Ισοπαλία 2-2 και πολύτιμος βαθμός του ΠΑΣ στην Τρίπολη

Στο ποδόσφαιρο αυτό που μετρά και έχει σημασία είναι το καλό αποτέλεσμα, η επίτευξη του στόχου που έχει μια ομάδα σε ένα παιχνίδι, κυνηγώντας βαθμούς ή βαθμό. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΠΑΣ τα κατάφερε μια χαρά στην Τρίπολη και πήρε πολύτιμο βαθμό, αφού η δύσκολη αναμέτρηση με τον τοπικό Αστέρα έληξε ισόπαλη με σκορ 2-2. Αυτό είναι το πρωτεύον στοιχείο. Όσον αφορά τα δευτερεύοντα, ο Αστέρας στο μεγαλύτερο διάστημα είχε κλεισμένο τον ΠΑΣ στο μισό γήπεδο και προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να διασπάσει την άμυνα και να βρει διόδους για τα δίχτυα του Κλέιμαν. Τα κατάφερε μόνο σε δύο στημένες φάσεις, από εκτέλεση φάουλ στο 21’ του Άλβαρες και στο 45+3’ με κεφαλιά του Ρεγκίς σε εκτέλεση κόρνερ. Όλη η υπόλοιπη δραστηριότητα των Αρκάδων προσέκρουε στην καλά οργανωμένη άμυνα των παικτών του ΠΑΣ. Από την άλλη πλευρά ο «Άγιαξ», μπορεί να δέχθηκε πίεση και αναγκαστικά να έπαιζε πίσω, γιατί δεν μπορούσε εύκολα να κάνει οργανωμένες επιθέσεις, αλλά ήταν πολύ καλός στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα ο αμυνόμενος ΠΑΣ είναι αυτός που πήρε δύο φορές προβάδισμα στο σκορ με αντεπιθέσεις, με τις εγκεφαλικές κάθετες μπαλιές του Σόρια και τις εκτελεστικές ικανότητες που έδειξαν στο 16’ ο Τζίμας και στο 28’ ο Μπάλαν που σημείωσαν τα δύο γκολ.
Μεγάλες φάσεις και ευκαιρίες δεν έγιναν στο παιχνίδι. Ναι μεν είχε πολλή δουλειά η άμυνα βοηθούμενη και από τις άλλες γραμμές γιατί ο Αστέρας είχε μεγάλη κατοχή μπάλας, μεταφέροντας όλη την ενέργεια στο μισό γήπεδο, αλλά οι γηπεδούχοι δεν έκαναν τις μεγάλες φάσεις ούτε έχασαν τις σπουδαίες ευκαιρίες. Ο ΠΑΣ ήταν καλά οργανωμένος, οι παίκτες είχαν θέληση, πάθος, προσπάθησαν πολύ και ίδρωσαν τη φανέλα για να πάρουν αυτόν τον πολύτιμο βαθμό. Θα λέγαμε ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο.
Όλη η ομορφιά του αγώνα ήταν στο πρώτο ημίχρονο, όπου σημειώθηκαν και τα τέσσερα γκολ. Κάποια στιγμή ο ΠΑΣ με το προβάδισμα που πήρε δύο φορές στο σκορ πίστεψε ότι μπορεί να πάρει και τη νίκη, καθώς έβγαινε μπροστά ο Αστέρας και ήταν ευάλωτος στις αντεπιθέσεις του «Άγιαξ». Όλα πήγαιναν καλά αφού η υπεροχή του Αστέρα ήταν άκαρπη. Στάθηκε λίγο άτυχος ο ΠΑΣ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όπου δεν μπόρεσε να ροκανίσει καλύτερα τον χρόνο και δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης σε 2-2 με κεφαλιά του Ρεγκίς από εκτέλεση κόρνερ. Όταν ο διαιτητής έχει στο στόμα την σφυρίχτρα για να δώσει τέλος στο ημίχρονο και δέχεται μια ομάδα γκολ είναι και ψυχολογικό χτύπημα σε βάρος της. Αν παρέμενε το 1-2 στο ημίχρονο ίσως μετά να είχε άλλη εξέλιξη το παιχνίδι.
Στην επανάληψη πίεσε περισσότερο ο Αστέρας, δεν βρήκε γκολ και από το 60’ και μετά ο ΠΑΣ προσπάθησε περισσότερο να κρατήσει το αποτέλεσμα και να πάρει τον πολύτιμο βαθμό. Και οι αλλαγές του Στάικου, πέρα από την αναγκαστική του Ριένστρα που έπαθε θλάση, είχαν σκοπό να δώσουν ανάσες και νέες δυνάμεις στην ομάδα που αμύνονταν με νύχια και με δόντια.
Βάσει της στατιστικής απεικόνισης του παιχνιδιού, η ισοπαλία φαίνεται να αδικεί τον Αστέρα που είχε την συντριπτική υπεροχή. Όμως βάσει των πραγματικών στοιχείων και της εξέλιξης του παιχνιδιού, το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Ο Αστέρας έχει πολλούς ποιοτικούς παίκτες, έχει καλή ομάδα, αλλά και ο ΠΑΣ έδειξε αυτό που τον χαρακτηρίζει από πέρυσι. Έχει δυνατό μέταλλο, δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα, έχει παίκτες καμικάζι που δίνουν και την ψυχή τους στον αγωνιστικό χώρο. Τα πήγε καλά στην άμυνα αλλά και στις αντεπιθέσεις ήταν εξαιρετικός. Το ότι έβγαλε δύο γκολ στην Τρίπολη δεν περνά απαρατήρητο. Οι παίκτες του Στάικου έβγαλαν μια πολύ δύσκολη αποστολή στην Αρκαδία, βάζοντας στις αποσκευές έναν πολυτιμότατο βαθμό. Και αν κάνουμε και το πρώτο ταμείο, οι πέντε βαθμοί στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές είναι καλός συντελεστής.
Από τον ΠΑΣ Γιάννινα όλοι οι παίκτες προσπάθησαν και τα γκολ που σημείωσαν οι Τζίμας και Μπάλαν ήταν καταπληκτικά σε εκτέλεση. Περισσότερο ξεχώρισαν οι αμυντικοί Παντελάκης, Εραμούσπε, Κλέιμαν, ο καταπληκτικός Σόρια που έβγαλε τις ασίστ στα δύο γκολ, ο Καραχάλιος, ο Τζίμας και ο Τσαούσης, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι.
Ο διαιτητής Γκάμαρης απέφυγε τα μεγάλα λάθη και νομίζουμε ότι τα πήγε καλά προσπαθώντας με τις αποφάσεις του να μην αδικήσει καμία ομάδα και να κόψει στη μέση το καρπούζι.

ΤΑ ΓΚΟΛ

16’: Ο Σόρια έβγαλε από δεξιά μπαλιά πάσα για τον Μπάλαν αυτός με προσποίηση άφησε τη μπάλα πιο αριστερά στον Τζίμα, ο οποίος με θαυμάσιο ελιγμό απέφυγε από τον Καρμόνα και σε συρτό σουτ στη γωνία έκανε το σκορ 0-1.
21’: Με απευθείας χτύπημα φάουλ του Άλβαρες λίγο πιο μπροστά από το ημικύκλιο της περιοχής, άνοιξε το τείχος του ΠΑΣ και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1-1.
28’: Νέο προβάδισμα για τον ΠΑΣ στο σκορ σε 1-2 όταν σε κάθετη μπαλιά του Σόρια ο Μπάλαν βγήκε γρήγορα στον κενό χώρο και παρά την καταδίωξη που είχε από τους αμυντικούς του Αστέρα έφτασε στην περιοχή και πλάσαρε έξυπνα τον Παπαδόπουλο στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα.
45+3’: Σε εκτέλεση κόρνερ του Αστέρα από δεξιά, ο Ρεγκίς από πολύ κοντά με κεφαλιά ισοφάρισε το σκορ σε 2-2.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

13’: Ο Αλβάρες βρέθηκε σε καλή θέση μέσα στην περιοχή του ΠΑΣ αλλά το σουτ βρήκε το πόδι του Παντελάκη και έφυγε κόρνερ.
33’: Καλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν ο γκολκίπερ Παπαδόπουλος από λάθος έδωσε πάσα στον Τζίμα, αυτός πήγε να κάνει την καμάρα και να περάσει τη μπάλα πάνω από τον γκολκίπερ, αλλά αυτός άπλωσε τα χέρια και απέκρουσε.
76’: Μακρινό σουτ του Καραχάλιου δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ του Αστέρα Παπαδόπουλο.
81’: Φοβερή απόκρουση του Κλέιμαν στη γωνία σε εκτέλεση φάουλ του Τζουκάνοβις από καλή θέση.
83’: Κοντινή κεφαλιά του Μάντζη πάνω από τα δοκάρια του ΠΑΣ.
84’: Σουτ του Ροσέρο μέσα από την περιοχή και από δεξιά πλάγια θέση απέκρουσε ο Παπαδόπουλος.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Ανδρέας Γκάμαρης του συνδέσμου Αθηνών με βοηθούς τους Κούλα Χασάν (Ξάνθης), Βασίλειο Μωϋσιάδη (Γρεβενών). Τέταρτος διαιτητής ο Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής). Στο VAR θα είναι ο Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών) και βοηθός AVAR ο Δημήτριος Σαμοίλης (Αθηνών). Παρατηρητής διαιτησίας ο Γεώργιος Σταθόπουλος (Αχαΐας). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Κρέσπι, Ντιαρά (Αστέρα), Τζίμας, Μπάλαν, Τσασούσης (ΠΑΣ).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Καστάνιο, Τζουκάνοβιτς, Καρμόνα, Αλβάρες, Μουνάφο (60’ Ντιαρά), Γκρόζντανιτς (77’Μάντζης), Ρετζίς, Σίτο, Μπαρτόλο (77’ Καλτσάς), Μιριτέλο.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Κλέιμαν,Σόρια, Τσαούσης, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (72’ Λιάσος), Τζίνο, Τζίμας (54’ Γκάρο), Παμλίδης (54’ Ροσέρο), Μπάλαν

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Ο Θανάσης Στάικος στις δηλώσεις τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από τον βαθμό της ισοπαλίας, ενώ ο προπονητής του Αστέρα Μίλαν Ράσταβατς τόνισε ότι η ομάδα του άξιζε κάτι καλύτερο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΣ 2-2

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΙΚΟΣ (ΠΑΣ): «Όταν παίρνεις βαθμούς εκτός έδρας πάντα είναι ικανοποιητικό. Η εικόνα του παιχνιδιού είναι ότι ο Αστέρας είχε περισσότερο την κατοχή της μπάλας σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, εμείς είχαμε πάντα απώλεια κατοχής. Φυσικά στις περιπτώσεις που είχαμε καλές μεταβάσεις επιθετικές σκοράραμε κιόλας με αυτόν τον τρόπο. Στην ουσία δεν έγιναν πολλές κλασικές ευκαιρίες, απλά είχε μία υπεροχή ο Αστέρας εδαφική και σε ποσοστά κατοχής.
Είμαστε εν μέρει ικανοποιημένοι, αλλά πρέπει να δούμε τι δεν κάναμε σωστά σήμερα για να έχουμε καλύτερη εικόνα και απόδοση. Είδαμε ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος ποντάρει στην ομοιογένεια, στην ομαδική προσπάθεια και στο ομαδικό πνεύμα. Στην άμυνα δεχτήκαμε δύο τέρματα και βελτιώσαμε κάποια πράγματα στο β’ ημίχρονο όπου δεν κινδυνεύσαμε ιδιαίτερα. Από εκεί και πέρα θα είμαστε μία ομάδα που θα διεκδικεί βαθμούς σε οποιοδήποτε γήπεδο».

ΜΙΛΑΝ ΡΑΣΤΑΒΑΤΣ (Αστέρας Τρίπολης): «Ναι νομίζω ότι αξίζαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την ισοπαλία, γιατί η ομάδα μου προσπάθησε να παράξει περισσότερο ποδόσφαιρο να φτάσει στην αντίπαλη εστία και να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά δυστυχώς στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου οι επιλογές μας μερικές φορές δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Είχαμε μία δυσκολία στο να δημιουργήσουμε καθαρές ευκαιρίες, ωστόσο με βάση όλη την εικόνα του παιχνιδιού θα αξίζαμε κάτι παραπάνω».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος