Το Short Encounters Film Festival είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Προς τα τέλη της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα Δευτέρα 8 Μαϊου, θα λάβει χώρα η δεύτερη διοργάνωση του Short Encounters Film Festival. Μια ματιά στο πρόγραμμα, μαζί με την παρακολούθηση των σύντομων ενημερωτικών βίντεο, μας δίνει να καταλάβουμε πως πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αναρωτιέμαι πόσοι έχουν καταλάβει ότι, όντως κάτι σημαντικό συμβαίνει στην πόλη μας, και για τι λογής μέγεθος μιλάμε. 

Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγω για μια περισσότερο ποιοτική συγκομιδή ταινιών μικρού μήκους, σε σχέση με την περσινή πρώτη διοργάνωση. Εξάλλου, οι συμμετέχοντες δημιουργοί έρχονται από κάθε γωνιά πλανήτη: Βαλκάνια, Μεσόγειος, Ασία, φυσικά Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και από την Αφρική. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, αρκετοί δημιουργοί θα παραστούν στο φεστιβάλ, πάει να πει ότι θα έρθουν στην Πρέβεζα, για πρώτη φορά οι περισσότεροι/περισσότερες, αν όχι όλοι/όλες. Θα μείνουν για λίγες, έστω, μέρες στην πόλη μας και όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αναμφίβολα, θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους. Εν ολίγοις, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν εν δυνάμει πρεσβευτές της Πρέβεζας, ο καθένας και η καθεμιά στον τόπο τους. 

Επιπλέον, η Πρέβεζα θα αποτελέσει ακόμη μια φορά σημείο αναφοράς πολιτιστικό και διεθνές. Για το Jazz Festival και για το Διεθνές Χωροδιακό Φεστιβάλ, τι να πρωτοπεί κανείς, αλήθεια; Το Short Encounters διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική να φτάσει να γίνει θεσμός, με οφέλη πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τουριστικά κλπ κλπ. Επιπλέον, είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά όχι να ανακοινώσω πλάνα του Κυριάκου Κοτσίνη – εμπνευστής και ψυχή του φεστιβάλ – για τις επόμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ, που θα εκπλήξουν πολύ κόσμο ευχάριστα.

Κάτι που χαρακτηρίζει την σημερινή διεθνή συνθήκη, είναι ότι, κυρίως χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχει η δυνατότητα σημεία της περιφέρειας να αποτελέσουν και αυτά πυρήνα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών διεργασιών με διεθνές στίγμα και, ίσως, αντίκτυπο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην πόλη μας με τα διεθνή φεστιβάλ. Ειδικά στον χώρο του μικρού μήκους φιλμ, και λόγω του ότι πλέον δεν απαιτούνται τόσο κοστοβόρα μηχανήματα – ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα σύντομο βίντεο με αξιοπρεπές αποτέλεσμα – γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει τον καθένα και την καθεμιά, και να συγκεντρώσει κόσμο με τέτοια ενδιαφέροντα από άλλες περιοχές. Ο λεγόμενος φεστιβαλικός τουρισμός στην χώρα μας είναι ήδη γεγονός, χάρη στα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ της πρωτεύουσας. Για να γίνει κάτι τέτοιο και στην πόλη μας, πρέπει να γίνει δουλειά από πολλούς φορείς. Είναι μια, ακόμα, ευκαιρία που θα είμαστε ασυγχώρητοι αν αφήσουμε να χαθεί. Ο Τοποτηρητής θα είναι παρών στο φεστιβάλ κάθε μέρα και ελπίζει να σας δει εκεί. 

Καλή προβολή!

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Πέμπτης 11 και Κυριακής 14 Μαϊου στην ΟΑΣΗ και η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε μέρα

Κώστας Μαζιώτης