Οι επιλογές του Κωστή Καλογρούλη μεταξύ των έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες (αναδημοσίευση)

Τα βιβλία της χρονιάς του 2023 είναι οι πέντε επιλογές μου μεταξύ των έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Μαθήματα – Ίαν ΜακΓιούαν | Εκδόσεις Πατάκη

 


Το πιο πλήρες έργο του Βρετανού συγγραφέα αποτελεί από πολλές απόψεις ένα έργο ζωής, όχι μόνο επειδή καλύπτει πάνω από μισό αιώνα και περίπου εξακόσιες σελίδες, αλλά επειδή επιχειρεί να εντοπίσει και να αναλύσει την αληθινή ταυτότητα της γενιάς του και, ως ένα βαθμό, του ίδιου του εαυτού του, ενώ παράλληλα αναλύει τον ανδρικό ψυχισμό, ο οποίος όμως ετεροκαθορίζεται πάντα σε σχέση με τις γυναίκες.

Ένα έργο που θέτει πολλά ερωτήματα και προσφέρεται για πολλές προεκτάσεις.

Ο πολωνός – Τζ. Μ. Κούτσι | Εκδόσεις διόπτρα

 

Το πιο πρόσφατο έργο του μεγάλου Νοτιοαφρικάνου συγγραφέα είναι μια σπαρακτική σπουδή πάνω στα γηρατειά, την ανθεκτικότητα του έρωτα ως ιδανικό αλλά και την ίδια την έννοια της τέχνης. Όμως, όπως πάντα, τα συναισθήματα που προκαλεί η γραφή του δεν εκβιάζονται με τεχνικές μελοδραματισμού αλλά αναδεικνύονται οργανικά.

Μια εξαιρετική νουβέλα.

Πιρανέζι – Σουζάνα Κλαρκ | Εκδόσεις αίολος

 

Ακατηγοριοποίητο, ονειρικό/εφιαλτικό, υβριδικό, ευρηματικό, όλα αυτά τα επίθετα προσπαθούν ανεπιτυχώς να περιγράψουν ένα μυθιστόρημα προϊόν της οργιώδους φαντασίας της Βρετανίδας Σουζάνα Κλαρκ.

Έχοντας περιοριστεί στο κρεβάτι της για μήνες ολόκληρους λόγω του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, η Κλαρκ στράφηκε στη φαντασία της για να ταξιδέψει. Το αποτέλεσμα είναι σπάνιο:

ένα έργο αυθεντικά πρωτότυπο σε μια εποχή που λόγω των αναρίθμητων αφομοιωμένων επιρροών η πρωτοτυπία είναι δυσεύρετη.

Κρέας για τους λύκους – Χάρι Κούνζρου | Εκδόσεις Δώμα

Νότες ολοκληρωτισμού και λαϊκισμού στην ατμόσφαιρα της διεθνούς πολιτικής, ένας παράλληλος κόσμος παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα forum του διαδικτύου, βασικές κοινωνικές κατακτήσεις υπό αμφισβήτηση. Σε αυτό το κλίμα ο ρόλος ενός διανοούμενου είναι αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενος.

Ο αφηγητής στο μυθιστόρημα του Κούνζρου βιώνει μια ολοκληρωτική υπαρξιακή κρίση και παράλληλα σέρνει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μέσα στην παράνοια. Στο βάθος όμως διακρίνονται και ίχνη μιας σάτιρας που στοχεύει στην αφέλεια μιας ολόκληρης γενιάς με καλές προθέσεις που αδυνατεί να ερμηνεύσει και να αντικρούσει τις επικίνδυνες τάσεις που σχηματίζονται στον ορίζοντα.

Οι Νετανιάχου – Τζόσουα Κόεν | Εκδόσεις Gutenberg

Μια απολαυστική κωμωδία, ένα campus novel, ένα roman a clef, αλλά κυρίως μια σπουδή πάνω στις ρίζες του φανατισμού και στην ίδια τη φύση της ιστορίας ως επιστήμη, το μυθιστόρημα του next big thing της αμερικάνικης λογοτεχνίας Τζόσουα Κόεν απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ για το 2022.

Ο Κόεν επιδεικνύει οξυδέρκεια, χιούμορ και αναλυτική ικανότητα χωρίς να θυσιάζει την αναγνωσιμότητα. Είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται σε μία καθισιά αλλά ταυτόχρονα θίγει επίκαιρα ζητήματα.

πηγή: http://elculture.gr