Τεράστια νίκη 2-1 με ανατροπή ο ΠΑΣ Γιάννινα

Νίκη με τεράστια βαθμολογική σημασία σημείωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα, με σκορ 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης, σήμερα το βράδυ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Παρότι οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 47’ 0-1 με τον Κρέσπι, οι «κυανόλευκοι» έκαναν την ανατροπή σε 2-1 με γκολ που σημείωσαν στο 63’ ο Μπάλαν και στο 76’ ο Φοφανά. Και οι δύο σκόρερ ήταν αλλαγές του Θανάση Στάικου, ο οποίος έκανε μια καταπληκτική διαχείριση του αγώνα και πολύ σωστό κοουτσάρισμα. Ο νεαρός προπονητής, που λοιδορήθηκε όσο κανένας άλλος συνάδελφός του επί αρκετό καιρό από βιαστικούς και απερίσκεπτους φιλάθλους του ΠΑΣ, είχε μεγάλη συμβολή στη νίκη αυτή, νικώντας κατά κράτος τον δάσκαλό του Ηρακλή Μεταξά, που ήταν στον αντίπαλο πάγκο.
Ο ΠΑΣ πιστοποίησε αυτό που κατά κόρον αναφέρουμε τον τελευταίο καιρό. Ό,τι από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται καλύτερος, υπάρχει βελτίωση σε όλους τους τομείς. Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, παρουσιάζοντας τον ίδιο βαθμό βελτίωσης, μπορεί άνετα να αποφύγει τον υποβιβασμό. Και όσες «κακές Πυθίες» βιάστηκαν πρώιμα να τον καταδικάσουν, ας αυτομαστιγωθούν επιβάλλοντας τον εαυτό τους την σιωπή για αρκετό διάστημα. Σε προηγούμενα ματς έβγαλε γκολ αλλά δεν πήρε τους βαθμούς που έπρεπε, γιατί δεν είχε καλή ανασταλτική λειτουργία, δεχόμενος γκολ στα τελευταία λεπτά ή στις καθυστερήσεις, όπως με Ατρόμητο και ΟΦΗ. Χθες βελτίωσε κατά πολύ και αυτό το κομμάτι, με σωστή τακτική από τον Στάικο. Στο πρώτο μέρος έπαιξε συντηρητικά, με την προσοχή στραμμένη στην άμυνα για να μην δεχτεί γκολ. Δεν το απέφυγε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά δεν γονάτισε. Ο Στάικος άλλαξε την διάταξη, έκανε έξυπνες αλλαγές στον κατάλληλο χρόνο, με συνέπεια η ομάδα να κάνει την ανατροπή σε 2-1, έχοντας επιπλέον δοκάρι με τον Ροσέρο στο 72’ και δύο καλές ευκαιρίες για γκολ.
Η νίκη είναι υπερπολύτιμη. Ο ΠΑΣ έπιασε στην 9η θέση τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας 9 βαθμούς. Μετά από πολύ καιρό οι παίκτες αποθεώθηκαν από τον κόσμο. Ξαναγύρισε η ελπίδα με πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπα όλων. Καταπληκτική και η ατμόσφαιρα στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Περίπου τρεις χιλιάδες φίλαθλοι έσπρωξαν την ομάδα στη νίκη. Αν απέφευγαν και τις αποδοκιμασίες κατά του Μεταξά, θα ήταν μια πραγματική γιορτή. Μην ξεχνάμε τις ωραίες στιγμές που έζησαν τα Γιάννινα πέρυσι με αυτόν τον προπονητή. Όμως τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Η ένταση του αγώνα και η αγωνία της νίκης, οδηγεί και σε αυτές τις καταστάσεις.
Μέχρι το πρώτο 20λεπτο υπήρχε μια ανιαρή υπεροχή του Αστέρα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Ο ΠΑΣ πρόσεχε την άμυνα και προσπαθούσε να βγει μπροστά με αντεπιθέσεις. Σταδιακά ο Αστέρας άρχισε να πατά περιοχή δημιουργώντας κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις. Στο 23’ σουτ του Τιλίκα από κοντά έφυγε άουτ, στο 31’ καλό σουτ του Κρέσπι απέκρουσε με τα πόδια ο γκολκίπερ Αθανασίου και στο 34’ σουτ του Μπαρτόλο έφυγε ελάχιστα άουτ πάνω από τα δοκάρια του ΠΑΣ. Ο «Άγιαξ», αφού πέρασε αυτό το ναρκοπέδιο, άρχισε να ξεμπλοκάρει στο τελευταίο πεντάλεπτο, έχοντας στο 41’ ένα καλό σουτ του Ροσέρο που βρήκε το πόδι αμυντικού και απομακρύνθηκε και ένα ανάποδο γυριστό σουτ πάλι από τον Ροσέρο στο 44’ χωρίς δύναμη που απέκρουσε ο Τσιφτσής. Γενικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν περισσότερο επικίνδυνος ο Αστέρας που πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Φοφανά, Μορέιρα, Λώλης πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ του ΠΑΣ

Το δεύτερο ημίχρονο επιφύλαξε πολλές συγκινήσεις. Στο 47’ από το πουθενά και σε μια στιγμή που αδράνησε η άμυνα, ο Αστέρας πέτυχε γκολ και έβαλε πάγο στο γήπεδο. Από το κέντρο ο Ριέρα έκανε μια βαθιά μπαλιά, η άμυνα ήταν πολύ έξω από την περιοχή, ο Κρέσπι βγήκε στην πλάτη χωρίς να είναι οφσάιντ και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Στο σημείο αυτό ο ΠΑΣ έδειξε μεγάλη ψυχραιμία και δυνατό μέταλλο, παίρνοντας άλλον αέρα με την αλλαγή διάταξης και τις αλλαγές που έκανε ο Στάικος. Στο 54’ έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά το σουτ του Παμλίδη μέσα από την περιοχή και από θέση μαρς για γκολ έφυγε άουτ. Σπαταλήθηκε μια τεράστια ευκαιρία. Συνέχισε ο ΠΑΣ το παραγωγικό παιχνίδι από τα πλάγια και τον άξονα, ισοφαρίζοντας το σκορ στο 63’ σε 1-1. Ο Σόρια έκανε τη σέντρα και ο Μπάλαν με κοντινό σουτ πέτυχε το γκολ. Η πολιορκία ήταν συνεχόμενη στα καρέ των Αρκάδων. Στο 71’ σουτ του Μορέιρα απέκρουσε δύσκολα ο Τσιφτσής σε κόρνερ. Το κόρνερ εκτελέστηκε από τον Σόρια, την προβολή του Φοφανά απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Στάνκο, για να ακολουθήσει κεφαλιά του Ροσέρο στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 76’ ο ΠΑΣ πέτυχε το δεύτερο γκολ με τον Φοφανά κάνοντας την ανατροπή σε 2-1. Ο Μορέιρα έκλεψε τη μπάλα από τον Στάνκο, έκανε το πλασέ, απέκρουσε ο Τσιφτσής και ο Φοφανά που καραδοκούσε έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αστέρα.
Δίκαια η νίκη του ΠΑΣ. Ο «Άγιαξ» ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο κονιορτοποίησε τον αντίπαλό του και τον πέταξε στη λίμνη. Ο πολυδιαφημισμένος Αστέρας των ακριβών μεταγραφών φάνηκε μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη δεν υπήρχε καν στο γήπεδο. Τον κατάπιε στην κυριολεξία ο ΠΑΣ. Από τον ΠΑΣ όλοι οι παίκτες έκαναν κατάθεση ψυχής. Όλοι βοήθησαν για να έρθει αυτή η πολύτιμη νίκη. Θα ξεχωρίσουμε τους Μορέιρα (κορυφαίος), Σόρια, Μπάλαν, Φοφανά, Παντελάκη, Πήλιο, Λώλη. Από τον μέτριο Αστέρα ξεχώρισαν οι Ριέρα, Κρέσπι και Σίτο. φανερά τρακαρισμένοι από τις αποδοκιμασίες ήταν οι πρώην παίκτες του ΠΑΣ Γκαρντάφσκι, Στάνκο και Ντομίνγκεθ.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Σαν σε πρώτο ματς στη Σούπερ Λιγκ καλός ήταν ο ρέφερι Πολυχρόνης από τον σύνδεσμο Πιερίας. Έκανε κάποια λάθη, αλλά σε γενικές γραμμές είχε τον έλεγχο του αγώνα. Βοηθοί: Ψαρρής (Ζακύνθου), Μπαλιάκας (Κοζάνης) VAR: Γκάμαρης (Αθηνών) AVAR: Σαμοΐλης (Αθηνών) 4ος: Μαλούτας (Ημαθίας). Κίτρινες: 8′ Παμλίδης, 34′ Παντελάκης, 84′ Μπάλαν – 38′ Τζίμας, 38′ Ιγκλέσιας (στον πάγκο), 60′ Σίτο, 70′ Στάνκο, 90+2′ Ντομίνγκεθ.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Αθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος (55′ λ.τρ. Λώλης), Μπιλμπάο, Τζίμας (61′ Μπάλαν), Ροσέρο (88′ Λιάσος), Μορέιρα, Παμλίδης (61′ Φοφανά).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Ηρακλής Μεταξάς): Τσιφτσής, Άλβαρες, Γκαρντάβσκι (64′ λ.τρ. Ντομίνγκεθ), Καστάνο, Τζουκάνοβιτς, Μουνάφο (83′ Ιγκλέσιας), Στάνκο, Κρέσπι, Σίτο, Μπαρτόλο (46′ λ.τρ. Μπενίτο), Τιλίκα (35′ λ.τρ. Ριέρα).

Η κεφαλιά του Ροσέρο δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ιωνικός – Παναιτωλικός 1-1
Βόλος – Παναθηναϊκός 1-5
Ολυμπιακός – Λαμία 2-0
Λεβαδειακός – Ατρόμητος 2-1
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0
Άρης – ΟΦΗ 1-1
ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης 2-1

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(10η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 30
ΑΕΚ 24
Ολυμπιακός 20
Βόλος 20
ΠΑΟΚ 16
Άρης 14
—————————————————————————
Παναιτωλικός 12
Ατρόμητος 11
ΠΑΣ Γιάννινα 9
Αστέρας Τρίπολης 9
Λαμία 8
ΟΦΗ 7
Λεβαδειακός 6
Ιωνικός 4
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
15.45 Λαμία – Βόλος (COSMOTEsport)
18.30 ΟΦΗ – Ιωνικός (COSMOTEsport)
19.00 Ατρόμητος – Άρης (NOVAsports)
21.00 ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα (NOVAsports)
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16.00 Παναιτωλικός – Λεβαδειακός (COSMOTEsport)
19.30 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (COSMOTEsport)
20.30 Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ (NOVAsports)

Ο Θανάσης Στάικος σε ένα όμορφο στιγμιότυπο με τον Ηρακλή Μεταξά. Περυσινοί συνεργάτες στο τεχνικό τιμ του ΠΑΣ

Στάικος: Μας έσπρωξε ο κόσμος στη νίκη

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος δήλωσε για το παιχνίδι: «Ήταν μια μεγάλη νίκη κυρίως με τον τρόπο που ήρθε. Όταν παίζεις με μία ομάδα που έχει ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ και καταφέρνεις και ανατρέπεις το εις βάρος σου 0-1 σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια οι ποδοσφαιριστές που πραγματικά είναι οι ήρωες αυτής της ημέρας. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι οι Ζωσιμάδες, η δύναμη αυτή του γηπέδου και ο κόσμος μας, μάς έσπρωξε στη σημερινή νίκη. Σημαντική γιατί μας ανεβάζει βαθμολογικά, αλλά δεν σημαίνει κάτι, δε τελείωσε κάτι, γιατί το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος και έχουμε δύσκολη συνέχεια».
Για την επιστροφή Μεταξά και αν το έζησε το σημερινό ως ο μαθητής που κέρδισε τον δάσκαλο: «Είχα μία εκπληκτική συνεργασία με τον κ. Μεταξά πέρυσι, είναι τιμή μου να είμαι αντίπαλος με όλους τους προπονητές, αλλά κυρίως τον κ. Μεταξά. Είχαμε και έχουμε εξαιρετική σχέση, περάσαμε πολλά μαζί στην καθημερινότητα, είμαι νέος προπονητής, αλλά κρατάω πράγματα και προσπαθώ να τα προσθέσω στις δικές μου ιδέες και σκέψεις».
Για το αν αλλάζει κάτι στο σκεπτικό των ελλείψεων του ρόστερ και στις μεταγραφές που πρέπει να γίνουν: «Έχουμε κάνει και καλύτερες εμφανίσεις, αλλά δεν τις συνδυάσαμε με αποτέλεσμα. Αλλά στο ποδόσφαιρο θα έρθει κι ένα αποτέλεσμα τέτοιο. Μέχρι το 60 δεν ήμασταν έτσι όπως θα έπρεπε, σαν εικόνα. Δώσαμε τα πάντα όμως στο τελευταίο μισάωρο και δικαιούμασταν τη νίκη. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά στο ρόστερ, αλλά δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε με μία νίκη, όπως δεν πρέπει να φέρνουμε την καταστροφή σε κάποια άτυχα αποτελέσματα. Σίγουρα θέλουμε ενίσχυση και στη μεταγραφική περίοδο θα κάνουμε το καλύτερο. Ο μαραθώνιος θα είναι δύσκολος. Αν δούμε τη βαθμολογία ήταν αυτονόητο να κερδίσουμε σήμερα και το καταλαβαίνετε. Θα ήμασταν στους 2 για υποβιβασμό αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα. Είναι πολύ κοντά οι αποστάσεις των ομάδων και θα χρειαστούμε ενίσχυση τον Δεκέμβριο».
Αν αφιερώνει κάπου τη νίκη: «Το μυαλό μας ήταν στον Αγγελόπουλο της Κ19, κινητοποιηθήκαμε όλοι, ένα παιδί με ταλέντο τον είχαμε δει και στην προπόνηση. Θα αφιερώσουμε τη σκέψη μας και τις ευχές μας, αλλά δεν θα ήθελα να προσωποποιήσω τόσο πολύ τη νίκη σήμερα γιατί ήταν μια ομαδική προσπάθεια. Τέτοια συμβάντα είναι εκτός ποδοσφαίρου και όλοι θα σταθούμε δίπλα σ’ αυτό το παιδί».

Μεταξάς: Ο κόσμος γρήγορα ξεχνάει

Ο προπονητής του Αστέρα Ηρακλής Μεταξάς πέρασε ένα δύσκολο βράδυ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» καθώς αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φίλους του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ίδιος στις δηλώσεις σχολίασε: «Δεν βάλαμε τις ευκαιρίες που είχαμε στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο είχαμε μεγάλη ευκαιρία μετά το γκολ, μετά μπήκαμε σε ένα mood να κερδίσουμε, πήρε τη νίκη ο ΠΑΣ και συγχαρητήρια. Παίζουμε ένα στυλ τίκι-τάκα που δεν θέλουμε, μπορείς να το κάνεις μετά από 3-0 ή 4-0 και δεν θα είχαμε πρόβλημα αλλά όχι όταν ψάχνεις το δεύτερο γκολ». Για τα συναισθήματα στην επιστροφή του: «Είχαμε πέρσι καλές στιγμές, τα συναισθήματά μου είναι αλλού τώρα πλέον βρίσκομαι σε άλλη ομάδα. Όπως βλέπετε πως ο κόσμος ξεχνάει γρήγορα».
Λίγο μετά, στη συνέντευξη Τύπου ο Ηρακλής Μεταξάς όταν ρωτήθηκε για τις αποδοκιμασίες ανέφερε: «Ό,τι ήταν να πω το είπα, κάθε ένας που τραγούδησε σήμερα όλες αυτές τις αηδίες, τα χυδαία σλόγκαν, θα έκανε ακριβώς το ίδιο που έκανα κι εγώ και σ’ αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος. Είχαμε μια υπέροχη χρονιά πέρυσι, τους αγάπησα, αλλά σήμερα ντράπηκα γι’ αυτόν τον κόσμο».
Για το ότι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες στον κόσμο για τον λόγο που έφυγε: «Όχι νομίζω είπαμε αρκετά, είναι περασμένα. Σήμερα είμαι προπονητής του Αστέρα και αναλύω το παιχνίδι. Μια νίκη για τον ΠΑΣ που δεν την ήθελα με τίποτα γιατί πάντα θέλω να κερδίζω, αλλά ήρθαν αλλιώς τα πράγματα».
Για τον Θανάση Στάικο ανέφερε: «Είναι καλός άνθρωπος και τον πιστεύω και ως προπονητή, εμένα με βοήθησε πάρα πολύ πέρυσι, άκουσα ότι υπάρχουν κι εδώ γκρίνιες. Δεν ξέρω αν θα τους είχατε αυτούς τους πόντους χωρίς τον κ. Στάικο. Να υποστηρίζετε τους προπονητές που επιλέγει η διοίκηση και την ομάδα, γιατί ο φίλαθλος είναι να τραγουδάει και να γιορτάζει, όπως το είδαμε σε άλλα γήπεδα και να υποστηρίζει τη δικιά του ομάδα».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος