Χάνονται μάχες, αλλά όχι ο πόλεμος!

Στο πρώτο παιχνίδι του 2024, ο ΠΑΣ δεν μπόρεσε να πάρει κάτι στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, καθώς έχασε με σκορ 2-0. Χάθηκε μια ακόμα μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Υπολείπονται ακόμα 10 αγωνιστικές για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος, συν οι 7 αγωνιστικές των πλέι άουτ, για να κριθεί ποιες ομάδες θα μείνουν στη Σούπερ Λιγκ και ποιες θα υποβιβαστούν στη Β’ Εθνική. Επί του παρόντος δεν έχει κριθεί τίποτα. Η υπόθεση παραμονής είναι ακόμα ανοιχτή και σε καμία περίπτωση η τοπική ομάδα δεν θα υποταχθεί στην κακή μοίρα της. Θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη μέχρι το τέλος και ότι ήθελε προκύψει. Όμως όσο ο ΠΑΣ θα παραμένει στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα, τόσο θα δυσκολεύει η θέση του και από αγωνιστική σε αγωνιστική αν δεν παίρνει νίκες, θα ψαλιδίζονται οι πιθανότητες παραμονής. Είναι στη δυσκολότερη θέση απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες και με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι η ομάδα που έχει την δυσκολότερη αποστολή στη μάχη της παραμονής.
Στο παιχνίδι που έγινε στην άδεια από κόσμο Λεωφόρο, λόγω των μέτρων κατά της βίας, ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος από τον ΠΑΣ και κέρδισε δίκαια. Είχε γκολ, φάσεις, δοκάρι, ευκαιρίες. Άλλωστε ήταν εκ των προτέρων γνωστό, ότι ο ΠΑΣ είχε δύσκολο βράδυ στη Λεωφόρο και ότι ο Παναθηναϊκός μετά τις τελευταίες γκέλες και την αλλαγή προπονητή θα έβγαζε αντιδράσεις.
Ο ΠΑΣ, χωρίς Παντελάκη και Εραμούσπε, έχασε μεν από έναν ανώτερο αντίπαλο, αλλά έδειξε σημεία βελτίωσης. Έδειξε ότι είναι ομάδα, με πλάνο, με σύστημα, με τοποθετήσεις στο γήπεδο, με προσανατολισμό. Μπορεί στο μεγαλύτερο διάστημα να έπαιζε πίσω, αλλά έβγαλε τέσσερες καλές φάσεις για γκολ. Ειδικά στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, με τις αλλαγές του Γρηγορίου, ο ΠΑΣ φάνηκε απειλητικός με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Μπρινιόλι να βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του και να κάνει σωτήριες επεμβάσεις. Ο Γρηγορίου ανακατεύει την τράπουλα, βάζει την σφραγίδα του και η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας δείχνει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η προσοχή θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης που θα γίνει την Κυριακή στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Αν συνεχίζει αυτό τον ρυθμό βελτίωσης θα πάρει και τα καλά αποτελέσματα.

ΤΑ ΓΚΟΛ

25’: Κάθετη μπαλιά του Μπερνάρ, ο Ιωαννίδης ανάμεσα από Μπακαδήμα και Μπορταγκαράι κεραυνοβόλησε τον Κλέιμαν από κοντά κάνοντας το 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού.
48’: Σε κόρνερ από δεξιά απέκρουσε αμυντικός του ΠΑΣ και ο Βιλένα με ευθύβολο σουτ έξω από την περιοχή στη γωνία του Κλέιμαν έγραψε το 2-0 υπέρ των πρασίνων.

ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ

35’: Σουτ του Βαγιανίδη βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΣ, έσκασε πριν από τη γραμμή και ο Αράς δεν μπόρεσε να την προωθήσει στα δίχτυα.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

5’: Σουτ Αιτόρ μέσα από την περιοχή μπλόκαρε ο Κλέιμαν.
8’: Ο Ιωαννίδης απέφυγε τον Μπακαδήμα, το σουτ από κοντά έπιασε ο Κλέιμαν.
11’: Καταπληκτική απόκρουση Κλέιμαν σε σουτ του Μαντσίνι μέσα από την περιοχή.
13’: Σε μπαλιά του Μπερνάρ από το ύψος του πέναλτι ακάλυπτος ο Μαντσίνι σημάδεψε τη γωνία αλλά η μπάλα βρήκε την πλάτη του Μπακαδήμα και έφυγε κόρνερ.
17’: Αντεπίθεση ΠΑΣ ο Μαπλίδης έβγαλε σε καλή θέση τον Ροσέρο, αυτός άργησε να σουτάρει αλλά έσπασε τη μπάλα στον Παμλίδη που έκανε το σουτ στη γωνία από το ύψος της μεγάλης περιοχής το οποίο απέκρουσε ο Μπρινιόλι.
53’: Καλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν έφυγε από αριστερά από τον Βαγιανίδη ο Παμλίδης, έκανε τη σέντρα στον Ροσέρο, σούταρε πάνω στον Αράς, νέο σουτ του Ροσέρο έφυγε άουτ.
73’: Βαθιά μπαλιά του Τζούρισιτς βγήκε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ ο Βαγιανίδης αλλά βγήκε και απέκρουσε ο Κλέιμαν.
88’: Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ, όταν ο Λεό έβγαλε μόνο του τον Γκάρο, κάπως καθυστέρησε και όταν σούταρε έβαλε το σώμα ο Αράο Γουίλιαμ και απέκρουσε.
93’: Φοβερή απόκρουση του Μπρινιόλι σε βολίδα του Λεό.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Ραφαήλ Τσιάρας από την Καβάλα. Σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά όπως και οι συνεργάτες του. Βοηθοί του οι Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας), Παντελής Σπυρόπουλος (Ανατολικής Αττικής). Τέταρτος ο Δημήτριος Μαλούτας (Ημαθίας). Στο VAR ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) και AVAR ο Κωνσταντίνος Στάικος (Λάρισας). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Βέρμπιτς (68’) –Τζίνο (67’).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Αράο, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ, Βιλένα (80’ Ζέκα), Μαντσίνι (61’ Τσέριν), Μπερνάρ (61’ Τζούρισιτς), Αϊτόρ (61’ Βέρμπιτς), Ιωαννίδης (85’ Βερεμέγιεφ).
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης, Μπακαδήμας, Μπορταγκαράι, Καραχάλιος, Ριένστρα (69’ Λεό), Ροσέρο (69’ Γκάρο), Παμλίδης (79’ Τζίμας), Τζίνο, Μπάλαν (69’ Κόντε).

Φατίχ Τερίμ: Δεν έπρεπε να δώσουμε δύο φάσεις στον αντίπαλο

Ντεμπούτο στον πάγκο του Παναθηναϊκού έκανε ο Φατίχ Τερίμ που στις δηλώσεις του στάθηκε περισσότερο στην ομάδα του, λέγοντας ότι μετά το 60’ δεν του άρεσε ιδιαίτερα η ομάδα του. Συγκεκριμένα τόνισε: «Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος. Πήγαμε καλά και θαρρώ πώς κάθε φορά θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Είχα μικρό χρονικό διάστημα στη διάθεσή μου αλλά έχω να πω ότι οι παίκτες μου έπαιξαν πολύ καλά. Σήμερα αρχίσαμε καλά. Πήραμε 3 πολύ σημαντικούς βαθμούς. Θαρρώ και θεωρώ πώς οι φίλαθλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι και θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Δεν μου άρεσε ο τρόπος που παίξαμε μετά το 60ο λεπτό. Κάναμε τις αλλαγές. Το καταλαβαίνω που έπεσε ο ρυθμός μετά το 60’ γιατί κερδίζαμε 2-0, αλλά θέλουμε λίγο χρόνο να βελτιωθούμε και σε αυτό. Δώσαμε δύο φάσεις στον αντίπαλο και δεν θέλω να γίνεται αυτό. Θέλω να ανεβαίνει όλη η ομάδα ψηλά και όχι μόνον ο Ιωαννίδης. Να παίζουμε όλοι μαζί ψηλά».

Γρηγορίου: Να αυξήσουμε την ένταση στο δημιουργικό κομμάτι

Ο προπονητής του ΠΑΣ Μιχάλης Γρηγορίου τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας, αλλά πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι. Οι δηλώσεις που έκανε στο συνδρομητικό κανάλι: «Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας, παίξαμε με δύο σημαντικές απώλειες των Παντελάκη και Εραμούσπε και αυτό στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε είναι πολύ δύσκολο. Στο πρώτο ημίχρονο κλείσαμε αρκετά καλά τους διαδρόμους, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έχει πολλές λύσεις, είναι ποιοτική ομάδα, αλλά δεν δημιούργησε πάρα πολλές ευκαιρίες. Πέτυχε ένα γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο η αλήθεια είναι ότι ήταν πάρα πολύ γρήγορο και κρύο το γκολ που δεχθήκαμε από τον Βιλένα. Από εκεί και πέρα προσπαθήσαμε, ειδικά μετά τις τρεις αλλαγές, να ρισκάρουμε και εμείς, να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα, κάποιο γκολ, στο επιθετικό μας κομμάτι, κάτι που δεν το είχαμε στο πρώτο ημίχρονο. Κάναμε δύο ευκαιρίες. Θέλουμε να αυξήσουμε την ένταση του παιχνιδιού μας και κυρίως το δημιουργικό κομμάτι, για να μπορούμε να πετυχαίνουμε πιο εύκολα γκολ».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αστέρας Τρίπολης – Άρης 3-2
Λαμία – Ολυμπιακός 1-0
ΑΕΚ – Βόλος 3-0
ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 4-0
Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Παναιτωλικός – Πανσερραϊκός (COSMOTEsport)
19.00 Ατρόμητος – Κηφισιά (NOVAsports prime)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(16η Αγωνιστική)
ΠΑΟΚ 38
Παναθηναϊκός 37
ΑΕΚ 35
Ολυμπιακός 32
Άρης 24
Αστέρας Τρίπολης 23
————————————————–
Λαμία 20
Ατρόμητος 16
ΟΦΗ 15
Βόλος 14
Πανσερραϊκός 14
Παναιτωλικός 11
Κηφισιά 11
ΠΑΣ Γιάννινα 9
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.
-Ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό και -1 για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (17η)
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
15.00 Βόλος – Ατρόμητος (COSMOTEsport)
15.00 Πανσερραϊκός – ΑΕ Κηφισιάς (NOVAsports)
17.00 Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός (COSMOTEsport)
17.30 ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports)
19.30 Άρης – ΠΑΟΚ (NOVAsports)
21.00 Ολυμπιακός – ΑΕΚ (COSMOTEsport)
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
20.00 ΟΦΗ – Λαμία (COSMOTEsport)

Βαγγέλης Γυφτόπουλος