O Sigmataf είναι μουσικός κι ερμηνευτής με καταγωγή από το Πολύγωνο, κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ και δέκα χρόνια κυκλοφορεί δίσκους όπου μοιράζεται τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αγωνίες του κλπ με στίχους ελληνικούς, έχοντας ως υπόκρουση ηλεκτρονική μουσική που ταιριάζει γάντι στο αστικό τοπίο όπου ζει ο Sigmataf, καθώς και οι συνεργάτες του. Στο παρελθόν έχει περάσει από την low bap σκηνή ως μέλος των Βαβυλώνα.
Στο ξεκίνημά του ως Sigmataf άφηνε να φανούν οι συνειδητές επιρροές από τους Unkle τον καιρό που ο James Lavelle μεγαλουργούσε παρέα με τον DJ Shadow. Από τότε πέρασε πολύς καιρός, και ο ήχος του Sigmataf εξελίχθηκε γόνιμα και, σε στιγμές, συναρπαστικά.
Μετά από τρία άλμπουμ και ένα EP ήρθε η σειρά του 4ου ολοκληρωμένου άλμπουμ, με τον καταπληκτικό κατ’ εμέ τίτλο “Θηλυκός προς το περιβάλλον”. στο Δελτίο Τύπου αναγράφονται τα ακόλουθα:
“Αν και πρόκειται για το τέταρτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του, ο ίδιος το προσέγγισε εξαρχής σαν ντεμπούτο. Ο στίχος είναι ελληνόφωνος κι ο ήχος του φλερτάρει με την indie electronica, και είναι αρκετά πιο “smooth”, όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει σε σχέση με τις προηγούμενες δουλείες του. Οι ήχοι στήθηκαν από τον Νικόλα Γιακουμή και τον Sigmataf που υπογράφει και τους στίχους και την επιμέλεια της παραγωγής, ενώ οι μίξεις και το mastering πραγματοποιήθηκαν από τον Κώστα Έκελον.
Η διαδικασία της δημιουργίας των τραγουδιών ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2022. Ο Sigmataf περιγράφει αυτή τη διαδικασία: «O Νικόλας ερχόταν στο χώρο μου, του έβαζα μια μουσική ιδέα ή του «τραγουδούσα» κάποιους στίχους μου κι έπειτα, ήρεμα με καφέ, συζητούσαμε που θέλουμε να πάει ως προς το ύφος. Εκεί πάνω έπαιζε τα πλήκτρα, τις κιθάρες και τα ρυθμικά. Στη συνέχεια αναλάμβανα την ενορχήστρωση κι όπου ένιωθα συμπλήρωνα πλήκτρα και μπίτια. Στο τέλος περνούσα φωνές και στίχους. Όταν ολοκληρωνόταν κάθε τραγούδι, πήγαινα στο στούντιο The Cave και γινόταν η μίξη.»”
Σε ό,τι αφορά στον ήχο των εννέα κομματιών, η περιγραφή είναι σαφής και ακριβής. Τα κατακλυσμιαία μπιτ παλιότερων τραγουδιών έχουν καταλαγιάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χορευτικές στιγμές. Λόγου χάρη το “Άσε με να είμαι παιδί” αξίζει να παίζει σε ίντι κλαμπ και να ξεσηκώνει τα πλήθη. Επίσης, ευτυχώς, δεν έχουμε στρογγύλεμα στις γωνίες. Τόσο ο ήχος με τις όμορφες ενορχηστρώσεις όσο και οι στίχοι, είναι αρκούντως αιχμηροί ώστε να μην σε αφήσουν να αφαιρεθείς στιγμή. Τέλος, αξίζουν έπαινοι για την εξαιρετική εικαστική επιμέλεια από την Ήρα Σταματοπούλου.
Γενικά πρόκειται για μια δουλειά με λόγο ύπαρξης πέρα για πέρα σημαντικό, με ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλει να φανερώσει στον κάθε ακροατή και στην κάθε ακροάτρια. Είναι μια μουσική για σκεπτόμενα άτομα, δίχως να στερείται ζωντάνια και πηγαίο συναίσθημα. Ειδικά αν αρέσκεστε στην σύγχρονη electronica, τιμήστε άφοβα!
Κώστας Μαζιώτης
*Το «Θηλυκός προς το Περιβάλλον» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και θα κυκλοφορήσει στις 26 Απριλίου σε όλες τις πλατφόρμες, ενώ μέσα στον Μάιο θα είναι διαθέσιμο και σε κασσέτα από την Bitter Tea Records.