Τι δείχνουν οι αριθμοί στον ΠΑΣ Γιάννινα

Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά ορισμένες φορές είναι χρήσιμοι στο ποδόσφαιρο. Μέσω της στατιστικής απεικόνισης των αγώνων μπορούν να γίνουν σημαντικές επισημάνσεις. Όπως αναλύσαμε και χθες στον «Η.Α» το αδύναμο σημείο του ΠΑΣ ήταν η άμυνά του και νομίζουμε το σημείο κλειδί στη μάχη της παραμονής θα είναι η οργάνωση της αμυντικής λειτουργίας του. Σημείωσε 12 γκολ και δέχθηκε 28. Έχει την χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Τα 19 από τα 28 γκολ παθητικό, τα δέχτηκε στο δεύτερο ημίχρονο, κυρίως στην αρχή και στο τελευταίο τέταρτο. Η ομάδα έδειξε κάποια «νεκρά» δεκάλεπτα όπου δέχθηκε απανωτά γκολ χάνοντας τον προσανατολισμό. Στο Περιστέρι μέσα σε δέκα λεπτά δέχθηκε δύο γκολ από τον Κιόταρσον (75’, 86’) και έχασε τη νίκη. Με τον ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει από το δεκάλεπτο με 2-0 από τα γκολ στο 8’ του Ίγκανσον και στο 10’ του Σβαμπ. Στον Βόλο, με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, σε διάστημα οκτώ λεπτών δέχθηκε δύο γκολ από τον Οζέγκοβιτς. Στη Νίκαια με τον Ιωνικό μέσα σε έξι λεπτά στο πρώτο ημίχρονο βρέθηκε να χάνει με 2-0 από τα γκολ στο 26’ του Λοβέρα και στο 31’ του Άοσμαν. Χρειάστηκε στο δεύτερο ημίχρονο υπερπροσπάθεια για να ισοφαρίσει σε 2-2 με τα δύο πέναλτι που έδωσε ο Τζήλος και εκτέλεσε ο Εραμούσπε.
Σε αρκετά ματς δεν είχε την ανάλογη αυτοσυγκέντρωση στην αρχή και στο τέλος των ημιχρόνων. Στα πρώτα δεκάλεπτα των δύο ημιχρόνων δέχθηκε 7 από τα 28 γκολ και στα τελευταία τέταρτα των ημιχρόνων δέχθηκε 12 από τα 28 γκολ. Πολλά απ’ αυτά του στοίχησαν βαθμούς. Είναι στοιχεία που πρέπει να προσέξουν ο Στάικος και οι παίκτες και να μην επαναληφθούν. Κάποια πεντάλεπτα με δεκάλεπτα η ομάδα έδειχνε ότι έχανε πλήρως τον αγωνιστικό προσανατολισμό και κάθε επίθεση της αντίπαλης ομάδας να ήταν…μισό γκολ!
Για την επίθεση δεν μπορούμε να πούμε ότι βγάζει φωτιές, αλλά σημείωσε σημαντική βελτίωση τον τελευταίο καιρό. Το γεγονός ότι έχει σκοράρει σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια, πλην αυτό με τον Άρη που είχε τρεις καταπληκτικές ευκαιρίες και έχει σκοράρει σε 3 από τα 7 εκτός έδρας παιχνίδια, δείχνει κάτι και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ο ΠΑΣ έβγαλε 12 γκολ. Πέντε σημείωσε ο Εραμούσπε, τρία ο Μπάλαν, δύο ο Ροσέρο, ένα ο Φοφανά και ένα σημειώθηκε από αυτογκόλ του Μαυρομάτη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Μάλιστα ο Εραμούσπε είναι στην 5η θέση του πίνακα των σκόρερ και ο μοναδικός αμυντικός του πρωταθλήματος που σημείωσε τόσα τέρματα. Πρώτος σκόρερ με 9 γκολ είναι ο Καρέλης του Παναιτωλικού και ακολουθούν με 8 γκολ ο Αϊτόρ του Παναθηναϊκού, με 7 γκολ ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ, με 6 γκολ ο Πάλμα του Άρη και με 5 γκολ οι Εραμούσπε ΠΑΣ Γιάννινα, Γκρέι Άρη, Μάντζης Ιωνικού, Ντέλετιτς Βόλου και Σποράρ Παναθηναϊκού. Για να προλάβουμε τυχόν….πονηρούς που θα πουν ότι ο Εραμούσπε σημείωσε τα 2 από τα 5 γκολ με πέναλτι, θα σημειώσουμε ότι γκολ με πέναλτι έβαλαν και οι υπόλοιποι παίκτες που είναι ψηλά στον πίνακα των σκόρερ. Συγκεκριμένα, 4 γκολ με πέναλτι σημείωσε ο Αιτόρ και από 2 οι Καρέλης, Λιβάι Γκαρσία και Σποράρ.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Σούπερ Λιγκ, τα περισσότερα γεμίσματα στις αντίπαλες περιοχές είχε ο Σόρια του ΠΑΣ Γιάννινα. Τα 32 από τα 90 γεμίσματα ήταν στην αντίπαλη περιοχή. Ακολουθούν με 27 ο Λάρσον του ΟΦΗ, με 26 ο Μπερνάρ του Παναθηναϊκού, με 26 ο Μαντσίνι του Άρη και με 25 ο Γκατσίνοβιτς της ΑΕΚ. Ο Σόρια όταν βγαίνει μπροστά είναι καλός. Πίσω, στο ανασταλτικό κομμάτι έχει πρόβλημα και ορισμένα γκολ μπήκαν από την δική του πλευρά. Η Σούπερ Λιγκ στην πρώτη πεντάδα των παικτών με τα περισσότερα λάθη, έχει και τον Ροσέρο του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ΠΑΣ πέρυσι στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 22 βαθμούς και ήταν στην 3η θέση, ενώ στην φετινή σεζόν έχει 9 βαθμούς και είναι στην 12η θέση. Αν δούμε τους παίκτες που ήταν πέρυσι και αυτούς που είναι φέτος, θα αντιληφθούμε και την διαφορά της βαθμολογικής συγκομιδής. Επίσης ο ΠΑΣ, ο Ιωνικός και ο Ολυμπιακός, είναι οι μοναδικές ομάδες που ούτε αποβλήθηκε παίκτης τους, αλλά ούτε και αντίπαλος ποδοσφαιριστής στους αγώνες τους.

Οι Σόρια και Μορέιρα αγωνίστηκαν και στα 13 παιχνίδια του πρώτου γύρου, αλλά ο πρώτος ήταν βασικός σε όλα τα ματς και έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους αγώνες. Τα λεπτά συμμετοχής σε αντιστοιχία με τους αγώνες που αγωνίστηκαν είναι: Σόρια 1231’ λεπτά/13 αγώνες, Εραμούσπε 1145’/12, Μπιλμπάο 1071’/12, Ροσέρο 1034’/12, Παντελάκης 992’/12, Καραχάλιος 917’/10, Μορέιρα 780’/13, Παμλίδης 748’/12, Κιάκος 708’/8, Τζίμας 705’/12, Αθανασίου 538’/6, Μπαγκαλιάνης 523’/8, Λιάσος 475’/9, Πήλιος 472’/5, Σούλης 459’/6, Μπάλαν 436’/8, Ποζνάνσκι 269’/3, Πριόρ 242’/3, Λώλης Αλ. 231’/5, Ριένστρα 203/5, Σταματελόπουλος 203’/7, Κόντε 147’/2, Φοφανά 88’/3, Τσίρης 10’/2, Τσάβος 2’/1. Συνολικά αγωνίστηκαν 25 ποδοσφαιριστές είτε ως βασικοί, είτε ως αλλαγή στα 13 παιχνίδια του πρώτου γύρου.
Ως συμπέρασμα από τη μελέτη των αριθμών βγαίνει ότι ο ΠΑΣ παλεύει τα παιχνίδια αλλά η κακή αμυντική λειτουργία και το αγωνιστικό «μπλακ άουτ» που παθαίνει στην αρχή και στο τέλος των ημιχρόνων, τον έφερε πίσω. Επίσης ο μοιρασμένος χρόνος που υπάρχει στους περισσότερους παίκτες δείχνει ότι ο Στάικος δυσκολεύτηκε πολύ να σταθεροποιήσει μια ενδεκάδα, είτε από τους τραυματισμούς, είτε γιατί δεν του αυτά που ήθελε στο γήπεδο και έκανε αλλαγές προσώπων από αγωνιστική σε αγωνιστική. Όπως τονίσαμε και στην αρχή, πρώτιστο μέλημα είναι η κάλυψη των νώτων και η οργάνωση της αμυντικής γραμμής. Ομάδα που δέχεται κατά μέσο όρο δύο γκολ σε κάθε παιχνίδι, έχει σοβαρό πρόβλημα.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος