Δεκάδες είναι οι…ΠΑΣ σε όλη την Ήπειρο!

Ρίχνοντας μια ματιά στο αθλητικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έχοντας και κατά νου το εξαιρετικό βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» του δημοσιογράφου Νικόλα Αγγελίδη, μας έκανε εντύπωση που πάρα πολλές ομάδες στα Γιάννινα, την Ήπειρο και γενικότερα στη βορειοδυτική Ελλάδα έχουν το λογότυπο ΠΑΣ. Η λέξη ΠΑΣ σε εθνικό επίπεδο και όχι μόνο τοπικό παραπέμπει στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Τα τρία γράμματα σημαίνουν Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος. Έτσι ονομάστηκε η γιαννιώτικη ομάδα το 1966 προερχόμενη  από τις συγχωνεύσεις των παλιών ομάδων Αβέρωφ, Ατρόμητου και Ολυμπιακού. Πολλοί άλλοι σύλλογοι στην επίσημη ονομασία τους έχουν το λογότυπο ΠΑΣ, άλλοι ως Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος και άλλοι ως Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος. Πολλοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν μετά το 1966 στα Γιάννινα ονομάστηκαν ΠΑΣ από την αίγλη της μεγάλης ομάδας.
Καταγράψαμε και παρουσιάζουμε όλους τους…ΠΑΣ της Ηπείρου και ευρύτερα της βορειοδυτικής Ελλάδας. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι γνωστός και δεν χρειάζεται συστάσεις. ΠΑΣ λέγεται και το ερασιτεχνικό σωματείο που είναι η μήτρα του οργανισμού και διαθέτει ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, ξιφασκίας, κολύμβησης και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Όλες οι ομάδες με το όνομα ΠΑΣ Γιάννινα συμμετέχουν σε αντίστοιχα πρωταθλήματα και διοργανώσεις. Ας γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους…. ΠΑΣ ξεκινώντας από τον νομό Ιωαννίνων.
ΠΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑ: Είναι από τις πιο δυναμικές και ιστορικές ομάδες της περιοχής. Εδρεύει στο χωριό Κατσικά που απέχει 8 χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων. Κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα στην ΕΠΣ Ηπείρου, αγωνίστηκε πολλά χρόνια στη Δ’ Εθνική και τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στο παρελθόν ανέδειξε και σπουδαίους παίκτες που αγωνίστηκαν στον ΠΑΣ Γιάννινα, όπως Τσιούρης, Μπελεβέτης, Παπανικολάου, Βαρτζιώτης, Λέκκας, Γιαννάκης και άλλοι. Πρόεδρος είναι ο Αλέξανδρος Βαρτζιώτης και προπονητής ο Νίκος Γκούρας. Ξεκίνησε προετοιμασία με καλές προοπτικές.

Πανηγυρισμοί για την άνοδο στη Γ’ Εθνική της ομάδας ΠΑΣ Θύελλα Κατσικά

ΠΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ: Αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣΗΠ και εκπροσωπεί την περιοχή που είναι εντός του κάστρου των Ιωαννίνων με τα πολλά ιστορικά μνημεία. Χρησιμοποιεί ως έδρα το ενωσιακό γήπεδο και της Λιμνοπούλας. Το Κάστρο είναι η οχυρωμένη παλιά πόλη των Ιωαννίνων. Η σημερινή οχύρωση ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Αλή Πασά στην ύστερη οθωμανική περίοδο, αλλά ενσωματώνει επίσης προϋπάρχουσες βυζαντινές κατασκευές. Εντός του Κάστρου υπάρχουν πολλά μνημεία συνδεδεμένα με την Τουρκοκρατία και τον Αλή Πασά. Μεταξύ αυτών και το Σουφαρί Σαράι («παλάτι των ιππέων»), ένας στρατώνας ιππικού που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Αλή Πασά (1815– 20). Εκεί φιλοξενούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπου λειτουργεί και έκθεση αθλητικών ενθυμημάτων.
ΠΑΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ: Ερασιτεχνική ομάδα με έδρα το χωριό Αγία Μαρίνα, που έφτασε μέχρι την Α’ κατηγορία της τοπικής Ένωσης. Φέτος υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία.
ΠΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ: Εδρεύει στο χωριό Περίβλεπτος, δίπλα από την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας. Έχει μια συνεχόμενη παρουσία στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με δικό της γήπεδο με χόρτο.
ΠΑΣ ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ: Την περασμένη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και τη νέα σεζόν θα φιγουράρει στη μεγάλη ερασιτεχνική κατηγορία. Ιστορική ομάδα από την οποία βγήκε και ο Φίλιππος Τσίτσος που αγωνίστηκε μέσω της Προοδευτικής Περάματος στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Προπονητής για δεύτερη χρονιά ο Τάκης Νάκας.

 

Ο ΠΑΣ Αλμυρός Βουνοπλαγιάς, πρωταθλητής φέτος της Β’ κατηγορίας ΕΠΣΗΠ

ΠΑΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ’95: Είναι ομάδα του θρυλικού άσσου του ΠΑΣ Γιάννινα Εδουάρδο Κοντογιωργάκη. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος και προπονητής. Διατηρώντας ο Κοντογιωργάκης ακαδημία ποδοσφαίρου, προωθούσε παιδιά στον Ατρόμητο και στη συνέχεια σε άλλες μεγαλύτερες ομάδας. Είναι συνέχεια του παλιού Ατρόμητου της δεκαετίας του ’70 που είχε αναδείξει σπουδαίους ποδοσφαιριστές, έχοντας στο τιμόνι τους Στέφανο και Πάνο Μάντζιο. Σε εκείνη την παλιά ομάδα, προπονητής για πολλά χρόνια διετέλεσε και ο αείμνηστος Στάθης Τσανακτσής, παλιός γκολκίπερ των Απόλλωνα, Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’50.
ΠΑΣ ΚΡΑΨΗΣ: Ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου από τον γιατρό Γιάννη Πασιά, εκπροσωπώντας ποδοσφαιρικά τους καταγόμενους από το ορεινό χωριό Κράψη και οι οποίοι λόγω των σεισμών του 1967 μετοίκησαν στον συνοικισμό Σεισμόπληκτα των Ιωαννίνων. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, ανέβηκε στην Α’ κατηγορία, κατέκτησε το κύπελλο ΕΠΣΗΠ περιόδου 2021-22, διεκδίκησε άνοδο στη Γ’ Εθνική, αλλά χωρίς την ανάλογη συνέχεια. Πέρυσι δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα και ο Γιάννης Πασιάς ασχολήθηκε με τα διοικητικά της τοπικής Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
ΠΑΣ ΜΕΤΣΟΒΟ: Όπως λέει και το όνομα, εδρεύει στο ξακουστό Μέτσοβο, με έτος ίδρυσης 1968. Αγωνίζεται σταθερά στην Α’ Κατηγορία, διαθέτοντας εξαιρετικό γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο. Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια είναι ο Στέργιος Ταλάρης και προπονητής ο Πέτρος Κοντοδήμας. Τον χειμώνα, όταν πιάνει χιόνι στο Μέτσοβο, η ομάδα αγωνίζεται σε γήπεδα των Ιωαννίνων. Είναι ομάδα με δυναμική, αλλά δεν ευτύχησε ποτέ να ξεφύγει από τα όρια του νομού Ιωαννίνων. Είναι ζωντανός σύλλογος με καλές δημόσιες σχέσεις. Κάθε καλοκαίρι στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής γίνεται φιλικός αγώνας των βετεράνων του Μετσόβου με επίλεκτους διεθνείς παίκτες. Φέτος αγωνίστηκαν οι Ζαγοράκης, Χαριστέας, Καραγκούνης, Μπασινάς, Νικοπολίδης και άλλοι. Το Μέτσοβο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός σε υψόμετρο 1.160 μέτρα. Φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες χειμώνα καλοκαίρι.

Ο ΠΑΣ Μέτσοβο που ιδρύθηκε 2 χρόνια μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΑΣ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΡΟΥ: Ιδρύθηκε από ομάδα φίλων πριν από χρόνια με έδρα το μαρτυρικό χωριό της Μουσιωτίτσας. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα των SS περικύκλωσαν το χωριό από τέσσερα διαφορετικά σημεία και εκτέλεσαν συνολικά 152 αμάχους. Στη μνήμη των εκτελεσθέντων διοργανώνεται ετήσιος αγώνας δρόμου 3 χλμ., από τη τοποθεσία Σπιθάρι, τον τόπο εκτέλεσης, μέχρι το χωριό. Εκεί έχει και τις πηγές ο ποταμός Λούρος, ένας ποταμός της Ηπείρου που εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο. Για αρκετά χρόνια ο ΠΑΣ Πηγών Λούρου είχε αξιοπρεπή παρουσία φτάνοντας μέχρι την Α’ κατηγορία της ΕΠΣΗΠ. Όμως, μετά την καραντίνα με τον κορονοϊό παραμένει σε αδράνεια λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
ΠΑΣ ΣΙΣΤΡΟΥΝΙΟΥ: Είχε έδρα το χωριό Σιστρούνι Ιωαννίνων της περιοχής Λάκκας Σουλίου. Τελευταία αγωνιστική σεζόν που αγωνίστηκε ο ΠΑΣ Σιστρουνίου ήταν 2014-15. Έκτοτε είναι σε αδράνεια. Αγωνιζόταν στο γήπεδο του διπλανού χωριού Ρωμανός. Το Σιστρούνι απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Γιάννινα. Σε εκείνη την περιοχή τα χωριά ανήκαν στην Κοινοπολιτεία των Σουλιωτών, όπου οι Σουλιώτες τους παρείχαν προστασία από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Στις 9 Ιουνίου του 1800 στην περιοχή του Σιστρουνίου δόθηκε μάχη μεταξύ των Σουλιωτών και στρατευμάτων του Αλή Πασά. Μετά από ενέδρα που έστησε ο Φώτος Τζαβέλας και άλλοι αρχηγοί των Σουλιωτών, παγίδευσαν τους Τούρκους που είχαν στρατοπεδεύσει στο χωριό και τους προξένησαν μεγάλες απώλειες. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε η μάχη της Βυρτζάχας, στη περιοχή «Λιβάδι» του σημερινού Ζωτικού.
ΠΑΣ ΚΑΛΠΑΚΙ: Εδρεύει στο ιστορικό χωριό Καλπάκι της επαρχίας Πωγωνίου, όπου τις πρώτες ημέρες του πολέμου με τους Ιταλούς οργανώθηκε η γραμμή άμυνας του στρατού, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η αντεπίθεση. Στις μάχες του Καλπακίου οι Ιταλοί είχαν μεγάλες απώλειες. Σε μια σπηλιά έξω από το Καλπάκι είχε το Στρατηγείο του ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, κεντρικό πρόσωπο του πολέμου. Σήμερα η σπηλιά αυτή είναι ανοιχτή στους επισκέπτες. Λίγα μέτρα πιο δίπλα είναι το Μουσείο Πολέμου της περιόδου 1940-41 με σημαντικά εκθέματα από την περίοδο του πολέμου. Λειτουργεί από το 1974 και ανήκει στον Στρατό. Απέναντι από το μουσείο είναι οι προτομές του Ιωάννη Μεταξά, του βασιλιά Γεωργίου Β’ και του στρατηλάτη Αλέξανδρου Παπάγου.  Ο ΠΑΣ Καλπάκι είναι σωματείο ανενεργό τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει πλούσια αθλητική δραστηριότητα επί σειρά ετών. Είχε και αξιόλογη ομάδα μπάσκετ που είχε φτάσει μέχρι τη Γ’ Εθνική.
ΠΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ: Εδρεύει στο χωριό Μάρμαρα Ιωαννίνων, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη και με πανοραμική θέα τη λίμνη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Αγωνίζεται στη Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ τα παλαιότερα χρόνια είχε καλύτερη πορεία. Η ομάδα ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές με σημαντική καριέρα στην Α’ Εθνική, όπως οι αδελφοί Γιάννης και Αλέκος Τάτσης και ο Ξενοφώντας Γήττας που από τον ΠΑΣ μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, πανηγυρίζοντας και την κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 2003-04. Από τον Ολυμπιακό πέρασε για ένα φεγγάρι και ο Αλέκος Τάτσης που είχε δοθεί με μεταγραφή από την Προοδευτική μαζί με τον Τάσο Πάντο.
ΠΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ: Είναι παλιά ομάδα, με ξεχωριστή αίγλη στη δεκαετία του ’90, με έδρα το χωριό Γραμμένο Ιωαννίνων απ’ όπου είχαν καταγωγή και οι εθνικοί ευεργέτες αδελφοί Ζωσιμά, γνωστοί ως Ζωσιμάδες, προς τιμή των οποίων πήρε το όνομά τους το στάδιο «Ζωσιμάδες», ιστορική έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Το Γραμμένο, στο οποίο κατασκευάζεται νέο γήπεδο με πλαστικό χόρτο για να ξαναδηλώσει η ομάδα συμμετοχή στο πρωτάθλημα, αποτελεί το κεφαλοχώρι των Γραμμενοχωρίων που αριθμούν συνολικά 16 χωριά. Εκεί γεννήθηκαν ακόμη ο ευεργέτης Ζώης Καπλάνης και οι λόγιοι Λάμπρος Μάλαμας, Κωνσταντίνος Ασώπιος, Γεώργιος Κρανάς ή Αίσωπος και Σάπφειρος Χριστοδουλίδης.
ΠΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Εδρεύει στο χωριό Ελληνικό του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Με το σημερινό όνομα είναι από το 2017, αλλά προϋπήρχε από περασμένες δεκαετίες ως ομάδα. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣΗΠ. Στο Ελληνικό είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας και το μουσείο σύγχρονης τέχνης του γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Θεόδωρου Παπαγιάννη.
Επίσης, το 2015 ιδρύθηκε ο ΠΑΣ Κρυφοβού Ιωαννίνων που παραμένει ανενεργός, όπως ανενεργές είναι και οι παλιές ομάδες ΠΑΣ Απόλλων, ΠΑΣ Αβέρωφ, ΠΑΣ Καλούτσιανης, ΠΑΣ 2000, ΠΑΣ Ερμής Ιωαννίνων. Με το όνομα ΠΑΣ υπάρχουν στα Γιάννινα και ομάδες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο ΠΑΣ 2016 που ιδρύθηκε το 2017 και ασχολείται με αθλοπαιδιές, η ομάδα τζούντο ΠΑΣ Ανατολής, η ομάδα ποδηλασίας ΠΑΣ Ιωαννίνων, ο Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος (ΠΑΣ) καράτε, οι οποίες ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζουν δραστηριότητα.

Η ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας

Στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας συμμετέχουν οκτώ ομάδες με το λογότυπο ΠΑΣ, όπως ΠΑΣ Πρέβεζα, ΠΑΣ Σφακιώτες, ΠΑΣ Παλιάμπελα, ΠΑΣ Σύβρου, ΠΑΣ Αχέρων Καναλλακίου, ΠΑΣ Αμβρακικός Βόνιτσας, ΠΑΣ Θύελλα Μοναστηρακίου, ΠΑΣ Δόξα Ωρωπού. Όλες έχουν την δική τους Iστορία. Στην ενότητα «ποδόσφαιρο Ηπείρου» εντάσσονται οι ομάδες Λευκάδας και βορειοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας που αγωνίζονται στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας.
ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ: Αγωνίστηκε και στη Β’ Εθνική τις δεκαετίες ’60 και ΄70 αναδεικνύοντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και στην Α’ Εθνική όπως οι Λάμπρος Γεωργιάδης, Γιάννης Αναστασίου, Παναγιώτης Μασούρας, Μπάμπης Βουκελάτος, Περικλής Σπυράκος. Αναλυτικότερα, έχει δύο παρουσίες στη Β’ Εθνική (η τελευταία τη σεζόν 1969-70), 12 στη Γ’ Εθνική, 25 σε Εθνική Ερασιτεχνική και Δ’ Εθνική. Κατέκτησε 7 τίτλους στο πανηπειρωτικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΗΠ και 2 Κύπελλα. Από το 1981 και μετά, όταν ιδρύθηκε η ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 11 Κύπελλα. Ιδρύθηκε το 1963 από τη συγχώνευση των τοπικών ομάδων Νικόπολη και ΑΕ Πρέβεζας με σήμα τον ιππόκαμπο. Υπηρέτησαν την ομάδα από διοικητικά πόστα αξιόλογοι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας χρήμα, χρόνο, προσωπική εργασία, ενώ στον πάγκο του ΠΑΣ ως προπονητές κάθισαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως οι Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Γιάννης Γκαϊτατζής, Πέτρος Λεβεντάκος, Νίκος Αδάμ, Σάκης Τσιώλης (από την Πρέβεζα ξεκίνησε τη σημαντική καριέρα του), Γιώργος Κεφαλίδης, Γιώργος Σιόντης, Αλφρέδο Γκλασμάνης, Θωμάς Δημουλίτσας, Νίκος Αργυρούλης, Γιάννης Γούναρης, Δημήτρης Σιακούφης, Νίκος Λάππας και άλλοι. Στο πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν 2022-23 τερμάτισε στην 6η θέση, καθώς είναι σε περίοδο παρακμής τα τελευταία χρόνια, χάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε επί πολλά χρόνια. Έδρα του είναι το ΔΑΚ Πρέβεζας «Αθανασία Τσουμελέκα».

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα με τη μεγάλη ιστορία

ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Με έδρα τη Βόνιτσα, την περασμένη σεζόν τερμάτισε στην 2η θέση του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, χάνοντας για έναν βαθμό από τον Θρίαμβο Λούρου τον τίτλο και το δικαίωμα συμμετοχής στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική. Ιδρύθηκε το 1955 από κατοίκους της περιοχής. Τα χρώματα του συλλόγου είναι άσπρο και μπλε που συμβολίζουν τη θάλασσα, αφού η πόλη της Βόνιτσας λούζεται από τα κύματα του Αμβρακικού Kόλπου και καθρεπτίζεται στα καταγάλανα νερά του. Ο Αμβρακικός μπορεί  να μη ανέβηκε ποτέ σε μια εθνική κατηγορία, Β’ ή Γ’ Εθνική, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του ούτε και το ειδικό βάρος που έχει ως ομάδα. Κατάφερε να εκπροσωπήσει επάξια το ποδόσφαιρο της περιοχής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και για πολλά χρόνια στη Δ’ Εθνική. Κατέκτησε πολλές φορές το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας ανεβαίνοντας στη Δ’ Εθνική, ενώ κατέκτησε δύο φορές το κύπελλο της Ένωσης. Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός που έγινε στην Πρέβεζα το 1987 καθώς το ματς πήγε στην παράταση και έληξε με σκορ 3-3. Στα πέναλτι ο Αμβρακικός κέρδισε 8-7 και σήκωσε το τρόπαιο. Τέσσερα χρόνια μετά, τη σαιζόν 1990-91, στέφθηκε πάλι κυπελλούχος, καθώς συνέτριψε με σκορ 4-1 τον Αχέροντα Καναλλακίου. Έλαβε μέρος και σε άλλους τέσσερις τελικούς κυπέλλου ως φιναλίστ, δύο φορές κόντρα στον ΠΑΣ Πρέβεζα (1985-86, 2000-01) και από μία φορά με τον Οδυσσέα Νυδρίου (1994-95) και τον Τηλυκράτη Λευκάδας (1998-99).

Ιστορικό σωματείο είναι και ο ΠΑΣ Αμβρακικός Βόνιτσας

ΠΑΣ ΑΧΕΡΩΝ ΚΑΝΑΛΛΑΚΙΟΥ: Πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια στη Γ’ Εθνική, έφτασε στα πρόθυρα της Σούπερ Λιγκ 2, αλλά υπήρξε κόπωση των παραγόντων και από πέρυσι αγωνίζεται στη Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Ιδρύθηκε το 1971 και το όνομά του είναι από τον ποταμό Αχέροντα που εκβάλει στο Ιόνιο πέλαγος. Κατά τη μυθολογία ο Αχέρων ποταμός ήταν ο δρόμος για τον Κάτω Κόσμο. Λέγεται ότι κοντά στις εκβολές του υπήρχαν οι Πύλες του Άδη. Στην επαγγελματική Γ’ Εθνική είχε αγωνιστεί και τη σεζόν 1994-95.
ΠΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ: Ιδρύθηκε το 1980 και εκπροσωπεί τα χωριά του πρώην καποδιστριακού δήμου Σφακιωτών. Την περασμένη σεζόν κατέκτησε τον τίτλο του 1ου Ομίλου της Β’ κατηγορίας και ανέβηκε στην Α’ κατηγορία.
ΠΑΣ ΣΥΒΡΟΥ: Εδρεύει στο χωριό Σύβρος της Λευκάδας και αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Από τον Σύβρο κατάγονται δύο γνωστές κυρίες της ελληνικής τηλεόρασης, η Έλλη Στάη και η Νίκη Λυμπεράκη.
ΠΑΣ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ: Εδρεύει στο χωριό Παλιάμπελα Αιτωλοακαρνανίας. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε στην 2η θέση του 1ου ομίλου Β’ κατηγορίας ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας.
ΠΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ: Τη σεζόν 2019-20 ανέβηκε στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν και πέρυσι δεν δήλωσε συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα. Το καταστατικό του σωματείου επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Λευκάδας με την ονομασία ΠΑΣ Θύελλα στις αρχές δεκαετίας του ’60. Εδρεύει στο χωριό Μοναστηράκι, σκαρφαλωμένο στα Ακαρνανικά Όρη, σε μια καταπράσινη περιοχή και με απέραντη θέα τον Αμβρακικό Κόλπο.
ΠΑΣ ΔΟΞΑ ΩΡΩΠΟΥ: Ομάδα του νομού Πρέβεζας με συνεχή παρουσία στα τοπικά πρωταθλήματα. Από εκεί αναδείχθηκε και ο Περικλής Σπυράκος, με καριέρα σε Πανηλειακό, Τρίκαλα, Αναγέννηση Άρτας και άλλες ομάδες.

Οι…ΠΑΣ των άλλων περιοχών

Στην Άρτα αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα οι ομάδες ΠΑΣ Κομμένου 1943, ΠΑΣ Ανέζας. Στη Θεσπρωτία ο ΠΑΣ Λαδοχωρίου. Στην Κέρκυρα ο ΠΑΣ Αίας Κασσιώπης, ο ΠΑΣ Ιόνιας Ακαδημίας. Στην Αιτωλοακαρνανία, εκτός από τις ομάδες ΠΑΣ Θύελλα Μοναστηρακίου, ΠΑΣ Παλιάμπελα, ΠΑΣ Αμβρακικός Βόνιτσας, οι οποίες αγωνίζονται στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, υπάρχουν και οι ομάδες ΠΑΣ Ελπίδες Αγρινίου, ΠΑΣ Αράκυνθος Ματαράγκας, ΠΑΣ Σαρδηνίων, ΠΑΣ Ναυπακτιακός Αστέρας Ναυπάκτου και στο μπάσκετ ΠΑΣ Ναυπάκτου.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος