Το 2021 καταγράφηκαν δέκα επτά (17) γυναικοκτονίες στην χώρα μας. Σε εκείνους που ενοχλούνται με τον όρο “γυναικοκτονία” και, πιθανόν, τον θεωρούν περιττό, τους απαντάμε τα εξής:
Γυναικοκτονίες διαπράττουν άνδρες σε βάρος, προφανώς, γυναικών λόγω ζήλιας, άρνησης αποδοχής της ερωτικής απόρριψης, είναι όταν ο σύζυγος ξεσπά την οργή του απέναντι στην εκ των πραγμάτων ασθενέστερη σύζυγό του, με αφορμή κάποια διαμάχη, και ο πατέρας ή ο αδελφός που βλάπτει την κόρη ή την αδελφή του, επειδή εκείνη δεν “κάνει ό,τι της λέει”. Είναι, τέλος, ο εραστής που βλάπτει την ερωμένη του, όταν εκείνη θέλει να τον αφήσει, επειδή την θεωρεί κτήμα του – θυμηθείτε την έκφραση “αντικείμενο πόθου”.
Το κίνημα #metoo έβγαλε από τα ντουλάπια της βιομηχανίας θεάματος πολλούς σκελετούς. Η αρχή έγινε στο Χόλιγουντ με το σκάνδαλο Weinstein. Σύντομα εξαπλώθηκε το κίνημα αυτό παντού, φτάνοντας μέχρι και στα δικά μας. Όχι μόνο στην ελληνική show bizz, αλλά και στον χώρο του αθλητισμού με την θαρραλέα δημόσια αποκάλυψη των όσων είχε υποστεί η Σοφία Μπεκατώρου.
Δυστυχώς δεν έλειψε αυτό που μάθαμε να λέμε “κοινωνικός αυτοματισμός”. “Γιατί μίλησε τώρα;” ρωτούν αρκετοί (και, αλίμονο, αρκετές). Η απάντηση είναι απλή: Διότι τώρα μπόρεσαν. Τώρα βρήκαν το θάρρος.
Δεν πρέπει να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η αύξηση των αδικημάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποδίδεται από τις Αρχές στο ότι πλέον είναι περισσότερες οι γυναίκες που βρίσκουν το κουράγιο να πάνε στην αστυνομία και να καταγγείλουν βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και, γενικά, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας εις βάρος τους.
Φυσικά η αύξηση των καταγγελιών είναι σαφώς ένα βήμα προς τα μπρος. Παρόλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Η συνεχιζόμενη οικονομική, υγειονομική, εν τέλει κοινωνική ,κρίση δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Χωρίς να δικαιολογείται η άσκηση βίας – σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη – οι εντάσεις πληθαίνουν καθημερινά και ξεπηδούν παντού.
Ως μέλη του κοινωνικού συνόλου οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Το “δεν μου πέφτει λόγος” δεν υφίσταται. Ο αδύναμος/η αδύναμη έχει ανάγκη από κάθε βοήθεια. Επομένως έχουμε υποχρέωση να καταγγέλλουμε κάθε περίπτωση άσκησης βίας. Οι άντρες οφείλουμε να καταλάβουμε τι θα πει “σύντροφος στη ζωή”, να κάνουμε αυτοκριτική και να αντιληφθούμε ότι οι καιροί αλλάζουν και δεν επιτρέπεται να αρνούμαστε να βελτιωθούμε διότι “έτσι είμαι και σε όποιον αρέσει”.
Κώστας Μαζιώτης