Έκθεση “Ανθρώπων έργα”

Η Τζωρτζίνα Αρμακόλα είναι μια πολύ αγαπημένη φίλη και σπουδαία εικαστικός. Πριν κάποια χρόνια έζησε και εργάστηκε στην Πρέβεζα κάνοντας πολλούς φίλους που εκτίμησαν, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τον πράο, ευγενικό και προσηνή χαρακτήρα της. Μάλιστα, όπως φαίνεται, άλλωστε, στο βιογραφικό της, έχει πραγματοποιήσει έκθεση με πίνακές της στο Αρτ Καφέ “Μποτίλια στο Πέλαγος”. Εδώ και μήνες πραγματοποιεί έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόσφατα η έκθεση πήρε παράταση, ενώ έχει καλυφθεί δημοσιογραφικά από σημαντικές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Όποιος ή όποια βρίσκεται στην Αθήνα ή πρόκειται να βρεθεί το επόμενο διάστημα, είναι μια καλή ιδέα να επισκεφθεί την έκθεση της Τζωρτζίνας Αρμακόλα. Πραγματικά, αξίζει και με το παραπάνω!

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου και το βιογραφικό της εικαστικού:

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανθρώπων έργα» της Τζωρτζίνας Αρμακόλα, παρατείνεται για ένα μήνα και θα συνεχίσει να φιλοξενείται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44) μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022. Νέα εγκαίνια έχουν οριστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου του 2022 από τις 11:30 έως τις 15:00. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τετάρτη έως Δευτέρα από τις 8:00 έως τις 15:00 και Τρίτη από την 13:00 έως τις 19:00. Η είσοδος για το καφέ του Μουσείου είναι ελεύθερη.

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων σε στάση περισυλλογής.

Η Τζωρτζίνα Αρμακόλα χρησιμοποιεί την τεχνική του παστέλ. Όπως δηλώνει η ίδια για τα έργα της «Οι μορφές ξεδιπλώνονται η μια μετά την άλλη, αιφνιδιάζοντάς τες, αποτυπώνονται σε μια σχεδόν αμήχανη στάση, αποκαλύπτοντας τις πιο μύχιες σκέψεις».

Με την παρούσα έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει ελεύθερες αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής από μνήμης.

Η Επιμελήτρια της έκθεσης, αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου έγραψε

«Η ζωγραφική της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, βαθιά ανθρωποκεντρική, όχι απλώς εξαιτίας της θεματολογίας της ‒η οποία άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο της παγκόσμιας τέχνης, πορτραίτα και συμπλέγματα‒ αλλά επειδή διεισδύει στη μοναδικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και μας καλεί τελικά να αποδεχθούμε την αδυναμία της ανθρώπινης οντότητας.

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής τους»

Η υπεύθυνη του εκθεσιακού χώρου Αιμιλία Κουγιά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα έργα της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο.

Ο εικαστικός Αλέκος Κυραρίνης έχει γράψει «Στο μπαλκόνι ένας σπουργίτης βουτά σ’ ένα καρπούζι το κεφάλι του. Σ΄ ένα μικρό σταχτοδοχείο η ίδια χτυπά το τσιγαράκι της, πότε κοιτά το έργο της , πότε καπνίζει πότε μειδιά με το σπουργίτι. Όλα αυτά συμβαίνουν στο atelier της, παρουσία ενός μεγάλου καραμελί σκύλου που χουζουρεύει σαν γάτα. Openoeuvre η ζωή και το έργο της, έχουν συγκλίνει , αυτοδιδάσκεται την οργάνωση της ζωγραφικής και κάθε κοντινό σημάδι ζωής, σαν ανοιχτό καλειδοσκόπιο μπορεί να την επηρεάσει».”

Η εικαστικός γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Τήνο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Μύκονο.

Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές στη Φλωρεντία, στο Κέιμπριτζ, στη Βιέννη, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στην Κολωνία.

Είναι απόφοιτος του Προπαρασκευαστικού & Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου της Τήνου (1999-2002).  Εργάστηκε με τον ζωγράφο Ιωσήφ Χατζηπαυλή. Από το 2017 έως το 2021 δέχεται συμβουλευτική διδασκαλία από τον εικαστικό Αλέκο Κυραρίνη.

Έχει εκθέσει επίσης:

Ατομικές εκθέσεις

2021 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος

2019 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος

2017 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος

2017 «openoeuvre», δημοτικό σχολείο Αρνάδου, Τήνος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου (επιμέλεια Θέμης Ροδαμίτης).

2013 Art Café «Μποτίλια στο Πέλαγο», Πρέβεζα

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)

2020 Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (επιμέλεια Μαρίνα Πετρή)

2010 «75 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης». Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα

2008 «Αντιπαραθέσεις στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη», Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος (επιμέλεια Μιχάλης Ρωμανός)

2008 Athens Fine Arts Festival «Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό ‒ Νέοι δημιουργοί» υπουργείο Εξωτερικών (επιμέλεια Μιχάλης Ρωμανός)

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα

Επισκεφτείτε την σελίδα της Τζωρτζίνας Αρμακόλα: opemoeuvre.com