Η 18η Μάη είναι μια μέρα πένθους για πολλούς μουσικόφιλους από τον ευρύτερο χώρο της ροκ μουσικής, Εκείνη την μέρα, αλλά σε διαφορετικές χρονιές αυτοκτόνησαν με απαγχονισμό δύο σπουδαίοι τραγουδιστές: το 1980 ο μόλις 23ων και κάτι ετών Ίαν Κέρτις, τραγουδιστής των Joy Division από το Μάντσεστερ, και το 2017 ο Κρις Κορνέλ, 52 ετών, τραγουδιστής των Soundgarden από το Σιάτλ, αλλά και των εξίσου διάσημων Audioslave.
Κάτι πολύ χτυπητό που κάνει τις δύο περιπτώσεις να διαφέρουν είναι το ότι από τη μια ο Κρις Κορνέλ απόλαυσε την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία ουσιαστικά σε όλη την ζωή του, μέχρι να της θέσει τέρμα ο ίδιος. Ο Ίαν Κέρτις αυτοκτόνησε το βράδυ ακριβώς πριν την πτήση του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, στις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιούσαν την πρώτη τους εκεί περιοδεία.

Ο Ίαν, παρότι τόσο νέος έγραφε στίχους εξαιρετικού βάθους, σε βαθμό που να μπορούμε με ασφάλεια για ποιητή. Επίσης, διέθετε χαρακτηριστικά βαρύτονη φωνή που ταίριαζε με την υπαρξιακή αγωνία που εύκολα διέκρινες στους στίχους του. Ο Κρις, από την άλλη, διέθετε στεντόρεια ερμηνεία, καλύπτοντας τεράστιο τονικό εύρος. Με τους στίχους του άγγιζε σημαντικά θέματα, δίχως, βέβαια, να φτάνει στο βάθος που άγγιζε ο Ίαν. Εν τούτοις υπήρξε σπουδαίος συνθέτης.

Αυτό που ο Ίαν και ο Κρις μοιράζονταν, ήταν ότι από μικρή ηλικία πάλευαν με τους δαίμονές τους. Επιληψία και κατάθλιψη ο πρώτος, Κρίσεις πανικού και κατάθλιψη και ο δεύτερος. Δυστυχώς, οι καταχρήσεις δεν βοήθησαν κανένα. Απλά ο Κρις άντεξε περισσότερο, πάλευε τόσα χρόνια, και είναι πολύ κρίμα πως ούτε κι ο ίδιος τα κατάφερε.
Από την “παράλληλη” ιστορία των δύο παιδιών καταλαβαίνουμε ότι οι δαίμονες ή αλλιώς παθήσεις σαν την κατάθλιψη δεν ξεχωρίζουν στόχους. Αδιάφορο αν κάποιος είναι υπέρ επιτυχημένος, διάσημος κλπ. Παρόλα αυτά, οι δαίμονες τούτοι μπορούν να νικηθούν. Αλλά αυτό είναι θέμα για διαφορετικό άρθρο. Προσωπικά κάθε 18 Μάη μνημονεύω τον Ίαν και τον Κρις. Έτσι κάνω και φέτος.
Κώστας Μαζιώτης