Οι «μπέμπηδες» του Ρότσα στην Ηγουμενίτσα

Με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής άνοιξε η αυλαία του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής για την περίοδο 2023-24 (η 1η αγωνιστική θα πραγματοποιηθεί, εξ αναβολής, στις 4 Οκτωβρίου). Η Ήπειρος εκπροσωπείται από τον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, την Αναγέννηση Άρτας και τη Θύελλα Κατσικά Ιωαννίνων. Την ακτινογραφία και την ταυτότητα αυτών των ομάδων θα παρουσιάσουμε σήμερα, αφού μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι αυτές στα ψηλότερα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Και οι τρεις είναι στον 2ο όμιλο, οπότε θα έχουν ενδιαφέρον και τα μεταξύ τους παιχνίδια, καίτοι η προϊστορία των αγώνων τους έχει να κάνει με αναμετρήσεις σε παλιότερα παιχνίδια Δ’ Εθνικής. Η αφετηρία των τριών ομάδων είναι διαφορετική. Ο Θεσπρωτός, μετά από μια τετραετή καλή παρουσία στη Σούπερ Λιγκ 2 υποβιβάστηκε, ενώ οι άλλες δύο ομάδες, Αναγέννηση Άρτας και Θύελλα Κατσικά ανέβηκαν κατηγορία ως πρωταθλήτριες των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, περνώντας τις εξετάσεις και των αγώνων μπαράζ. Στη Γ’ Εθνική δεν υπάρχει εκπρόσωπος από το νομό Πρέβεζας. Ο Τηλυκράτης Λευκάδας που ανήκει στην ίδια ΕΠΣ ανέβηκε στη Σούπερ Λιγκ 2 για πρώτη φορά στην Ιστορία του, ο Απόλλων Πάργας υποβιβάστηκε, ο Αχέρων Καναλλακίου και ο Εθνικός Φιλιππιάδας που είχαν παλιότερα καλή παρουσία σε αυτή την κατηγορία, είναι στα τοπικά πρωταθλήματα. Το πιο τραγικό είναι ότι ο ΠΑΣ Πρέβεζα, η πιο ιστορική ομάδα του νομού, είναι σε αναστολή λειτουργίας, καθώς δεν δήλωσε συμμετοχή ούτε στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της τοπικής Ένωσης, γεγονός που πίκρανε πάρα πολλούς φιλάθλους.
Η Ηγουμενίτσα έζησε σημαντικές στιγμές τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπου ευτύχησε για πρώτη φορά στα χρονικά να έχει ομάδα στη Σούπερ Λιγκ 2. Ο Θεσπρωτός έκανε την έκπληξη τη σεζόν 2018-19 και ανέβηκε στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, όπου παρέμεινε για τέσσερις σεζόν με προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Τα τέσσερα αυτά χρόνια στη Β’ Εθνική θα τα θυμούνται για πολλά χρόνια στην Ηγουμενίτσα, καθώς το ποδόσφαιρο της Θεσπρωτίας έγινε πανελληνίως γνωστό, σπάζοντας τα δεσμά της μακροχρόνιας απομόνωσης. Ήταν πραγματική υπέρβαση, καθώς δεν είναι τόσο εύκολο μια μικρή πόλη όπως η Ηγουμενίτσα να διατηρεί ομάδα στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της χώρας.
Ο κύκλος αυτής της τετραετίας έκλεισε την περασμένη σεζόν, στην οποία ο Θεσπρωτός υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική. Ένας υποβιβασμός αφήνει πάντα ανοιχτές πληγές, καθώς αλλάζουν εντελώς τα οικονομικά δεδομένα και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν υποχρεώσεις που υπήρχαν. Λίγες ομάδες άντεξαν σε υποβιβασμούς, παίρνοντας πάλι το ασανσέρ της ανόδου. Οι περισσότερες έκαναν αρκετά χρόνια για να συνέλθουν, μέχρι να κλείσουν οι πληγές. Οι άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα ξέρουν καλύτερα πόσο δύσκολο είναι αυτό το κομμάτι και πώς θα το διαχειριστούν.
Ο Θεσπρωτός δεν το βάζει κάτω και θα προσπαθεί να ορθοποδήσει, αλλά με μια άλλη φιλοσοφία και αντίληψη. Με αρχιτέκτονα τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, θέλει να χτίσει μια νέα ομάδα από την αρχή, προωθώντας ταλέντα από την περιοχή στην πρώτη ομάδα και σε συνδυασμό με κάποιους έμπειρους παίκτες να δημιουργήσει ένα νέο ανταγωνιστικό σύνολο. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο, θέλει χρόνο και υπομονή. Οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι στον Θεσπρωτό δείχνουν την αλλαγή φιλοσοφίας που αναφέραμε πριν. Αποχώρησαν από την περυσινή ομάδα όλοι οι ποδοσφαιριστές και έγινε ριζική αναδιάρθρωση του έμψυχου δυναμικού. Έγιναν κάποιες στοχευμένες μεταγραφές, νέων σχετικά παικτών, που έχουν παραστάσεις από τη Γ’ Εθνική και προωθήθηκαν ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές από την ομάδα νέων Κ19. Ο Ρότσα στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τη Νέα Αρτάκη, δεν δίστασε να βάλει στην ενδεκάδα και παιδιά 17 και 18 ετών, όπως οι Αποστόλου, Ράπτης, Σάκκος και Νικολάου. Έχει δουλέψει στο παρελθόν στις ομάδες νέων του Παναθηναϊκού και ξέρει ότι με το χρόνο αυτά τα παιδιά θα εξελιχθούν σε επένδυση για την ομάδα. Αρκεί να τα στηρίξει και ο κόσμος και να μην επηρεαστεί από τα πρώτα αποτελέσματα. Η ανανέωση των ομάδων δεν γίνεται με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, αλλά θέλει τον ανάλογο χρόνο. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στο ρόστερ 21 ποδοσφαιριστές, ηλικίας 16 έως 20 ετών οι περισσότεροι. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 21,8. Μιλάμε για ομάδα «μπέμπηδων», που ίσως να μην υπάρχει άλλη στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Από τους 21 παίκτες μόνον ο τερματοφύλακας Γιάννης Σιδεράκης είναι άνω των 30 ετών και οι Τσώτσος, Τσιαφίτσας, Ζελέκου είναι ηλικίας από 24 έως 28 ετών. Οι υπόλοιποι 17 παίκτες είναι ηλικίας 15 έως 22 ετών. Αυτό που λέμε τόπο στα νιάτα, το βλέπουμε εμπράκτως στους «κιτρινόμαυρους» της Θεσπρωτίας.
Είναι πολύ σημαντικό που παρέμεινε για 5η σεζόν προπονητής ο Ρότσα. Έχει γνώσεις, εμπειρία και κυρίως ξέρει να δουλεύει με νέους ποδοσφαιριστές. Είναι από το 2019 στον Θεσπρωτό, ο τοπικός δήμος σε ειδική τελετή τον περασμένο Ιούνιο τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Ηγουμενίτσας, έγινε στην πόλη ο δικός τους άνθρωπος.
Ο Αργεντινός τεχνικός έχει μια πρόκληση μπροστά του, ένα ανοιχτό στοίχημα, να δουλέψει με αυτά τα νέα παιδιά για να κάνει μια ανταγωνιστική ομάδα. Το ποιος είναι ο Ρότσα, δεν χρειάζεται να κάνουμε συστάσεις. Ως ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό και πριν απ’ αυτόν σε σημαντικά κλαμπ της Αργεντινής, όπως Νιούελς, Μπόκα Τζούνιορς. Σημαντική παρουσία έχει και ως προπονητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας την επιμέλεια των ομάδων Νέων του Παναθηναϊκού και ως πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό με επιτυχίες και στην Ευρώπη. Διετέλεσε προπονητής των ομάδων Πανηλειακός, Ηλυσιακός, Καλαμάτα, Άρης Θεσσαλονίκης, Σκόντα Ξάνθη, Ολυμπιακός Λευκωσίας. Είναι …πολυτέλεια μια ομάδα όπως ο Θεσπρωτός να έχει προπονητή τον Ρότσα!
Όσον αφορά τους στόχους για τη νέα σεζόν, μετά από υποβιβασμό και με τη ριζική ανανέωση που έγινε, είναι δύσκολο να διεκδικήσει τίτλο ο Θεσπρωτός. Βέβαια στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ, αλλά η κοινή λογική λέει ότι οι «μπέμπηδες» του Ρότσα θα προσπαθήσουν να κάνουν μια αξιοπρεπή πορεία στη Γ’ Εθνική και παράλληλα να γίνουν και μια καλή ομάδα με διάρκεια χρόνου.
Παραμένει η ΠΑΕ Θεσπρωτός, όπως συστάθηκε το 2019, με μεγαλομέτοχο τον επιχειρηματία Γιώργο Αραμπατζάκη. Βοηθός του Ρότσα είναι ο Βαγγέλης Κάλλος, ενώ τα θέματα έτρεξαν τελευταία οι παράγοντες Κώστας Κάλλος, Παρασκευάς Βλάχος, Αλέξης Μητσέλος, Γιώργος Καρακίτσος. Ως σύλλογος λειτουργεί από το 1948, από τους πιο παλιούς στην Ήπειρο με έδρα το εθνικό στάδιο Ηγουμενίτσας.
Βαθιές τομές έγιναν το καλοκαίρι στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Αποκτήθηκαν οι Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης από τον Ηρακλή Λάρισας, Γιάννης Σιδεράκης από τον ΑΟ Χαλκίς, Λάμπρος Αγγελούλης από τον ΠΟ Ελασσόνας, Άγγελος Τσότσος από την Κοζάνη, Αντώνης Ραπτόπουλος από τον Παναξιακό, Αναστάσιος Μπουμπούκης από την Δήμητρα Ευξεινούπολης Μαγνησίας, Χρήστος Παλαμούτσης, ελεύθερος από την Αγία Νάπα Κύπρου, Στέφανος Συμεωνίδης από το Αγγελοχώρι, Μάριος Ζελέκου από τη Μαρκό, Παναγιώτης Μάντικας από τον Καμπανιακό, Βάιος Τσιαφίτσας από τον Απόλλωνα Πάργας, Αναστάσιος Περπερίδης από την ομάδα Νέων του Λεβαδειακού, Στέφανος Πλατσιώτας από τον Εδεσσαϊκό, Φώτιος Ροβίνας από την ΑΕ Μοσχάτου. Προωθήθηκαν ταλέντα από τη Θεσπρωτία όπως οι Ηλίας Γρηγορίου, Βασίλειος Αποστόλου, Ευστάθιος Ζαφείρης, Άγγελος Νικολάου, Δημήτριος Ράπτης, Κωνσταντίνος Λώλος, Νικόλαος Σάκκος. Όλοι αυτοί αποτελούν στην παρούσα φάση το ρόστερ του Θεσπρωτού. Αναμένονται και άλλες οκτώ με δέκα προσθήκες.
Αποχώρησαν όλοι οι περυσινοί ποδοσφαιριστές. Ο Γιάννης Ρίζος επέστρεψε στον ΠΑΣ Γιάννινα που ήταν δανεικός και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον Τηλυκράτη Λευκάδας, ο Παναγιώτης Λύρας πήγε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, οι Σπύρος Βασιλάκης και Μιχάλης Λαδιάς στη Θύελλα Κατσικά, ο Κωνσταντίνος Τρομπούκης στην Κοζάνη, ο Βασίλειος Τσιμόπουλος στο Αιγάλεω, ο Ιερόθεος Δρίτσας στον Ιωνικό Νίκαιας, ο Χαρίλαος Μπίκας στον Απόλλωνα Πάργας, ο Κωνσταντίνος Οικονομικός στον Πιερικό, ο Νικόλαος Διγκόζης στον Πιερικό, ο Ματίας Μαρτίνες στην Παναχαϊκή, ο Πέτρος Ντόντης στον ΑΟ Πυλίου, ο Σπύρος Ρούσης στη Λάρισα, ο Βαγγέλης Καραμπουίκης στον Τηλυκράτη Λευκάδας, ο Σανί στον Πανελευσινιακό, ο Γιάννης Μπότσαρης στον Αιολικό Μυτιλήνης, ο Ράτσκο Ραστόκα σε ομάδα της Σερβίας, ο Γιόργκι Μαρκάτζε στην Παναχαϊκή, ο Αντώνιος Σερμετζάκης στον Ηλυσιακό, ο Γεώργιος Γώγος στην Κυρήνεια Κύπρου και πολλοί άλλοι που είναι ελεύθεροι ή μεταγράφηκαν σε ερασιτεχνικές ομάδες.
Είναι αντιληπτό το δύσκολο έργο που έχει ο Ρότσα να χτίσει μια άλλη ομάδα από την αρχή, κατά 100% ανανεωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ο κόουτς δεν το βάζει κάτω και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος