Ο Γιάννης Οιχαλιώτης γεννήθηκε το 1992, σπούδασε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές και παράλληλα ασχολείται με την σκιτσογραφία.
Η Γκρανάορ και ο ιππότης των ουρανών (Εκδόσεις Λυκόφως, 2022) είναι η πρώτη του εκδοτική προσπάθεια. Είναι ένα κομίκ φαντασίας χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που παρουσίαζει τις παράλληλες ιστορίες αρκετών χαρακτήρων στους οποίους περιλαμβάνονται ανθρωπόμορφοι μάγοι, ζωόμορφα ομιλούντα πλάσματα και πύρινοι δράκοι. Η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως στο εναλλακτικό σύμπαν της “Αβιτέρρα”, ενός πλανήτη με πλούσια ιστορία όπου οι μάγοι κυριαρχούσαν μέχρι που κάποια έκπτωτα μέλη της τάξης τους προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να τους ανατρέψουν. Όσοι από τους πραξικοπηματίες επιβίωσαν ίδρυσαν μια σέκτα που ασκούσε είδη μαύρης μαγείας όπως η νεκρομαντεία και κάλεσαν στην Αβιτέρρα τους Ερέβαρχους, τα δαιμονικά πλάσματα του Χάους, για να καταστρέψουν την κοινωνία των Αρχιμάγων. Το τάγμα ιπποτών της Γκρανάορ είναι η βασικότερη απάντηση των Αρχιμάγων απέναντι στις στρατιές των Ερέβαρχων και των Νεκρομαντών. Ωστόσο, οι ιππότες έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν την έντονη καχυποψία των απλών ανθρώπων της Αβιτέρρα που μετά τα δεινά που προκάλεσαν οι Νεκρομάντες δαιμονοποίησε κάθε είδος μαγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Οιχαλιώτης είχε αρχίσει να ασχολείται με την εικονογράφηση των χαρακτήρων του κόμικ του ήδη από το 2005, ενώ το 2016 παρουσίασε σχέδια τους στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Στο τέλος του βιβλίου μάλιστα, βλέπουμε το πρώτο σχέδιο του βασικού χαρακτήρα “Βιδουάγο” και την εξελιγμένη του έκδοση του έντεκα χρόνια μετά παρατηρώντας έτσι την εξέλιξη του ίδιου του δημιουργού. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα αξιόλογο ντεπούτο με καλή ροή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που διαβάζεται ευχάριστα και αφήνει υποσχέσεις για ακόμα καλύτερες ανάλογες μελλοντικές προσπάθειες.
Βαγγέλης Παπαδιόχος