Η «ακτινογραφία» των 18 ομάδων Γ’ Εθνικής

Ξεκινά την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής. Η Θύελλα Κατσικά θα αγωνιστεί στην Πιερία με τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου. Το φετινό πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί σε 4 ομίλους των 18 ομάδων έκαστος. Θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου. Δεν θα υπάρχουν πλέον μπαράζ ανόδου για την Σούπερ Λιγκ 2 (Β’ Εθνική), καθώς οι 4 ομάδες που θα πάρουν τις πρώτες θέσεις στους ομίλους θα προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία. Θα υποβιβαστούν από κάθε όμιλο οι 7 τελευταίες ομάδες και όσες θα καταλάβουν την 11η θέση σε κάθε όμιλο, θα δώσουν αγώνες μπαράζ και από τις 4 ομάδες οι δύο νικήτριες θα παραμείνουν στη Γ’ Εθνική.
Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε τους αντιπάλους της Θύελλας Κατσικά, αυτές που θα αγωνιστούν στον 2ο όμιλο, ξεκινώντας από τη βορειοδυτική Ελλάδα. Η Θύελλα έχει στόχο την παραμονή και την καλή παρουσία. Πρόεδρος είναι ο Αλέξανδρος Βαρτζιώτης και προπονητής ο Νίκος Γκούρας. Ο Αστέρας Πετριτή Κέρκυρας είναι ανερχόμενη δύναμη τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο του νησιού και ήταν και πέρυσι στην ίδια κατηγορία με προπονητή τον Γιάννη Σφακιανάκη. Για 3η συνεχόμενη χρονιά θα είναι στη Γ’ Εθνική και η ομάδα της Λευκίμμης. Εκπροσωπεί επάξια το νότιο τμήμα του νησιού των Φαιάκων. Ανανεώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η συνεργασία με τον προπονητή Παναγιώτη Κορομπόκη.
Ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας υποβιβάστηκε από τη Β’ Εθνική μετά από καλή πορεία κάποιων ετών στην επαγγελματική κατηγορία. Παρέμεινε προπονητής ο Ρότσα, αλλά έφυγαν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Στην Αναγέννηση Άρτας γίνεται μια νέα προσπάθεια για να ορθοποδήσει η ιστορική ομάδα και σε πρώτη φάση να σταθεροποιηθεί στη Γ’ Εθνική με μεταγραφές έμπειρων παικτών, όπως πρόσφατα του Χρήστου Λισγάρα που έγινε και αρχηγός. Προπονητής είναι ο επί σειρά ετών προπονητής των ομάδων Νέων του ΠΑΣ Γιάννινα Χρήστος Αγγέλης που πήρε τη θέση του Δημήτρη Θώδη. Εξελέγη επίσης και νέα διοίκηση. Πιο νότια, στον 2ο όμιλο είναι και η Ζάκυνθος με προπονητή τον Στάθη Καραμαλίκη, αγωνιζόμενη για αρκετά χρόνια σε αυτή την κατηγορία. Έμπειρη ομάδα και με δυνατή έδρα.
Πάμε πιο ανατολικά στον χώρο της Θεσσαλίας, καθώς ο 2ος όμιλος γεωγραφικά έχει μεγάλο εύρος. Για τον ΑΟ Τρίκαλα δεν χρειάζονται συστάσεις. Αγωνίστηκε αρκετά χρόνια και στην Α’ Εθνική αναδεικνύοντας και σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Είναι από τις μεγάλες ομάδες της περιφέρειας. Τα τελευταία 20 χρόνια κινείται μεταξύ Β’ και Γ’ Εθνικής, βιώνοντας τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια. Πέρυσι οριακά απέφυγε στη Γ’ Εθνική τον υποβιβασμό. Αγωνίζεται στο εθνικό στάδιο Τρικάλων. Προπονητής είναι ο Βασίλης Καλογιάννης. Στο νομό Τρικάλων είναι και ο ΠΟ Φήκης με έδρα τη δημοτική Ενότητα Φήκης που απέχει 14 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και ανήκει στον δήμο Πύλης. Είναι από πέρυσι στη Γ’ Εθνική. Προπονητής είναι ο Βαγγέλης Μπρισίμης.
Στον νομό Λάρισας φέτος ανέβηκε στη Γ’ Εθνική η ΑΕ Κιλελέρ που εδρεύει στο χωριό Νίκαια. Εκεί γίνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις για το Κιλελέρ, τον ξεσηκωμό των αγροτών κολλήγων κατά των τσιφλικάδων του κάμπου. Προπονητής είναι ο Κώστας Κατσάρας, παλιός παίκτης της Λάρισας και της Αναγέννησης Καρδίτσας. Απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Στο νομό Μαγνησίας που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες με τις πλημμύρες είναι ο Μαγνησιακός, ομάδα που εδρεύει στον Βόλο. Είναι η πρωταθλήτρια ομάδα της ΕΠΣ Θεσσαλίας που ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Έχει δικό της γήπεδο σε συνοικία του Βόλου, αλλά στη νέα σεζόν 2023-24 θα αγωνίζεται στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» της Νίκης Βόλου. Προπονητής είναι ο Θάνος Θεοδώρου, που ήταν προπονητής και σε άλλες ομάδες της Θεσσαλίας. Έκανε αρκετές μεταγραφές από τη Νίκη Βόλου και θα είναι ομάδα με αξιώσεις στο πρωτάθλημα.
Πιο κάτω, στον νομό Φθιώτιδας είναι ο Αστέρας Λιανοκλαδίου Σταυρού, που εδρεύει στο Λιανοκλάδι και ανέβηκε φέτος στη Γ’ Εθνική ως πρωταθλήτρια ομάδα του νομού. Προπονητής ο παλιός ποδοσφαιριστής της Λαμίας Βαγγέλης Λέντας.
Η Εύβοια εκπροσωπείται στον 2ο όμιλο από τον ΑΟ Νέας Αρτάκης με έδρα την ομώνυμη πόλη, απέχοντας 10 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα. Είναι ιστορική ομάδα που ιδρύθηκε το 1966. Προπονητής είναι ο Δημήτρης Μαγκαφίνης που κάθισε στον πάγκο ομάδων Β’ και Γ’ Εθνικής (Ζάκυνθος, Καβάλα, Τηλυκράτης κ.α). Τη σεζόν 1981-82 ήταν φιναλίστ κυπέλλου Ελλάδας ερασιτεχνών όπου ηττήθηκε στον τελικό με 3-2 από τον Αιολικό Μυτιλήνης στο γήπεδο Ταύρου στην Αθήνα, έδρα του Φωστήρα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ!

Ανεβαίνοντας βόρεια, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει ο ιστορικός Πιερικός με τον οποίο θα αναμετρηθεί η Θύελλα την ερχόμενη Κυριακή στον Κατσικά. Αγωνίζεται στο εθνικό στάδιο Κατερίνης, χωρητικότητας περίπου 4.500 περίπου θεατών. Πριν από δέκα ημέρες Θύελλα και Πιερικός έδωσαν στον Κατσικά αγώνα Κυπέλλου. Πέρασε η ομάδα της Κατερίνης με σκορ 1-0. Την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν στο ίδιο γήπεδο αλλά με άλλον προπονητή στον πάγκο του Πιερικού. Σταμάτησε η συνεργασία με τον Γιώργο Καμπερίδη και προπονητής ανέλαβε ο Κύπριος Νίκος Ανδρονίκου. Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος είναι ο Τομ Παπαδόπουλος και τέθηκε ως στόχος ο πρωταθλητισμός και η άνοδος στη Β’ Εθνική με σημαντικές μεταγραφές έμπειρων ποδοσφαιριστών. Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης Πιερικός ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου του 1961 έπειτα από τη συγχώνευση των ομάδων Μέγας Αλέξανδρος και Όλυμπος και μέσα στην ίδια χρονιά η ομάδα της Κατερίνης κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και ανέδειξε μεγάλους ποδοσφαιριστές. Το 1963 αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας χάνοντας με 3-0 από τον Ολυμπιακό, αφού απέκλεισε στην ημιτελική φάση τον Αβέρωφ Ιωαννίνων.
Ο Σβορώνος είναι συνοικία της Κατερίνης. Εκεί εδρεύει η ομάδα ΓΑΣ Σβορώνου. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1971, χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημά του αποτελεί η προτομή του Δημητρίου Σβορώνου. Ήταν Κεφαλλονίτης, αριστοκρατικής καταγωγής και Συνταγματάρχης που σκοτώθηκε στον οικισμό κατά την Απελευθέρωση της Κατερίνης το 1912 από τα Οθωμανικά στρατεύματα, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στον οικισμό. Η ομάδα αυτή είχε αγωνιστεί και πέρυσι στη Γ’ Εθνική. Προπονητής είναι ο παλιός ποδοσφαιριστής του Πιερικού Νίκος Θεοδοσιάδης.
Κοντά στην Κατερίνη είναι και το χωριό Νέο Κεραμίδι, όπου εδρεύει ο Εθνικός που θα αγωνιστεί φέτος για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Διαθέτει κοινοτικό γήπεδο με χόρτο όπου και θα αγωνίζεται. Ανανεώθηκε η συνεργασία με τον Βαγγέλη Μόρα, που ως ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλη καριέρα σε ΑΕΚ, Βερόνα, Μπολόνια, Τσεζένα, Μπάρι, Παναιτωλικό, Λάρισα. Τέταρτη ομάδα στη Γ’ Εθνικής της Πιερίας είναι ο Βατανιακός, που εδρεύει στην ομώνυμη συνοικία της Κατερίνης με δικό της γήπεδο. Ανέβηκε φέτος στη Γ’ Εθνική, ενώ είχε αγωνιστεί και παλιότερα σε αυτή την κατηγορία. Είναι συνοικία με παράδοση στο ποδόσφαιρο, βγάζοντας παίκτες που αγωνίστηκαν στον Πιερικό. Προπονητής παραμένει και τη νέα σεζόν ο Γιώργος Ποτουρίδης.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο νομός Κοζάνης εκπροσωπείται από τον Εορδαϊκό Πτολεμαΐδας, ομάδα που παλιότερα είχε αγωνιστεί και στη Β’ Εθνική, προερχόμενη από τη συγχώνευση των παλιών ομάδων Άρη Πτολεμαΐδας και Πτολεμαίου. Ήταν αρκετά χρόνια στην αφάνεια και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να βγει και πάλι στο προσκήνιο. Στην πορεία άλλαξε λογότυπα χωρίς να σβήσει το όνομα Εορδαϊκός. Το φετινό καλοκαίρι υπήρξε συγχώνευση με τον Μακεδονικό Φούφα και αγωνίζεται αντί αυτού στη Γ’ Εθνική. Αγωνίζεται στο στάδιο «Αιμίλιος Θεοφανίδης» της Πτολεμαΐδας. Εκεί υπάρχουν οι μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Προπονητής είναι ο Νίκος Κατακαλίδης.
Τέλος, η κυπελλούχος Ελλάδας το 1980 Καστοριά, πέρυσι στην τελευταία αγωνιστική εξασφάλισε την παραμονή στη Γ’ Εθνική. Και αυτή, ιστορική ομάδα που πέρασε για πολλά χρόνια στην αφάνεια, ζώντας με τις παλιές αναμνήσεις της κατάκτησης του Κυπέλλου και της Α’ Εθνικής. Αγωνίζεται στο δημοτικό στάδιο Καστοριάς που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’90. Προπονητής είναι ο Γιάννης Κατσαρός, που αγωνίστηκε παλιότερα και στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στόχος είναι μια καλύτερη πορεία από πέρυσι.
Αυτές είναι οι 19 ομάδες που θα αντιμετωπίσει φέτος η Θύελλα Κατσικά. Το τρέχον πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής είναι πραγματικά μαραθώνιος, με 20 ομάδες και μεγάλες αποστάσεις. Η Θύελλα θα ταξιδέψει από Κατερίνη, Καστοριά, Βόλο, Λάρισα, μέχρι Ζάκυνθο, Εύβοια, Λαμία. Ευτυχώς υπάρχουν οι οδικοί άξονες της Εγνατίας και Ιόνιας οδού που λύνουν εν μέρει το πρόβλημα μετακινήσεων. Οι περισσότεροι εκτός έδρας αγώνες θα καλυφθούν με αυθημερόν μετάβαση, αποφεύγοντας τις δαπανηρές διανυκτερεύσεις. Αναμένεται να γίνει ενδιαφέρον πρωτάθλημα, με πολλές ομάδες από διαφορετικές περιοχές, όπου θα επιπλεύσουν αυτές που θα έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος