cHΩROS “Α” ep (A Man out of A Man)

Με μεγάλη μου χαρά παρέλαβα στο mail μου το νέο ep τον cHΩROS

Πρόκειται για ένα νέο project των Στυλιανού Τζιρίτα και Μιχάλη Καραγιάννη που πριν λίγο καιρό μας φιλοδώρησαν μία άλλη η κυκλοφορία τους με προμετωπίδα απλά τα ονόματά τους. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν το νέο όνομα όπως μας λένε και στο δελτίο τύπου μας και το υιοθέτησαν το καλοκαίρι του 2013, οπότε και ξεκίνησαν να ηχογραφούν αυτό το ep το οποίο έχει τον τίτλο “Α”.

Πάντα, όταν ο κύριος Τζιρίτας, ιθύνων νους της  δισκογραφικής A Man out of A Man μου στέλνει ηχογράφηση του πολύ αξιόλογου και εκλεκτικού του label, νιώθω ελαφρώς αμήχανα, γιατί οι ηχογραφήσεις που φιλοξενεί στην ετικέτα του είναι κατεξοχήν από μουσικούς που συνθέτουν ενορχηστρώνουν, γενικά πράττουν εκτός κουτιού, κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε εποχές άκρας τυποποίησης, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. Πάντα, όμως, σε αυτές τις κυκλοφορίες βρίσκεις όμορφες καταστάσεις.
Το ep των cHΩROS με μια λέξη είναι υπέροχο. Είχα πολύ καιρό να ακούσω Κάτι καινούργιο ανεξαρτήτως προέλευσης και να νιώσω ευφορία για αυτό και μόνο χρωστώ στο σχήμα αυτό μεγάλη ευγνωμοσύνη έχει τρεις συνθέσεις που τιτλοφορούνται “Πιτσικάτο”, “Σποράδες” και “Τρίτη Πέτρα”.

Στην έναρξη της πρώτης σύνθεσης τα παιξίματα αν επιτρέπεται ο όρος των εγχόρδων τουλάχιστον μου δημιουργούν την αίσθηση ότι βλέπω πρόσωπα καλικάντζαρων που θέλουν να μας πειράξουν με μια καλοπροαίρετη φάρσα. Ενώ οι μουσικοί είναι σοβαροί σε ό,τι κάνουν λχ στην ενορχήστρωση βλέπομε ότι δεν έχουν σκοτώσει το παιδί μέσα τους. Οι “Σποράδες” είναι μακράν η αγαπημένη μου σύνθεση ξεκινάει απλώς με απρόσμενα χτυπήματα στα πλήκτρα από τον κύριο Τζιρίτα και σιγά-σιγά μετά το ενάμιση λεπτό μπαίνουν τα τύμπανα με ένα άρτιο τζαζ παίξιμο και παράλληλα τα πλήκτρα ακούγονται σαν να πέφτει κελαρυστό νερό από έναν καταρράκτη σε ένα ηλιόλουστο Ξέφωτο. συνδέσει τη θεωρώ από τα πιο ολοκληρωμένα πράγματα έχω ακούσει με αρχή μέση και τέλος το κλείσιμο έχει μία απλή μελωδία με λίγες νότες, όμως ακούγεται σαν την ανακούφιση ύστερα από ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι.

Οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή την κυκλοφορία, πρωτίστως γιατί είναι καλή μουσική. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανοιχτά αυτιά και καταρχήν αγάπη για πηγαία ομορφιά.

Κώστας Μαζιώτης

ΤοΑκυκλοφορεί σε digital μορφή, σε βινύλιο, σε κασέτα και σε cd-r από την A Man out of A Man. Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου στο Underflow (Καλλιρόης 39, Αθήνα).

Οι cHΩROS είναι:

Στυλιανός Τζιρίτας: μαγνητοταινίες, πλήκτρα, κλαρινέτο.

Μιχάλης Καραγιάννης : τύμπανα, κρουστά.

https://youtu.be/ghtAnN7g-fw?si=ApxhsJfz18lOCFoq

https://manofman.bandcamp.com/