Αύριο με Άρη και από Δευτέρα μεταγραφές!

Τον Άρη Θεσσαλονίκης υποδέχεται αύριο στις 16.00 ο ΠΑΣ Γιάννινα στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για την 13η αγωνιστική, τελευταία του πρώτου γύρου. Θα ακολουθήσει διακοπή 40 περίπου ημερών της αγωνιστικής δραστηριότητας, λόγω διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Βάσει του προγράμματος που είχε ανακοινώσει προ καιρού η Σούπερ Λιγκ, η επόμενη αγωνιστική (14η) θα γίνει 21 και 22 Δεκεμβρίου, παραμονές των Χριστουγέννων. Ενδεχομένως να υπάρξει νέα διακοπή και να έχουμε έναρξη του δευτέρου γύρου στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι προπονητές έχουν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι προφανές ότι θα γίνει εκ νέου πρόγραμμα προετοιμασίας και ήδη άρχισαν οι ομάδες να κλείνουν μεταξύ τους φιλικά παιχνίδια. Ορισμένες ομάδες θα πάνε και στο εξωτερικό για φιλικά παιχνίδια και προπονήσεις, κάτι ανάλογο που γίνεται και στην προετοιμασία του καλοκαιριού.
Αυτή την πεπατημένη θα ακολουθήσει και ο ΠΑΣ Γιάννινα, που ήδη έκλεισε για τις 3 Δεκεμβρίου φιλικό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα. Πέραν αυτών ο ΠΑΣ για να ορθοποδήσει αγωνιστικά και να έχει ελπίδες παραμονής στην κατηγορία, θα πρέπει να κάνει πέντε με έξι μεταγραφές πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, που θα μπουν αμέσως στην ενδεκάδα. Η ομάδα με τις εμφανίσεις και την αγωνιστική συμπεριφορά….φωνάζει από μακριά ότι θέλει ενισχύσεις και ειδικά στην άμυνα. Όταν δέχεται κατά μέσο όρο δύο γκολ σε κάθε παιχνίδι, είναι αντιληπτό σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται. Πως θα πάρει νίκες και βαθμούς με τόσο ευάλωτη αμυντική λειτουργία; Από Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξουν μεταγραφικές και άλλες εξελίξεις για την ανασύνταξη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η ομάδα θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Αν ο μεγαλομέτοχος θέλει να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία θα πρέπει άμεσα να πάρει αποφάσεις και να κάνει μεταγραφές ουσίας και όχι σαν αυτές του καλοκαιριού. Διαφορετικά ας σηκώσει “λευκή πετσέτα” για να τελειώσει νωρίς αυτό το μαρτύριο. Έχει κουραστεί και ο κόσμος να του βγαίνει η ψυχή σε κάθε παιχνίδι. Δεν αρκεί μόνο το φιλότιμο και το πάθος που δείχνουν οι παίκτες για το καλύτερο, δίνοντας και την ψυχή τους για την ομάδα. Αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να αλλάξει τα δεδομένα. Πρέπει να υπάρχει και ποιότητα στο ρόστερ για να ανεβεί το αγωνιστικό επίπεδο.
Επί του παρόντος προέχει η αυριανή δύσκολη αναμέτρηση με τον Άρη στο στάδιο «Ζωσιμάδες». φαβορί για τη νίκη είναι οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης, που είναι ψηλότερα στην βαθμολογία και έχουν μια πλειάδα καλών ξένων παικτών. Όμως όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Στο ποδόσφαιρο τα πάντα κρίνονται στο γήπεδο και όχι στα…βιογραφικά των παικτών που έχει η κάθε ομάδα. Ο ΠΑΣ παρότι είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος από την υπερπροσπάθεια που έκανε στα δύο τελευταία παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης και Βόλο, παρότι ταλαιπωρείται από τραυματισμούς παικτών, είναι αποφασισμένος να δώσει τη δική του μεγάλη μάχη για βαθμούς ή βαθμό. Ο Άρης δεν είναι αυτός που περίμεναν από το καλοκαίρι οι φίλοι του, λέγοντας ότι πάει και για…πρωτάθλημα! Έχει αδυναμίες, σε πολλά ματς ήταν κακός και αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο του. Στόχος του είναι καθαρά η 6η θέση και η συμμετοχή του στα πλέι οφ.
Αν ο ΠΑΣ διατηρήσει τη συνοχή και δεν έχει εκείνα τα άσχημα δεκάλεπτα στα οποία τρώει εύκολα τα γκολ, μπορεί να τον παλέψει με αξιώσεις και να τον ρίξει στα σχοινιά. Ο Άρης έχει καλούς παίκτες, όχι καλό σύνολο. Ναι μεν έρχεται στα Γιάννινα για να πάρει τη νίκη και για τους περισσότερους είναι το φαβορί, αλλά αυτό θα φανεί στο γήπεδο. Ο πάλαι ποτέ δυνατός «Άγιαξ της Ηπείρου», μπορεί φέτος να μην είναι όπως άλλα χρόνια, αλλά έχει παίκτες-πολεμιστές, παλεύουν τα παιχνίδια και με τη βοήθεια του κόσμου μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί με πρωινή προπόνηση που θα γίνει σήμερα. Εκτός θα είναι πάλι οι γνωστοί τραυματίες Ριένστρα, Πριόρ, Κιάκος και Καραχάλιος. Ο τελευταίος συμπλήρωσε στον Βόλο (ήταν στον πάγκο) τέσσερις κίτρινες κάρτες και θα εκτίσει την ποινή στο αυριανό παιχνίδι.
Ο ΠΑΣ προέρχεται από ένα παιχνίδι θρίλερ που έγινε προχθές στον Βόλο. Κράτησε το 0-0 στο πρώτο ημίχρονο, δέχθηκε δύο κρύα γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, μείωσε το σκορ σε 2-1 στο 82’ με τον Μπάλαν και λίγο έλειψε στο τέλος να κάνει την ανατροπή, καθώς είχε στο 88’ μεγάλη ευκαιρία με τον Ροσέρο και στο 91’ δοκάρι με τον Παμλίδη. Από τη μέση και μπροστά ο ΠΑΣ δεν είναι άσχημος, είναι αρκετά καλός. Βγάζει γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι και ειδικά μέσα στα Γιάννινα είναι ιδιαίτερα παραγωγικός. Με τα 12 γκολ που σημείωσε έχει καλύτερη επίθεση από Αστέρα Τρίπολης, Λαμία, Ιωνικό, Λεβαδειακό, ΟΦΗ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πίσω, όπου σε 12 παιχνίδια δέχτηκε 24 γκολ. Είναι η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. Από το πως θα λειτουργήσει η άμυνα, θα εξαρτηθεί και η αυριανή αναμέτρηση με τον Άρη. Η επίθεση ένα με δύο γκολ είναι σε θέση να σημειώσει και αύριο. Ο Μορέιρα κάνει φέτος καλή χρονιά, ο Μπάλαν έχει το γκολ και μπαίνει στις φάσεις, ο Ροσέρο έχει καλές αναλαμπές και ξεπετάγματα. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει η άμυνα στις επιθέσεις του Άρη.
Πιθανή ενδεκάδα: Αθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Εραμούσπε, Παντελάκης, Λιάσος, Μορέιρα, Μπιλμπάο, Τζίμας, Μπάλαν, Ροσέρο. Στη διάθεση του προπονητή θα είναι και οι Σούλης, Φοφανά, Ποζνάνσκι, Μπαγκαλιάνης, Παμλίδης, Τσάβος, Μπακαδήμας, Κύρκος, Τσίρης.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ο ΜΑΛΟΥΤΑΣ

Τον αυριανό αγώνα θα διευθύνει ο Δημήτριος Μαλούτας του συνδέσμου Ημαθίας. Βοηθοί του θα είναι οι Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας) και Θεόδωρος Τζιουβάρας (Κοζάνης). Τέταρτος ο Σταύρος Τσιμεντερίδης (Κοζάνης). Στο VAR θα βρίσκεται ο Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας) με βοηθό τον Κων/νο Καλαμπόκη (Αιτ/νιας). Τέλος, παρατηρητής θα είναι ο Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας).

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΝΕΩΝ

Για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος Νέων Κ19 ο ΠΑΣ θα υποδεχτεί αύριο τον Άρη με στόχο τη νίκη. Το παιχνίδι θα γίνει στις 13.00 στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» της ΕΠΣΗΠ με διαιτητή τον Δημήτριο Χατζηπαναγιώτου του συνδέσμου Ηπείρου.
-Η ομάδα Νέων Κ17 δεν έχει αγώνα, καθώς γίνονται τα μπαράζ της 1ης φάσης του πρωταθλήματος.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Το αυριανό ματς που θα γίνει στο στάδιο «Ζωσιμάδες» θα είναι το 24ο στην ιστορία των δύο συλλόγων για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Η προϊστορία καταγράφει 11 νίκες του ΠΑΣ, 6 ισοπαλίες και 6 νίκες του Άρη. Το πρώτο ματς έγινε στα Γιάννινα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 1974 όπου ο ΠΑΣ κέρδισε 2-1 με γκολ που σημείωσαν οι Αλβαρέζ και Κοντογιωργάκης. Το γκολ της τιμής για τους «κίτρινους» σημείωσε ο Δράμπης. Δύο από τους παίκτες του Άρη που αγωνίστηκαν σε αυτό το παιχνίδι, οι Φοιρός και Χατζάρας διετέλεσαν στα νεότερα χρόνια προπονητές του ΠΑΣ. Πέρυσι ο ΠΑΣ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κέρδισε 2-0 τον Άρη με γκολ που σημείωσαν Κάργας και Ντομίνγκεθ. Στα πλέι οφ κέρδισε ο Άρης με σκορ 3-0 με γκολ που σημείωσαν οι Φαμπιάνο, Ιτούρμπε, Εμπακατά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

16.00 ΠΑΣ Γιάννινα – Άρης (NOVAsports prime)
17.15 Παναθηναϊκός – Ατρόμητος (COSMOTEsport 3)
18.00 Λαμία – Παναιτωλικός (COSMOTEsport 2)
19.30 Ολυμπιακός – ΑΕΚ (COSMOTEsport 1)
21.30 ΠΑΟΚ – Βόλος (NOVAsports prime)
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
18.00 Αστέρας Τρίπολης – Ιωνικός (NOVAsports prime)
19.30 ΟΦΗ – Λεβαδειακός (COSMOTEsport 1)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(12η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 34
ΑΕΚ 28
Ολυμπιακός 24
Βόλος 24
ΠΑΟΚ 22
Άρης 18
—————————————————————————
Ατρόμητος 15
Παναιτωλικός 13
Αστέρας Τρίπολης 10
ΠΑΣ Γιάννινα 9
Λαμία 9
Ιωνικός 7
Λεβαδειακός 7
ΟΦΗ 7
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος