ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ  – «Και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ’ όνομά σου».

Την Τετάρτη 12 Μαΐου 1965 έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια το φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Φέρεντς Πούσκας που έληξε με σκορ 3-3 παρουσία 35.000 θεατών. Η ΑΕΚ έκανε μεγάλη εμφάνιση και το παιχνίδι αυτό ενέπνευσε τους δημιουργούς για τον ύμνο της ΑΕΚ που αναφέρει σε μια στροφή: «οι κυνηγοί σου κεραυνοί βράχος η άμυνά σου και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ’ όνομά σου…». Το τραγούδι αυτό που έγινε ο ύμνος της ΑΕΚ, το ερμήνευσε ο Μίμης Παπαϊωάννου, κεντρικό πρόσωπο αυτού του φιλικού αγώνα και κυκλοφόρησε το 1971. Όπως γράφει ο Κώστας Μπαλαχούτης στο ogdoo.gr η μουσική είναι του Στέλιου Καζαντζίδη, οι στίχοι του Χρήστου Κολοκοτρώνη και η ενορχήστρωση του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ρεάλ είχε ζητήσει στη συνέχεια με μεταγραφή τον Μίμη Παπαϊωάννου αλλά δεν τον έδωσε η ΑΕΚ. Λόγω αυτού του γεγονότος επήλθε ρήξη των σχέσεων του Μακεδόνα επιθετικού με την «Ένωση». Τον Οκτώβριο του 1965 ο Μίμης Παπαϊωάννου αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με το τραγούδι, δίπλα στον Στέλιο Καζαντζίδη που ήταν φίλος του. Σε καλλιτεχνικό τουρνέ στη Γερμανία με Καζαντζίδη, Μαρινέλα, Νικολόπουλο, συμμετείχε ως τραγουδιστής και ο Παπαϊωάννου. Αφού πέρασε λίγο διάστημα στο πάλκο, νοστάλγησε τα γήπεδα, τις ιαχές του κόσμου, το ξανασκέφτηκε και γύρισε στην ΑΕΚ και όλα κύλησαν μετά μέλι-γάλα.
Σε εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι της 12ης Μαΐου 1965 στη Φιλαδέλφεια, ο προπονητής της Ρεάλ Μυνιόζ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι καλύτεροι παίκτες της ΑΕΚ ήταν οι Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, Ιορδάνου. Αλλά και ο Φέρνετς Πούσκας που ήταν το μεγάλο όνομα της Ρεάλ (και μετά από κάποια χρόνια κάθισε και στον πάγκο της ΑΕΚ) είχε πει: «Καλύτερος παίκτης του αγώνος ήταν ο Παπαϊωάνου, ο οποίος ήταν γρήγορος και δυναμικός. Ο Νεστορίδης όμως είναι πιο έξυπνος». Ο «Πάντσο» ήταν από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο και όχι μόνο της Ρεάλ. Τα γκολ της ΑΕΚ πέτυχε 12’ Παπαγεωργίου, 15’ και 47’ Παπαϊωάννου. Της Ρεάλ πέτυχαν 39’ Πούσκας, 52’ Μαρτίνεζ, 57’ Μπουένο.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ιταλός Ράνκς.
ΑΕΚ: Πετράκης (46’ Σεραφείδης), Μπαλόπουλος, Ιορδάνου, Σοφιανίδης (85’ Κανελλόπουλος), Πετρίδης (46’ Κεφαλίδης), Σκευοφύλαξ, Σταματιάδης, Πομώνης, Παπαγεωργίου, Νεστορίδης, Μ. Παπαϊωάννου.
ΡΕΑΛ: Μπεντανκούρ, Μιέρα, Σανταμαρία, Σάντσις, Μύλερ, Ζόκο (Σάντος), Ροντρίγκεζ, Μαρτινέζ, Μορένο, Πούσκας, Μπουένο.
-Μετά το τέλος του αγώνα ο Υφυπουργός Προεδρίας Παύλος Βαρδινογιάννης επέδωσε κύπελλο στον αρχηγό της ΑΕΚ Ανδρέα Σταματιάδη και ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα Νιέζ επέδωσε κύπελλο στον αρχηγό της Ρεάλ Σανταμαρία.

Μίμης Παπαϊωάννου, Μαρινέλα, Καζαντζίδης στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου σε τουρνέ στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 1965. Ο Παπαϊωάννου είχε εγκαταλείψει προσωρινά την ΑΕΚ επειδή δεν τον έδωσε στη Ρεάλ.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος