Άγγελος Τερζάκης

Ο Άγγελος Τερζάκης γεννήθηκε στο Ναύπλιο τις 16 Φεβρουαρίου 1907 και κατόπιν μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή, αναγορεύτηκε διδάκτωρ και για κάποια χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Παράλληλα ασχολούταν με την λογοτεχνία, μέχρι το 1931 οπότε αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Πέρα από πεζογράφος υπήρξε θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος.

Τα περισσότερα από τα πεζογραφήματά του ήταν αστικά μυθιστορήματα, με ήρωες που ζουν στο απαισιόδοξο κλίμα του Μεσοπολέμου μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στο έργο του κυριαρχεί ασφυκτική ατμόσφαιρα και οι ήρωές του είναι απαισιόδοξοι και δέσμιοι της οικονομικής στενότητας και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Κυριότερα έργα του είναι η “Μενεξεδένια Πολιτεία” και η “Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ”, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, θεωρείται το κορυφαίο του και ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Άγγελος Τερζάκης εντάσσεται στη “Γενιά του ‘30” και υπήρξε ο πιο φιλοσοφικά ανήσυχος εκπρόσωπός της. Το 1974 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ θεατρικά του έχουν ανέβει σε θεατρικές σκηνές στις ΗΠΑ.

Απεβίωσε τις 3 Αυγούστου 1979 σε ηλικία εβδομήντα δύο ετών