Όλα στραβά πήγαν για τον ΠΑΣ στη Λεωφόρο

Δεν άντεξε στην πίεση του Παναθηναϊκού ο ΠΑΣ και έχασε με σκορ 3-0 στην Λεωφόρο για την 5η αγωνιστική. Και τα τρία γκολ σημείωσε ο Αιτόρ. Τα δύο πρώτα με εκτέλεση φάουλ και το δεύτερο με πλασέ μετά από ατομική προσπάθεια. Στο 22’ πάγωσε το γήπεδο, όταν ο Σούλης έκανε έξοδο για να αποκρούσει τη μπάλα και συγκρούστηκε με τον Σποράρ. Χτύπησε στον αυχένα και αποχώρησε με προσοχή και με πεντάλεπτη καθυστέρηση αφού του έβαλαν κολάρο. Υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία σε νοσοκομείο των Αθηνών και αναμένονται τα αποτελέσματα. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι άλλο που θα δημιουργούσε κίνδυνο για την ζωή του. Σίγουρα ο τραυματισμός του Σούλη επηρέασε τον ΠΑΣ αλλά δεν ήταν απόλυτα αυτός ο λόγος της ήττας. Τα δύο πρώτα γκολ με τα φάουλ του Αιτόρ ήταν ουσιαστικά «δώρα» του ΠΑΣ. Στο πρώτο γκολ άνοιξε το τείχος και πέρασε από εκεί η μπάλα πηγαίνοντας στα δίχτυα, λάθη που δεν δικαιολογούνται για ομάδες Σούπερ Λίγκας και στο δεύτερο φάουλ έφυγε η μπάλα από τα χέρια του Αθανασίου και μπήκε γκολ. Τι ευθύνες να ζητήσεις από ένα παιδί που έχει δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, είναι τρίτος στην ιεραρχία και μπήκε απότομα και ανέτοιμα στο παιχνίδι; Ο ΠΑΣ έδειξε τις γνωστές αδυναμίες και την έλλειψη ποιότητας που τον χαρακτηρίζει. Και αυτή την έλλειψη ποιότητας προσπαθούν όλοι να την καλύψουν με το πάθος και τον πατριωτισμό των παικτών. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να κάνει και ο ίδιος παιχνίδι, να κρατήσει τη μπάλα, να παγώσει τον ρυθμό του αντιπάλου, είναι επόμενο σε τόσο δύσκολα ματς να μην έχει καμία τύχη. Όταν σε πιέζει από την αρχή ο αντίπαλος και σε αναγκάζει να έχεις παθητικό ρόλο, κάποια στιγμή θα μπει έστω και…μισό γκολ στην εστία σου που θα σε στερήσει την χαρά ενός θετικού αποτελέσματος. Ο ΠΑΣ άντεξε μόνο στο α’ μέρος, όπου είχε δεμένες τις γραμμές και έκλεινε καλά τους χώρους. Στο β’ ημίχρονο πέρα από δύο μακρινά σουτ του Ροσέρο και κάποιες φορές που πάτησε περιοχή με τον Μορέιρα δεν απείλησε τον Παναθηναϊκό.
Αλλά και οι γηπεδούχοι που έχουν το απόλυτο των επιτυχιών σε πέντε παιχνίδια, δεν έδειξαν σπουδαία πράγματα, ούτε έπαιξαν ποδόσφαιρο της προκοπής. Αν δεν έμπαιναν τα δύο πρώτα γκολ με τα φάουλ του Αϊτόρ, από παιδαριώδη λάθη των παικτών του ΠΑΣ, τα πράγματα θα δυσκόλευσαν περισσότερο για τους πράσινους. Βρήκαν έναν ΠΑΣ με προβλήματα, με ατυχίες, με ελλείψεις, χωρίς ουσιαστικά τερματοφύλακα και κέρδισαν 3-0, πανηγυρίζοντας σαν να πήραν πρωτάθλημα! Η νίκη ασφαλώς δεν αμφισβητείται, ούτε και η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν δίκαια, πέτυχαν άνετη νίκη, χωρίς να παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Το ότι…άφριζε από τον πάγκο ο Γιοβάνοβιτς ενώ το σκορ ήταν 3-0, οφείλεται σε αυτό που έβλεπε και αν συνεχιστεί σε ντέρμπι ή σε άλλα παιχνίδια με πιο αξιόμαχους αντιπάλους, θα υπάρξουν προβλήματα. Ο Σέρβος είναι έξυπνος προπονητής και φωνάζει γιατί βλέπει αυτό που έρχεται.
Το ματς ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις για τον ΠΑΣ. Οι εντολές του Στάικου ήταν προσοχή στην αρχή να μην υπάρξει αιφνιδιασμός από τον Παναθηναϊκό. Το πλάνο τηρήθηκε επακριβώς. Μόνο μια φορά απείλησε ο Παναθηναϊκός, με ένα δοκάρι από την εξωτερική πλευρά σε ένα σουτ από το πουθενά του Γκάνεα, όπου αλλού ήθελε να στείλει τη μπάλα και αυτή πήγε εξωτερικά στη συμβολή των δοκαριών και στο 15’ ένα σουτ του Αιτόρ μέσα από την περιοχή που μπλόκαρε θαυμάσια ο Σούλης. Και ενώ συμπληρώθηκε το 20λεπτο χωρίς γκολ και με καλά πατήματα από τον ΠΑΣ ήρθε στο 22’ ο σοβαρός τραυματισμός του Σούλη που τον οδήγησε για εξετάσεις στο νοσοκομείο, με ένα άπειρο και άκαπνο παιδί κάτω από τα δοκάρια, σε ένα γήπεδο κλουβί και με πολύ κόσμο. Παρόλα αυτά ο χρόνος περνούσε χωρίς κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς γηπεδούχων που είχαν κατοχή μπάλας και έλεγχο παιχνιδιού, χωρίς να είναι απειλητικοί. Όμως στο 45’ όταν άρχισε ο χρόνος της 8λεπτης καθυστέρησης για τον τραυματισμό του Σούλη ήρθε το γκολ από φάουλ του Αιτόρ. Άνοιξε το τείχος και πέρασε από εκεί η μπάλα, μη μπορώντας ο Αθανασίου που έκλεινε την άλλη γωνία να κάνει κάτι περισσότερο από το να μαζέψει την σφαίρα από τα δίχτυα. Στο δεύτερο ημίχρονο εκεί που σχεδίαζε ο ΠΑΣ να κάνει κάτι περισσότερο αφού το 1-0 ήταν εύθραυστο σκορ, ήρθε στο 54’ το 2-0 πάλι από φάουλ του Αιτόρ, φεύγοντας η μπάλα από τα χέρια του Αθανασίου… Μετά από αυτό το γκολ σχεδόν το ματς είχε κριθεί, καθώς ο ΠΑΣ δεν είναι η ομάδα που έχει τις δυνατότητες να κάνει τέτοιες ανατροπές. Από εκεί και μετά το παιχνίδι ουσιαστικά είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια των ομάδων να δείξουν όσο μπορούσαν κάτι καλύτερο.
Ο ΠΑΣ θα πρέπει στη διακοπή που θα ακολουθήσει να ανασυνταχθεί και να επιστρέψουν και οι τραυματίες. Περαστικά και στον Σούλη να γυρίσει σιδερένιος στα γήπεδα. Η τοπική ομάδα, όπως γράψαμε και άλλες φορές έχει φέτος έναν «Γολγοθά» μπροστά της με σημαντικές αδυναμίες κυρίως στο να μπορεί να κάνει παιχνίδι και να διεκδικεί γκολ και βαθμούς. Γνωστά τα προβλήματα και η κατάσταση που επικρατεί στον γενικότερο οργανισμό του τοπικού συγκροτήματος. Είχε και την ατυχία να παίξει εκτός με μεγάλες ομάδες και με σημαντικές απουσίες. Από την σημερινή αναμέτρηση θα ξεχωρίσουμε την μαχητικότητα των Τζίμα, Παντελάκη, Εραμούσπε, Καραχάλιου και Ποζνάνσκι. Κορυφαίος του αγώνα και του Παναθηναϊκού ο Αιτόρ με τα τρία γκολ. Είναι το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του. Καλή απόδοση είχαν και οι Σάρλια και Τσέριν.
Λίγα τα λάθη του ρέφερι Κουτσιαύτη. Σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά. Για την διαιτησία δεν μπορεί να μιλά καμία ομάδα. ήταν μια καλή διαιτησία σε ένα τοξικό κλίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό.

Μονομαχία του Σόρια με τον Κουρμπέλη

ΤΑ ΓΚΟΛ

45’: Ο Αϊτόρ με εκτέλεσε φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, άνοιξε το τείχος και η μπάλα πήγε στο βάθος της εστίας του Αθανασίου παρά το πέσιμο που έκανε. 1-0 για τον Παναθηναϊκό.

54’: Ο Αϊτόρ εκτελεί το φάουλ, τραγικό λάθος του Αθανασίου που χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και καταλήγει στα δίχτυα, 2-0.

70′: Τρίτο γκολ για τον Παναθηναϊκό. Βαθιά μπαλιά του Σάρλια προς τον Ιωαννίδη, αυτός με το κεφάλι βρίσκει τον Αϊτόρ ο οποίος μπαίνει κατά μέτωπο στην περιοχή, πλασάρει τον Αθανασίου και 3-0. Χατ-τρικ από τον Ισπανό εξτρέμ σε μία τέλεια εμφάνιση.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

10′: Δοκάρι για τον Παναθηναϊκό. Σέντρα σουτ του Γκάνεα από τα αριστερά στη συμβολή των δοκών του Σούλη.

14′: Φάουλ για τον ΠΑΣ Γιάννινα από τα αριστερά, εκτελεί ο Μπιλμπάο είναι αρκετά δυνατή και η μπάλα περνά πλάγιο. Στη φάση αυτή υπήρξε ένα τράβηγμα στον Τζίμα από τον Γκάνεα, περίπτωση που πέρασε απαρατήρητη.

15′: Ο Σπόραρ κάνει ωραία ατομική ενέργεια, πασάρει στον Αϊτόρ, ο Ισπανός βρίσκει ξανά τον φορ του ΠΑΟ που κάνει το σουτ από θέση μέσα αριστερά, ο Σούλης μπλοκάρει με καταπληκτικό τρόπο.

30’: Εκτέλεση φάουλ από αριστερά του Σόρια δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά ο Μπαγκαλιάνης.

45+6′: Σέντρα του Τζίμα από τα αριστερά, ο προωθημένος Παντελάκης στο ύψος της περιοχής πάει να πιάσει την κεφαλιά διώχνει ο Σάρλια.

48′: Φάουλ του Σόρια στον Γκάνεα, ο Αϊτόρ το εκτελεί από τα αριστερά, διώχνει ο Αθανασίου, η μπάλα φτάνει στον Παλάσιος που σουτάρει, διώχνει ο πορτιέρο του ΠΑΣ, σουτ του Μπερνάρντ από τον άξονα, όμως η φάση σταματά μετά το σουτ του Παλάσιος για φάουλ στον Αθανασίου.

58′: Ωραία προσπάθεια και σουτ του Ροσέρο από τα αριστερά, ο Μπρινιόλι μπλοκάρει σταθερά την μπάλα.

68′: Λάθος του Σάρλια στο κέντρο, ο Μορέιρα γίνεται κάτοχος της μπάλας κάνει το σουτ από τον άξονα, η μπάλα πάνω από την εστία του Μπρινιόλι.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής: Κουτσιαύτης (Άρτας), Βοηθοί: Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής), Παπαδάκης (Ηρακλείου), 4ος: Στάμος (Ηλείας), VAR: Τζοβάρας (Φθιώτιδας), AVAR: Μεϊντάνας (Αχαΐας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Σάντσες, Γκάνεα (73’ Χουάνκαρ), Σάρλια (81’ Σένκεφελντ), Πούγγουρας, Πέρεθ, Κουρμπέλης (46’ Μπερνάρντ), Τσέριν, Αϊτόρ, Παλάσιος (73’ Μπέρνιτς), Σπόραρ (37’ Ιωαννίδης).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Σούλης (26’ Αθανασίου), Σόρια, Ποζνάνσκι, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Μπαγκαλιάνης, Μπιλμπάο, Ροσέρο (75’ Λιάσος), Τζίμας (64’ Σταματελόπουλος), Παμλίδης (64’ Μορέιρα).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20.00 Ατρόμητος – Λαμία 0-0
20.00 Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0-2
21.30 Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-0
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
18.00 Λεβαδειακός – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports 2)
19.00 ΟΦΗ – ΠΑΟΚ (COSMOTEsport 1)
20.00 Άρης – Ολυμπιακός (NOVAsports prime)
21.00 Βόλος – Ιωνικός (COSMOTEsport 2)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(5η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 15
ΠΑΟΚ 10
ΑΕΚ 9
Ατρόμητος 8
Ολυμπιακός 8
Παναιτωλικός 7
—————————————————————————
Άρης 7
Βόλος 5
ΠΑΣ Γιάννινα 4
Αστέρας Τρίπολης 3
Λαμία 3
ΟΦΗ 3
Λεβαδειακός 1
Ιωνικός 1
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (6η)
(Δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες, ακολουθεί διακοπή του πρωταθλήματος λόγω εθνικής)
ΑΕΚ – Ιωνικός
Αστέρας Τρίπολης – ΟΦΗ
Βόλος – Άρης
Ολυμπιακός – Ατρόμητος
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός
ΠΑΣ Γιάννινα – Παναιτωλικός
Λαμία – Λεβαδειακός

Θ. Στάικος: Δεν είναι δικαιολογία οι τραυματισμοί

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος στη συνέντευξη Τύπου τόνισε και τα εξής για το παιχνίδι στη Λεωφόρο: Για το ματς: «Σήμερα γνωρίζαμε ότι παίζαμε απέναντι στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Το απέδειξε και σήμερα. Εμείς θέλαμε να κλείσουμε τους χώρους και να χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τις δύο εκτελέσεις φάουλ και μετά το ματς ουσιαστικά τελείωσε».

Για την κατάσταση της υγείας του Σούλη: «Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε να είναι κάτι παροδικό».

Για τους τραυματισμούς: «Είναι αρκετοί οι τραυματισμοί και έγιναν σε χρονικά σημεία που επηρέασαν την έκβαση των εκάστοτε παιχνιδιών. Δεν είναι όμως αυτό δικαιολογία για μας»

Για τον σχηματισμό του ΠΑΣ στο γήπεδο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που παίζει κυρίως από τα άκρα, αλλά φέτος γίνεται και επικίνδυνος για το κέντρο. Το αποτέλεσμα ήρθε από στατικές φάσεις και θεωρώ ότι ο σχηματισμός έκανε να είναι πιο κοντά οι γραμμές μας»

Για το αν ο Παναθηναϊκός είναι δίκαια πρώτος: «Ο Παναθηναϊκός δικαιολογημένα είναι πρώτος. Ο Παναθηναϊκός εδώ και ένα χρόνο είναι η πιο συγκροτημένη ομάδα. Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια. Υπάρχει και μια αύρα που δείχνει ότι φέτος μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω».

Γιοβάνοβιτς: Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα και την επικράτηση του Παναθηναϊκού με 3-0 και δεν έκρυψε την χαρά και την ικανοποίησή του τόσο για το αποψινό αποτέλεσμα όσο και το 5/5.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Είναι πολύ νωρίς. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις πέντε σερί ματς. Μην ξεγελιόμαστε. Και από τις άλλες ομάδες έχει φανεί πως είναι δύσκολο. Εμείς βάσει του προγράμματος είχαμε τέσσερα ματς εντός έδρας. Ξέρουμε να εκμεταλλευτούμε την Λεωφόρο, όμως και πάλι το απόλυτο δεν είναι εύκολο. Χαίρομαι που καταφέραμε το 5/5, αλλά ας μην βιαζόμαστε να μιλήσουμε για χαρακτήρα πρωταθλητισμού. Είναι νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα. Αυτό που με χαροποιεί είναι το 5/5. Από μόνο του δημιουργεί μία καλή ατμόσφαιρα και ψυχολογία στην ομάδα. Είμαστε πολύ προσγειωμένοι».

Για το τι πρέπει να βελτιώσει στην διακοπή ενόψει Τούμπας: «Το πλεονέκτημα που έχουμε είναι πως η ομάδα μας είναι συνέχεια της περσινής στον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό μας βοηθάει σ’ αυτό το στάδιο του πρωταθλήματος. Στηριζόμαστε προς το παρόν στους παίκτες που είχαμε πέρυσι. Είχαμε απώλειες λόγω τραυματισμών, οι παίκτες γύρισαν, θα μπουν και οι καινούργιοι σιγά σιγά και θα δούμε κι αυτό το γκρουπ παικτών, που δεν έχει δείξει ακόμα τον πραγματικό του εαυτό. Στόχος μας είναι να ενσωματωθούν γρηγορότερα».

Για το 5/5 ενόψει Τούμπας: «Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν μία ομάδα κάνει πέντε νίκες σε πέντε ματς να υπάρχει καλή ψυχολογία κι ένα κλίμα ευφορίας. Γίνεται έτσι πιο εύκολη και η δουλειά της ομάδας, ακόμα και η προετοιμασία. Ωστόσο, δεν έχει διαφορά στον τρόπο που προετοιμαζόμστε για τους αντιπάλους. Τους σεβόμαστε όλους. Δεν είναι ευχάριστη περίοδος (το διάλειμμα των εθνικών ομάδων) ούτε για μας ούτε για τον ΠΑΟΚ, γιατί θα χάσουμε αρκετούς παίκτες».

Για τις δύο μεταγραφές: «Και οι δύο παίκτες παίζουν στο κέντρο. Διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Έχουν ταλέντο και δυνατότητα να εξελιχθούν στην ομάδα και γι’ αυτό υπέγραψαν μεγάλα συμβόλαια. Και οι δυο ταιριάζουν στο σημερινό προφίλ της ομάδας. Η δίψα για διάκριση πάντα παίζει σπουδαίο ρόλο σε μία ομάδα. Είναι ατυχία που ο Τσοκάι θα φύγει με την εθνική του και δεν θα μπορέσει να μπει άμεσα στην ομάδα σε αντίθεση με τον Τρουιγιέ».

Για το αν είναι ευχαριστημένος για την δουλειά που έχει γίνει από πέρυσι: «Σίγουρα είμαι ευχαριστημένος. Το καταλαβαίνω από το γεγονός πως έχω την διάθεση και το κίνητρο να κάνω κάτι κι έχω ανταπόκριση από τους παίκτες. Αυτό αφορά τόσο την καθημερινότητα όσο και τους στόχους. Προϊόν όλου αυτού είναι και η μαζική παρουσία του κόσμου στην Λεωφόρο. Έτσι καταλαβαίνουμε κι εμείς και αισθανόμαστε πως η δουλειά μας έχει αποτέλεσμα. Πέρυσι στο ξεκίνημα της σεζόν υπήρχε διαφορά στην παρουσία του κόσμου στο γήπεδο. Φέτος, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη. Αυτός μας δημιουργεί χαρά, αλλά και υποχρέωση προς αυτούς».

Ευχήθηκε περαστικά σε Σούλη και Σπόραρ: «Θα ήθελα να ευχηθώ στον Σούλη του ΠΑΣ Γιάννινα περαστικά. Εύχομαι να είναι καλά και να γυρίσει σύντομα στην ομάδα του. Όσον αφορά τον Σπόραρ κι εκείνος δεν αισθάνεται καλά ακόμα. Ελπίζω να είναι καλά για να μπορέσει να ταξιδέψει αύριο με την εθνική του ομάδα».

Διάσειση ο Σούλης μένει προληπτικά στο νοσοκομείο

Διάσειση υπέστη ο γκολκίπερ του ΠΑΣ Βασίλης Σούλης, ο οποίος όμως είναι καλά στην υγεία του και αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο μόνο για προληπτικούς λόγους.

Ο τραυματισμός του Βασίλη Σούλη στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα σόκαρε τους πάντες, με τον νεαρό άσο να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Τελικά, μετά από εξετάσεις, ο Έλληνας πορτιέρε υπέστη διάσειση και δεν θυμάται τι συνέβη εκείνη την στιγμή όμως είναι καλά στην υγεία του. Ο Σούλης σήμερα Κυριακή ή αύριο Δευτέρα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Λόγω και της διακοπής του πρωταθλήματος, θα είναι έτοιμος στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος