21 Ιουνίου – Παγκόσμια Μέρα Μουσικής

Σύμφωνα με την wikipedia μουσική είναι η τέχνη της οργάνωσης ήχων με σκοπό να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός φόρμας, αρμονίας, μελωδίας και ρυθμού ή αλλιώς [να δημιουργηθεί] εκφραστικό περιεχόμενο. Ακούγεται αποστειρωμένο και ακαδημαϊκό αλλά, πάνω κάτω, περί αυτού πρόκειται. Οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν είναι άπειροι. Τα ηχοχρώματα των φυσικών και ηλεκτρικών οργάνων είναι είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ με την αλματώδη εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας το πράγμα κυριολεκτικά ξεφεύγει.

Η μουσική συνοδεύει κάθε μορφή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Υπάρχει μουσική για τις λογής λογής θρησκευτικές τελετές. Υπάρχει μουσική για να συνοδεύει την εργασία, μουσική για διασκέδαση, για γιορτές, για ψυχαγωγία. Υπάρχει μουσική για διαλογισμό, αναστοχασμό, χαλάρωση κι εκτόνωση. Υπάρχει και μουσική την οποία απολαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο που θαυμάζουμε ένα έργο τέχνης. Οι ειδικοί διαφωνούν αν πρώτα δημιουργήθηκε γλώσσα και μετά η μουσική ή το ανάποδο. Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος πριν γεννηθεί και ενώ επιπλέει στο αμνιακό υγρό ακούει τον ρυθμό στον οποίο χτυπάει η καρδιά της μητέρας του.

Είπαν για τη  μουσική:

“Μετά τη σιωπή, αυτό που είναι πιο κοντά στο να μπορέσει να εκφράσει το ανείπωτο είναι η μουσική.”
Άλντους Χάξλεϋ
Άγγλος συγγραφέας (1894-1963)

“Η ανάγκη για μουσική είναι η ψυχή που θέλει ήχο.”
Grégoire Lacroix
Γάλλος ποιητής & συγγραφέας (1933-)

“Περισσότερο από την τέχνη, περισσότερο από τη λογοτεχνία, η μουσική είναι παγκοσμίως προσβάσιμη.”
Billy Joel
Αμερικανός τραγουδοποιός (1949-)

“Η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.”
Berthold Auerbach
Γερμανός συγγραφέας (1812-1882)

“Ο ποιητής είναι κατώτερος από τον ζωγράφο στην απεικόνιση ορατών πραγμάτων και πολύ κατώτερος από τον μουσικό στην έκφραση αοράτων πραγμάτων.”
Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Ιταλός σοφός (1452-1519)

“Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.”
Φρήντριχ Νίτσε
Γερμανός φιλόσοφος (1844-1900)

Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές είναι το Summertime των αδερφών George & Ira Gerswin. Εδώ μπορείτε να το ακούσετε στην αγαπημένη μου εκτέλεση από το συγκρότημα των Big Brother and The Holding Company και την μοναδική φωνή της αξέχαστης Janis Joplin