Ιούλιο του 2012, «Ορφέας και Ευρυδίκη» τον Ιούλιο 2013, «Ματωμένος Γάμος» τον Ιούλιο του 2019 στο Κηποθέατρο Λευκάδας Άγγελος Σικελιανός, «Ερωτόκριτος» τον Αύγουστο του 2016 και 2018 στο Κάστρο της Λευκάδας, «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρτ Καμύ στο Κηποθέατρο Λευκάδας Άγγελος Σικελιανός τον Ιούλιο του 2022 και στο Φουαγιέ του υπό κατασκευή Θεάτρου της Λευκάδας τον Δεκέμβρη του 2022.