Το τηλεοπτικό συμβόλαιο καθορίζει τις μεταγραφές!

Οι μεταγραφές μιας ομάδας εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τα οικονομικά της και τα οικονομικά στις μικρομεσαίες ομάδες της Σούπερ Λιγκ είναι αλληλένδετα με το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει η κάθε μια, καθώς αυτό αποτελεί από τις βασικότερες πηγές εσόδων. Γι’ αυτό και στον ΠΑΣ δεν μπορούν να κινηθούν ακόμα όπως πρέπει στο μεταγραφικό πεδίο, πριν κλείσουν το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια, για να ξέρουν πως θα διαμορφωθεί και το μπάτζετ όπως και ο προϋπολογισμός για τη νέα σεζόν. Η συνεργασία με τη NOVA λήγει τον Ιούνιο και αναμένονται συζητήσεις για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, καθώς ενδιαφέρον έδειξε και η Cosmote. Ο ΠΑΣ είναι από τις δημοφιλείς ομάδες της περιφέρειας, με πολύ κόσμο στο πλευρό της, καθώς εκπροσωπεί όλους τους Ηπειρώτες και είναι λογικό να προκαλεί το ενδιαφέρον των συνδρομητικών καναλιών. Πιστεύεται ότι πολύ σύντομα θα κλείσει συμφωνία είτε με τη NOVA που είναι εκ παραδόσεως και για πολλά χρόνια είτε με την Cosmote. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει την καραμπόλα για τα μεταγραφικά ζητήματα. Βέβαια στον ΠΑΣ, ο Θανάσης Στάικος, ο πρόεδρος Παναγιώτης Χριστοβασίλης, ο τιμ μάνατζερ Μπάμπης Καρβέλης, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Εξετάζουν περιπτώσεις παικτών, κάνουν επαφές για να είναι έτοιμοι για την τελική ευθεία. Σίγουρα θα γίνουν μεταγραφές, καθώς την περασμένη σεζόν δεν ήταν πλήρες το ρόστερ και υπήρχαν ελλείψεις σε θέσεις κλειδιά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι 15 από τους 34 παίκτες που αγωνίστηκαν, κάλυψαν το 81,6% του χρόνου συμμετοχής στα 33 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και των πλέι άουτ. Αυτό δείχνει ότι ο Στάικος δεν είχε εναλλακτικές λύσεις και ουσιαστικά χρησιμοποιούσε τους ίδιους παίκτες και συμπληρωματικά τους υπόλοιπους όταν υπήρχαν ανάγκες τραυματισμών και τιμωριών. Και από τους 15 παίκτες που τράβηξαν το μεγαλύτερο κουπί, οι 10 θα μείνουν τη νέα σεζόν και πρόκειται για τους Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκη, Παμλίδη, Μπάλαν, Καραχάλιο, Ροσέρο, Τζίνο, Ριένστρα, Λιάσο. Ο Πήλιος δόθηκε με μεταγραφή στην ΑΕΚ, ο Τζίμας επιστρέφει στον ΠΑΟΚ καθώς ήταν δανεικός, οι Τσιντώτας, Μπορέιρα ολοκλήρωσαν τη συνεργασία και θα αποχωρήσουν, ενώ δεν φαίνεται να είναι στα πλάνα και ο Μπιλμπάο. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν τουλάχιστον δέκα με δώδεκα μεταγραφές, έμπειρων και νεαρών παικτών, για να ενισχυθεί η ομάδα και να μην έχει τα ίδια προβλήματα που είχε την περασμένη σεζόν, όπου λίγο έλειψε να υποβιβαστεί.

Στάικος: «Ο Πήλιος ταιριάζει με όσα ζητά ο Αλμέιδα»

Το αγωνιστικό προφίλ του Σταύρου Πήλιου που μεταγράφηκε στην ΑΕΚ ανέλυσε σε δηλώσεις του στο sdna ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος, τονίζοντας: «Ο Σταύρος έπειτα από το δανεισμό του στον Ηρακλή επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στον ΠΑΣ Γιάννινα κι είχε δύο παίκτες (Κιάκος, Ποζνάνσκι) μπροστά του στη διεκδίκηση της θέσης στο αριστερό άκρο της άμυνας. Από την πρώτη ημέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας έδινε τον καλύτερο του εαυτό στις προπονήσεις. Κι αυτό ήταν το κλειδί που του έδωσε με το πέρασμα του χρόνου την θέση του βασικού. Πρόκειται για έναν 100% επαγγελματία και συνεπή ποδοσφαιριστή που τα δίνει όλα τόσο στις προπονήσεις, ακόμα και όταν βρίσκεται στον πάγκο ή μένει εκτός αποστολής… Στην εξέλιξη της φετινής σεζόν παρουσίασε κάποιες διακυμάνσεις στην απόδοσή του. Τον περασμένο Οκτώβριο συζήτησε μαζί μου και μου έθεσε το ενδεχόμενο να πάει ως δανεικός σε κάποια άλλη ομάδα που θα του προσέφερε περισσότερο χρόνο και παιχνίδια στα πόδια. Τότε του μετέφερα πως θα πρέπει να συνεχίσει την δουλειά και την προσπάθειά του στον ΠΑΣ Γιάννινα. Παρακολουθώντας το ζήλο με τον οποίο δούλευε στις προπονήσεις, άρχισα να του δίνω συμμετοχές και επάξια κέρδισε θέση βασικού και την διατήρησε μέχρι το τέλος της σεζόν. Έκανε πολύ καλά παιχνίδια και δίκαια ενδιαφέρθηκαν μεγάλες ομάδες κερδίζοντας την αναγνώριση όλων».
– Για το αγωνιστικό προφίλ του και κατά πόσον αυτό «κολλάει» με την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα: «Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα που δουλεύει σκληρά. Ως παίκτης διαθέτει καλή τεχνική και υποδοχή της μπάλας. Διαθέτει τακτική αντίληψη, συμμετέχει και συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του στο επιθετικό παιχνίδι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραμελεί τα αμυντικά καθήκοντά του. Αντίθετα πραγματοποιεί πολύ καλές επιθετικές άμυνες ασκώντας έντονη πίεση στους αντιπάλους. Κι αυτό θεωρώ πως ήταν ένα στοιχείο που έκανε την ΑΕΚ να κάνει focus πάνω του. Ο Σταύρος μπορεί να παίξει επιθετική άμυνα. Ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού της ΑΕΚ και την φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος