Η συνέντευξη πρωτοδημοσιεύτηκε στο “ΦΩΣ”
Η έναρξη του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας/Λευκάδας (σε λίγο θα ξεκινήσει και η Β’ κατηγορία) μας έδωσε το ερέθισμα για τη σημερινή συνέντευξη με τον πρόεδρο Θωμά Κάρτσακλα. Για να τον ρωτήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής, πολλά από τα οποία, όπως το μητρώο, οι εγκαταστάσεις, τα οικονομικά προβλήματα, η μείωση των ομάδων, ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο που κινείται σε αυτόν τον χώρο. Η ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας είναι η μοναδική στην Ελλάδα όπου στα πρωταθλήματά της συμμετέχουν σωματεία από τρεις νομούς. Πλην των νομών Πρέβεζας και Λευκάδας, αγωνίζονται και σωματεία από το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως της επαρχίας Ξηρομέρου (Βόνιτσα, Μοναστηράκι, Άγιος Νικόλαος, Πάλαιρος κ.λ.π.). Και επειδή δεν υπάρχει σε αυτήν την ζωντανή από κόσμο και δραστηριότητα περιοχή κάποιο επαγγελματικό σωματείο, το ενδιαφέρον των φιλάθλων απορροφάται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής τους. Τα πρωταθλήματα σε αυτήν την Ένωση έχουν έναν μίνι περιφερειακό χαρακτήρα, καθώς δραστηριοποιούνται σε ένα πλατύ γεωγραφικό εύρος τριών νομών. Ο πρόεδρος Θωμάς Κάρτσακλας είναι στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας από το 2013 στο πόστο που κατέχει. Υπήρξε ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Πρέβεζα, γενικός αρχηγός στη διοίκηση Κατσιμπόκη και στη συνέχεια πρόεδρος αυτής της ιστορικής ομάδας. Γνώρισε το ποδόσφαιρο απ’ όλες τις πλευρές, έχοντας….πολλά ένσημα στους αγωνιστικούς χώρους.
Κύριε πρόεδρε, θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για το ξεκίνημα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας/Λευκάδας.
Επιτέλους, ξεκινά και στην περιοχή μας το πρωτάθλημα, μετά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν με το θέμα εγγραφής των σωματείων στο αθλητικό μητρώο. Στην Α’ κατηγορία υπάρχουν δέκα ομάδες από δεκατρείς που είχαμε πέρυσι. Δήλωσαν δώδεκα ομάδες συμμετοχή, αλλά δύο αποσύρθηκαν. Πιστεύω ότι θα γίνει καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με σημαντικές ομάδες που αγωνίστηκαν και στη Γ’ Εθνική, όπως ο ΠΑΣ Πρέβεζα, ο Εθνικός Φιλιππιάδας, ο Πανλευκάδιος, ο Αμβρακικός Βόνιτσας και άλλες. Στη Β’ κατηγορία υπάρχουν 15 ομάδες και σύντομα θα ξεκινήσει και αυτό το πρωτάθλημα.
Έμειναν ομάδες εκτός πρωταθλημάτων επειδή δεν εγγράφηκαν στο αθλητικό μητρώο;
Είναι κάποιες ομάδες που λόγω αδυναμίας δεν κατεβαίνουν να αγωνιστούν. Τρεις μόνο ομάδες δεν αγωνίζονται γιατί δεν εγγράφηκαν στο μητρώο. Είναι η Θύελλα Σινώπης νομού Πρέβεζας, η Κατούνα Λευκάδας και ο Αθλητικός Όμιλος Παλαίρου της επαρχίας Ξηρομέρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Και ποιες δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής;
Είναι η Δόξα Ωρωπού και ο Αετός Αγιάς από την Πάργα.
Ο Αχέρων Καναλλακίου, που δεν δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, σε μια κατηγορία που έγραψε ιστορία τα τελευταία χρόνια, θα λάβει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα;
Ναι, δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας της Ένωσής μας.
Ποια είναι η δική σας άποψη, να υπάρχει ή να μην υπάρχει αθλητικό μητρώο;
Είμαστε υπέρ της ύπαρξης μητρώου, όσον αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι. Καλώς η Κυβέρνηση, το κράτος, ο υπουργός δημιούργησε το μητρώο, για να μπορέσει να χρηματοδοτεί τα σωματεία. Η διαφωνία μας είναι να μην μπαίνει σε αγωνιστικά θέματα. Αν μια ομάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ας μην ενισχύεται οικονομικά. Όμως είναι λάθος να μη της επιτρέπουν να αγωνιστεί ή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του χωριού της. Στα χωριά ο κόσμος διασκεδάζει με το ποδόσφαιρο, σπάει τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Περιμένει να έρθει το Σαββατοκύριακο για να δει τον αγώνα της ομάδας του χωριού του. Μη στερήσουμε αυτήν τη χαρά από τον κόσμο, ούτε να κόψουμε τον αθλητισμό από τη νεολαία.
Επειδή όλοι ζούμε στην επαρχία, ξέρουμε πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι παράγοντες στα χωριά για να συντηρήσουν τις ομάδες. Ίσως θα μπορούσαν να βοηθηθούν από κάποιους φορείς τα σωματεία για να εγγραφούν στο μητρώο.
Εμείς με χρήματα της Ένωσης βάλαμε δικηγόρο από την Πρέβεζα που βοήθησε τα σωματεία να εγγραφούν στο μητρώο. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε υπέρ του μητρώου, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Στο αγωνιστικό, δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρέμβαση. Είναι ακραίο να μην επιτρέπεται σε ένα σωματείο να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.
Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να σταματήσει και αυτή η διαμάχη του υφυπουργού Αθλητισμού με την ΕΠΟ για το θέμα του μητρώου; Δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση που να είναι σε όφελος όλων;
Όλοι το θέλουμε αυτό, αλίμονο. Δεν έχουμε κάτι με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Μακάρι να βρεθεί λύση και η κάθε πλευρά να ασχολείται με δραστηριότητες της δικής της δικαιοδοσίας. Τα πρωταθλήματα τα κάνουν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις, όχι το κράτος.
Από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, μόνο η ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας έχει δύο ομάδες στη Γ’ Εθνική, τον Τηλυκράτη Λευκάδας και τον Απόλλωνα Πάργας. Γιάννινα, Άρτα και Θεσπρωτία δεν εκπροσωπούνται στη Γ’ Εθνική. Πως το σχολιάζετε;
Θα είχαμε από την Ένωσή μας τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική, αν δήλωνε συμμετοχή και ο Αχέρων Καναλλακίου. Δυστυχώς για κάποιους λόγους κατέβηκε από μόνος του στα τοπικά πρωταθλήματα. Ο Τηλυκράτης είναι μια ομάδα που έδωσε τα διαπιστευτήρια σε αυτήν την κατηγορία και πιστεύω και φέτος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιστεύω ότι θα πάει καλά και ο Απόλλων Πάργας, που είναι νεοφώτιστος στην κατηγορία.
«Είμαστε στην Ένωση για να δίνουμε λύσεις»
Στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας αγωνίζονται ομάδες και από το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είστε η μοναδική Ένωση με ομάδες τριών νομών. Αυτή η ιδιαιτερότητα σας δημιουργεί κάποιο θέμα;
Όχι, κανένα θέμα δεν μας δημιουργεί. Η Ένωση είναι ενιαία, έχουν την ίδια αντιμετώπιση όλες οι ομάδες, είτε είναι από την Πρέβεζα, είτε από τη Λευκάδα ή την Αιτωλοακαρνανία. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη των σωματείων υπάρχει από το 1981 που ιδρύθηκε η Ένωσή μας. Πριν από το 1981 η Πρέβεζα, η Λευκάδα και το βόρειο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας ήταν στην αρμοδιότητα της ΕΠΣ Ηπείρου, με έδρα τα Γιάννινα. Στην οργάνωση και στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων πάντα προκύπτουν ζητήματα με τις ομάδες, τους αγώνες, αλλά γι’ αυτό υπάρχει η διοίκηση της Ένωσης για να δίνει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανακύπτει.
Απλώς είναι λίγο μακρινές οι αποστάσεις.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδας που είναι στα όρια με τον νομό Ιωαννίνων, θέλει δύο ώρες για να πάει σε ματς που θα γίνει στη νότιο Λευκάδα. Γι’ αυτό το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας το χωρίσαμε σε δύο ομίλους, για να μικρύνουμε τις αποστάσεις.
Από πλευράς αθλητικών εγκαταστάσεων πως τα πάτε;
Στον τομέα αυτόν τα πάμε πολύ καλά, ειδικά στους νομούς Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Στον νομό Λευκάδας υπάρχουν κάποια προβλήματα. Γίνεται τώρα το γήπεδο Σύβρου που θα δώσει λύσεις, όπως και το νέο γήπεδο των Τσουκαλάδων. Θα υπάρξει έτσι αποσυμφόρηση από το γήπεδο Σφακιωτών όπου αγωνίζονται πολλές ομάδες.
Είστε από τις λίγες Ενώσεις χωρίς δικό σας γήπεδο. Και είστε μεγάλη Ένωση. Γιατί έγινε αυτό;
Είναι κάτι που μας πονάει και μας απασχολεί. Δυστυχώς, όταν υπήρχαν τα προγράμματα και τα χρήματα, στη δεκαετία του ‘2000 και κυρίως από το 2004 και μετά, εμείς δεν καταφέραμε να κάνουμε γήπεδο. Όλες οι Ενώσεις γύρω από την δική μας περιοχή έχουν ενωσιακά γήπεδα, εμείς όχι. Η δική μας διοίκηση ανέλαβε το 2013 και βρήκε μια διαμορφωμένη κατάσταση. Πέσαμε σε δύσκολες εποχές, με τα μνημόνια, την οικονομική κρίση και μετά την πανδημία του κορονοϊού. Εμείς, ως Ένωση, δεν έχουμε τα χρήματα για να κάνουμε γήπεδο. Προσπαθούμε μέσω της ΕΠΟ μήπως και βρεθούν πόροι από κάποιο πρόγραμμα της ΟΥΕΦΑ. Είναι λυπηρό να μην έχει γήπεδο η δική μας Ένωση που έχει σωματεία από τρεις νομούς.
«Βλέπει και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ο κόσμος»
Πάει κόσμος στα ερασιτεχνικά γήπεδα της περιοχής σας ή απορρόφησε το ενδιαφέρον τους η τηλεόραση με τις μεταδόσεις των αγώνων;
Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τον κόσμο. Ειδικά σε αγώνες της Α’ κατηγορίας υπάρχει περισσότερος κόσμος και από αγώνες Γ’ Εθνικής, ίσως και από ορισμένους της Σούπερ Λιγκ 2. Αγωνίζονται στο δικό μας πρωτάθλημα ιστορικές ομάδες που εκπροσωπούν σημαντικές περιοχές, όπως είναι ο ΠΑΣ Πρέβεζα, ο Εθνικός Φιλιππιάδας, ο Πανλευκάδιος, ο Αμβρακικός Βόνιτσας, ο Θρίαμβος Λούρου, ο Κεραυνός Θεσπρωτικού, ο Οδυσσέας Νυδρίου. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ο Τηλυκράτης Λευκάδας, ο Απόλλων Πάργας, ο Αχέρων Καναλλακίου. Όλες αυτές οι ομάδες αγωνίστηκαν παλιά σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Γι’ αυτό σας είπα και στην αρχή ότι επειδή γίνεται καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με σημαντικά ονόματα ομάδων, έχουμε και ικανοποιητικό αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα.
Σας έχουν απασχολήσει ποτέ, ως Ένωση, φαινόμενα βίας ή καθαρότητας αποτελεσμάτων;
Όχι, όχι, ποτέ δεν είχαμε θέματα βίας ή κάτι άλλο που να δημιουργεί σκιές στο ποδόσφαιρο. Εντάξει, κάποιες εντάσεις υπήρξαν σε παιχνίδια, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα που να ξεφεύγει η κατάσταση και να μιλάμε για βία.
Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μείωση των ερασιτεχνικών ομάδων. Μην τα ρίχνουμε όλα στο μητρώο του κυρίου Αυγενάκη. Και πριν υπάρξει το μητρώο πολλές ομάδες στην Ήπειρο και στην ευρύτερη περιοχή σταμάτησαν την αγωνιστική δραστηριότητά τους. Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να λέμε συνεχώς ότι φταίει το μητρώο. Με την ερώτηση που μου κάνετε μπαίνουμε στην καρδιά του προβλήματος, που είναι το οικονομικό. Στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, υπάρχει κάποιος τομέας της κοινωνίας, της οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού που να μην επηρεάστηκε; Ασφαλώς όχι. Η οικονομική κρίση άφησε έντονα σημάδια και στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες συντηρούνται από το μεράκι, το υστέρημα και την προσπάθεια των παραγόντων τους. Δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις και άλλα έσοδα. Όσο μπορεί και ο κόσμος βοηθά, αλλά πόσο; Άλλοι έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι είχαν περικοπές στις αποδοχές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες βίωσαν την κρίση της αγοράς. Όλα αυτά επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και το ποδόσφαιρο. Πάλι καλά που έχουμε και αυτές τις ομάδες. Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που στηρίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Εμείς, ως Ένωση, στην περίοδο της πανδημίας, με τις λίγες δυνατότητες που έχουμε, σταθήκαμε αρωγοί στα σωματεία, είτε με δωρεάν διαιτησίες είτε να μην πληρώνουν τα παράβολα συμμετοχής στα πρωταθλήματα είτε με δωρεά αθλητικού υλικού. Ό,τι μπορούμε κάνουμε.
«Ο ΟΠΑΠ μπορεί να μας βοηθήσει»
Δεν σώζεται η κατάσταση, κύριε πρόεδρε με πέντε μπάλες και δέκα φανέλες. Πολλοί παράγοντες των ομάδων προτείνουν να επιχορηγηθεί και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από πόρους του ΟΠΑΠ. Μπορεί να γίνει αυτό;
Έχω συζητήσει το θέμα αυτό και με άλλους συναδέλφους-προέδρους Ενώσεων. Θα το θέσουμε στην γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Ο ΟΠΑΠ δεν είναι όπως παλιά, έχει ιδιωτικοποιηθεί. Όμως, ως φορέας, έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Είναι και δικό μας αίτημα να ενισχυθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να βρεθούν πόροι, τρόποι ενίσχυσης από διάφορες πηγές. Με καλό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα πάει πολύ καλύτερα και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν δούμε τα βιογραφικά των Ελλήνων παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ, θα δούμε ότι όλοι ξεκίνησαν από ακαδημίες ή από μικρές ερασιτεχνικές ομάδες. Ο ΟΠΑΠ έχει τις δυνατότητες να ενισχύσει και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Πρέπει να γίνει προσπάθεια και προς αυτή την κατεύθυνση.
Επειδή μειώθηκαν τα σωματεία, υπάρχει περίπτωση να γίνει και συγχώνευση Ενώσεων, ειδικά των μικρών περιφερειών που έχουν λίγες ομάδες;
Η κάθε Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα σωματεία. Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν υπάρξουν περιπτώσεις αδυναμίας διεξαγωγής πρωταθλημάτων, είναι ζήτημα που θα απασχολήσει την ΕΠΟ.
Τα πρωταθλήματα των μικτών ομάδων των ΕΠΣ είναι στη σωστή κατεύθυνση ή πρέπει να γίνουν αλλαγές;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του θεσμού επιβάλλεται να γίνουν. Από αυτά τα πρωταθλήματα γίνεται η προεπιλογή των ποδοσφαιριστών για τις μικρές εθνικές ομάδες, με ορίζοντα την Εθνική ανδρών. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που χρήζει και της ανάλογης προσοχής, ειδικά από την πλευρά της Ομοσπονδίας.
«Πιστεύω στους Έλληνες διαιτητές»
Πως βλέπετε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία που πολλές φορές γίνεται θέμα συζήτησης;
Το VAR βοήθησε σε πολλά πράγματα. Έχουμε πάρει κάποια πράγματα και από τους ξένους διαιτητές, αλλά με ενοχλεί η απαξίωση των Ελλήνων διαιτητών. Έχουμε και στην Ελλάδα καλούς διαιτητές. Αν δεν πάρουν παιχνίδια όπως λέμε στο ποδόσφαιρο, πως θα αναδειχτούν; Έχουν γίνει και από τους ξένους διαιτητές μεγάλα λάθη που, αν τα έκαναν Έλληνες, θα τους είχαμε σταυρώσει. Πρέπει να στηρίξουμε τους Έλληνες διαιτητές, την ελληνική διαιτησία. Να ασχοληθούν πολλά παιδιά με την διαιτησία, να υπάρχει παραγωγή διαιτητών και να εξελιχθούν οι καλύτεροι.
Εσείς στην Πρέβεζα έχετε και παράδοση καλών διαιτητών, όπως Βασιλάκης, Σφονδύλης και άλλοι.
Η επιτροπή διαιτησίας προσπαθεί για το καλύτερο. Κάθε χρόνο κάνουμε σχολές διαιτησίας στην Πρέβεζα για να βγάλουμε και άλλους διαιτητές. Παιδιά που θέλουν να διαπρέψουν σε αυτόν τον χώρο.
Το γεγονός ότι υπήρξατε ποδοσφαιριστής στον ΠΑΣ Πρέβεζα, σας βοήθησε να κάνετε καλύτερα την δουλειά σας ως πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων;
Ασφαλώς με βοήθησε. Όποιος έπαιξε μπάλα ξέρει τι σημαίνει ψυχολογία στο ποδόσφαιρο, πως σκέφτεται ένας ποδοσφαιριστής, πως λειτουργούν οι ομάδες. Εγώ αγωνίστηκα στον ΠΑΣ Πρέβεζα στην παλιά επαγγελματική Γ’ Εθνική. Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, έγινα γενικός αρχηγός και στη συνέχεια πρόεδρος της ομάδας. Πέρασα από όλα τα πόστα πριν αναλάβω την διοίκηση της Ένωσης. Μεγάλωσα στα γήπεδα. Ως Ένωση κάναμε αρκετά για το τοπικό ποδόσφαιρο, ενώ μπορούμε να κάνουμε και περισσότερα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα έσοδα πενιχρά, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο.
Πως ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο και ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές στον ΠΑΣ Πρέβεζα;
Πήγα μικρός στον ΠΑΣ Πρέβεζα από την ομάδα του χωριού μου, τον Άγιο Θωμά. Αγωνίστηκα και στη Γ’ Εθνική με σημαντικούς συμπαίκτες όπως ο Γιάννης Αναστασίου, ο Μασούρας, οι Κλείτσας, Χαρίσης, Ζήσης, Χριστιάς, Παλιάτσος, Κατσανάκης, Σφήκας, Σιούλας, Ζιάκας, Παναγιωτίδης, Χατζάρας και άλλοι. Συγγνώμη για όσους ξέχασα. Είχα και σημαντικούς προπονητές όπως τους Πέτρο Λεβεντάκο, Θωμά Δημουλίτσα, Νίκο Κασάπη, Γιάννη Γκαϊτατζή, Γιώργο Σιόντη. Τα πιο σημαντικά ματς ήταν για το κύπελλο, όταν παίξαμε στην Πρέβεζα με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ήταν η εποχή που το γήπεδο δεν είχε ακόμα χόρτο, αλλά ήταν γεμάτο από κόσμο. Ήταν πραγματικά ωραίες εποχές. Εύχομαι ο ΠΑΣ Πρέβεζα σύντομα να βρει τον δρόμο του και να αποκτήσει την παλιά αίγλη του. Σε όποιο μέρος της Ελλάδος και αν πάω, για τον ΠΑΣ Πρέβεζα με ρωτούν. Ιστορική ομάδα που την υπηρέτησα ως ποδοσφαιριστής και πρόεδρος.
Βαγγέλης Γυφτόπουλος