Τα παλικάρια ήταν από τα Γιάννινα, όχι από τη Λειβαδειά

Με αγωνιστική πειθαρχία και σοβαρότητα ο ΠΑΣ Γιάννινα σημείωσε υπερπολύτιμη νίκη στη Λιβαδειά επί του Λεβαδειακού με σκορ 3-1, ανοίγοντας την αυλαία της 17ης αγωνιστικής. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» μετά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος συνέχισε το σερί των επιτυχιών και των καλών εμφανίσεων. Με τα γκολ των Μπάλαν (45’), Εραμούσπε (65’), Παμλίδη (69’) έκανε ένα σημαντικό άλμα για την επίτευξη του στόχου παραμονής στην κατηγορία. Από την άλλη πλευρά ο Λεβαδειακός ήταν σε χαμηλές πτήσεις στο πρώτο μέρος, βελτιώθηκε λίγο στην επανάληψη, χωρίς να δείξει ότι μπορούσε να ανατρέψει τη ροή του αγώνα. Ωστόσο ήταν πολύ καλό σε εκτέλεση το γκολ της τιμής, το γκολ της παρηγοριάς που σημείωσε στο 88’ ο Παναγιώτου με μακρινό σουτ. Από εκεί και πέρα, τίποτα άλλο δεν έχουν να θυμηθούν οι φίλαθλοι της Λιβαδειάς. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο «Άγιαξ της Ηπείρου», που μετέτρεψε σε καθαρά δική του υπόθεση ένα θεωρητικά αμφίρροπο παιχνίδι ομάδων που καίγονται για βαθμούς. Η ομάδα του Στάικου έδωσε συνέχεια των επιτυχιών της, δείχνοντας και πάλι το ανανεωμένο αγωνιστικό πρόσωπο που προέκυψε μετά την χειμερινή προετοιμασία στο διάστημα που είχε διακοπεί το πρωτάθλημα, λόγω της διεξαγωγής των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι δύο νίκες επί της ΑΕΚ με 2-1, επί του Λεβαδειακού με 3-1, οι ισοπαλίες 2-2 στα Γιάννινα με Ολυμπιακό και 1-1 στη Λαμία, κάθε άλλο παρά τυχαία αποτελέσματα ήταν. Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η ομάδα (παίκτες και προπονητής) ήθελε τον χρόνο της για να φτιαχτεί, να αποκτήσει ομοιογένεια, να διορθώσει λάθη και αδυναμίες. Συνεχίζει να εντυπωσιάζει στους αγώνες που έδωσε μέσα στις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.
Στη Λιβαδειά, ο ΠΑΣ ξεκίνησε με την ίδια ενδεκάδα που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Οι περισσότεροι προπονητές δεν αλλάζουν εύκολα μια δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή. Αυτό έκανε και ο Στάικος. Άφησε τον Τσιντώτα κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα Σόρια, Παντελάκη, Εραμούσπε, Πήλιο, στο κέντρο Καραχάλιο, Τσίνο, Μορέιρα, Ριένστρα και στην επίθεση Παμλίδη, Μπάλαν. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν εμφανέστατη η υπεροπλία και η ανωτερότητα του ΠΑΣ. Φάνηκε από πολύ νωρίς ότι ήταν ένα παιχνίδι στα μέτρα του, όχι μόνο για να πάρει βαθμό αλλά και βαθμούς. Πριν ακόμα συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο ο ΠΑΣ κέρδισε τρία κόρνερ. Η πίεση στο κέντρο ανάγκασε τους παίκτες του Λεβαδειακού να κάνουν λάθη αλλά και να περιοριστούν σε παθητικό ρόλο. Στο 17’ ο «Άγιαξ» απείλησε για γκολ σε σέντρα του Μορέιρα που δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή για γκολ ο Παμλίδης. Στο 23’ ο Μορέιρα μπήκε στην περιοχή από αριστερά, δεν μπόρεσε να πλασάρει και σούταρε άουτ. Στο 26’ ο Τσίνο «πυροβόλησε» από μακριά, αρκετά έξω από τη μεγάλη περιοχή άουτ. Μετά το 30’ για κανένα πεντάλεπτο με επτάλεπτο ο Λεβαδειακός ισορόπησε λίγο το παιχνίδι, για να πάρει ανάσες και η αμυντική γραμμή που είχε μέχρι τότε πολλή δουλειά. Είχε μια μοναδική φάση στο 32’ όπου ο Νίκας δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Τσιντώτα σε έξοχη μπαλιά του Βρακά, αλλά στατιστικά δεν μέτρησε γιατί ήταν οφσάιντ. Η κυριαρχία του ΠΑΣ καρποφόρησε στο 45’ όταν ο Μπάλαν έκανε το σκορ 0-1. Έγινε από δεξιά τραβέρσα του Καραχάλιου, ο Ρουμάνος φορ με καταπληκτικό γυριστό σουτ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων. Το γκολ αυτό ήταν η επιβράβευση των Γιαννιωτών για το καλό πρώτο ημίχρονο που είχαν. Έξι τελικές ο ΠΑΣ, καμία ο Λεβαδειακός.
Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου για ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο υπήρξε αντίδραση από τον Λεβαδειακό με συχνές επισκέψεις στα καρέ του Τσιντώτα, αλλά χωρίς καλά τελειώματα. Ίσως ασυναίσθητα οι παίκτες του Στάικου πήγαν περισσότερο να προστατέψουν το προβάδισμα στο σκορ που είχαν από το 45’ με τον γκολ του Μπάλαν. Η πρώτη καλή στιγμή των γηπεδούχων ήταν στο 61’ όταν σουτ του Τορό από κοντά βρήκε το σώμα του Εραμούσπε και πάλι σουτ από τον ίδιο παίκτη πέρασε άουτ. Ένα δίλεπτο μετά πάλι οι Βοιωτοί βρέθηκαν σε θέση βολής στο 63΄με τον Μουτίνιο αλλά το πλασέ που επιχείρησε ανακόπηκε από την πλάτη του Εραμούσπε.
Ο «Άγιαξ» αφού ξεπέρασε ανώδυνα αυτή την πίεση, άρχισε και πάλι να βρίσκει τον βηματισμό του. Σε αυτό βοήθησαν πολύ τα τρεξίματα από τους Σόρια, Μορέιρα, Παμλίδη, η μαχητικότητα του Καραχάλιου και οι αυτοματισμοί του Τσίνο που ξεφύτρωνε εκεί που δεν τον έσπερναν. Στο 65’ έγινε το 0-2 από τον Εραμούσπε βάζοντας τις βάσεις της νίκης. Ο Μπάλαν κέρδισε φάουλ από αριστερά. Το εκτέλεσε άψογα ο Μορέιρα, στην κατάλληλη στιγμή βρέθηκε στην πορεία της μπάλας ο Εραμούσπε και την έσπρωξε στα δίχτυα. Τέσσερα λεπτά μετά, στο 69’ έγινε το 0-3 με καταπληκτικό γυριστό σουτ του Παμλίδη σε μεταβίβαση του Σόρια. Με το γκολ αυτό, ουσιαστικά είχε κριθεί και το παιχνίδι. Ο ΠΑΣ πήρε το πόδι από το γκάζι κατεβάζοντας στροφές, ροκανίζοντας τον χρόνο για να πάει στα αποδυτήρια με τους τρεις πολυτιμότατους βαθμούς. Το μόνο καλό στο τελευταίο τέταρτο ήταν το καταπληκτικό γκολ της παρηγοριάς που σημείωσε για τον Λεβαδειακό στο 88’ από μακριά ο Παναγιώτου με ένα αριστερό σουτ.
Η νίκη με 3-1 ήταν δίκαια και καθαρή. Ήταν αποτελεσματικότητα της καλής εμφάνισης που έκανε πάλι ο «Άγιαξ της Ηπείρου», έχοντας μερτικό και ο προπονητής Θανάσης Στάικος. Καλή τακτική και διαχείριση του ματς, δεμένες οι γραμμές έβγαλαν πολλές συνεργασίες των παικτών με παραγωγικό ποδόσφαιρο. Στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων είναι οι Παμλίδης, Μορέιρα, Σόρια, Εραμούσπε, Τσίνο, Μπάλαν, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι. Από τον Λεβαδειακό, στο πρώτο ημίχρονο πρώτος και με διαφορά ήταν ο Βρακάς, που προσπαθούσε μόνος του και χωρίς στηρίγματα να κάνει όλες τις δουλειές. Στο δεύτερο μέρος επέπλευσαν κάπως οι Τσάπρας, Μπαχανάκ, Μουτίνιο.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Μανούχος (Αργολίδας), που τα πήγε τέλεια, χωρίς να χάσει την παραμικρή φάση. Η διαιτησία του αγγίζει το άριστα. Βοηθοί: Δημητριάδης (Μακεδονίας), Στάικος (Λάρισας). 4ος: Καραντώνης (Ημαθίας). VAR: Φωτιάς (Πέλλας). AVAR: Νικολαΐδης (Μακεδονίας). Κίτρινες: 42′ Bρακάς, 53′ Κωνσταντινίδης – 53′ Πήλιος, 57′ Τζίνο, 78′ Παντελάκης.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γιάσμινκο Βέλιτς): Στογιάνοβιτς, Κωνσταντινίδης (72′ Τζημόπουλος), Βήχος (72′ Λούα Λούα), Μπαχανάκ, Τσάπρας, Χάμοντ, Νίκας (46′ Τόρο), Συμελίδης (79′ Μεχία), Βρακάς (72′ Παναγιώτου), Μουτίνιο, Δούμτσιος.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Εραμούσπε, Παντελάκης, Καραχάλιος, Ριένστρα (64′ Λιάσος), Τζίνο (89′ Νίνης), Παμλίδης, Μορέιρα, Μπάλαν (86′ Σταματελόπουλος).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

17.30 Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα 1-3
19.30 Λαμία – ΠΑΟΚ 0-3
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Βόλος – Ολυμπιακός (COSMOTEsport 1)
17.00 Ατρόμητος – Ιωνικός (NOVAsports 2)
19.00 Άρης – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports prime)
19.30 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (COSMOTEsport 1)
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Παναιτωλικός – ΟΦΗ (COSMOTEsport 1)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(15η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 42
ΑΕΚ 35
ΠΑΟΚ 35
Ολυμπιακός 32
Βόλος 26
Άρης 25
—————————————————————————
Παναιτωλικός 19
Ατρόμητος 19
ΠΑΣ Γιάννινα 17
Αστέρας Τρίπολης 17
ΟΦΗ 12
Λεβαδειακός 11
Λαμία 10
Ιωνικός 8
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Λαμία – Ατρόμητος (COSMOTEsport)
20.00 ΠΑΟΚ – ΟΦΗ (NOVAsports)
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 ΑΕΚ – Παναιτωλικός (COSMOTEsport)
17.00 Αστέρας Τρίπολης – Λεβαδειακός (NOVAsports)
19.30 Ολυμπιακός – Άρης (COSMOTEsport)
20.30 ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός (NOVAsports)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
19.30 Ιωνικός – Βόλος (COSMOTEsport)

Στάικος: Συνεχίζουμε με σοβαρότητα

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος σε δηλώσεις συνεχάρη τους παίκτες για τη νίλκη και την προσπάθεια, αλλά ζήτησε ολοι να είναι προσγειωμένοι και να μην παρασυρθούν από τα τελευταία αποτελέσματα. Μιλώντας στη NOVA και στον Γιώργο Αργυρόγλου ανέφερε: «Είχαμε αρκετό διάστημα να κερδίσουμε εκτός έδρας. Ήρθε αυτή η νίκη στην κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο αντίπαλο. Είναι μια μεγάλη νίκη για μας εκτός έδρας. Είχαμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο με ευκαιρίες για γκολ πριν κάνουμε το γκολ στο κλείσιμο του ημιχρόνου. Στην επανάληψη και στο πρώτο εικοσάλεπτο πιεστήκαμε, όπου μπορούσε ο αντίπαλος να μας ισοφαρίσει. Οι παίκτες μας αντέδρασαν σωατά και τελειώσαμε ένα ματς που νομίζω άξιζε η νίκη για την προσπάθεια που έκαναν οι ποδοδσφαιριστές».
Σε  ερώτηση για την δουλειά στη διακοπή του πρωταθλήματος ο Στάικος σημείωσε: «Είχαμε στον πρώτο γύρο και άλλα καλά παιχνίδια, χωρίς αποτελεσματικότητα. Έχουμε βελτιώσει κάποια πράγματα. Όντως η ομάδα μας δούλεψε αρκετά στην περίοδο της διακοπής και το καλό ξεκίνημα του δευτέρου γύρου μας έδωσε ψυχολογική βοήθεια. Πρέπει όμως να είμαστε σοβαροί και να μην παρασυρθούμε από τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Να παραμείνουμε προσγειωμένοι και για τη συνέχεια».
Σε άλλη ερώτηση αν αλλάζει ο στόχος της παραμονής με τα τελευταία αποτελέσματα, σημείωσε: «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις τελευταίες θέσεις, δεν άλλαξε κλατι και θέλει πολύ προσοχή για τη συνέχεια. Να μην παρασυρθούμε. Μη ξεχνάμε που ήμασταν πριν, αλλά δεν κάναμε ακόμα κάτι σπουδαίο. Το πρωτάθλημα για τη συνέχεια θέλει προσοχή και πολλή δουλειά. Θέλω να πω κάτι άλλο. Οι φίλαθλοί μας κέρδισαν τη μάχη της κερκίδας χωρίς να είναι στην κερκίδα. Μου έκανε εντύπωση και το αναφέρω. Συγχαρητήρια στους φιλάθλους ».

 

Βέλιτς: Για μας πήγαν όλα στραβά

Απογοητευμένος για την ήττα της ομάδας του με 1-3 από τον ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του ο προπονητής του Λεβαδειακού, Γιασμίνκο Βέλιτς, τονίζοντας πως όλα πήγαν στραβά στο παιχνίδι. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει παράπονο από τους παίκτες του. «Σίγουρα για εμάς σήμερα όλα πήγαν στραβά, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα ό,τι έκανε του πήγαινε τέλεια. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε αρκετά λάθη και κινδυνεύαμε με τις μεταβιβάσεις. Αντιμετωπίζαμε μία πολύ δύσκολη ομάδα. Από τα λάθη μας κινδυνεύαμε. Όταν ισορρόπησε το ματς δεχθήκαμε το γκολ στο τέλος του ημιχρόνου. Χάσαμε ευκαιρίες μετά και κόντρα στη ροή του ματς η ομάδα των Ιωαννίνων έβαλε δεύτερο γκολ και στη συνέχεια βρήκε και τρίτο. Καταφέραμε να σκοράρουμε ένα γκολ που χρειαζόμασταν πολύ πιο πριν και θα μπορούσε να μας βάλει ξανά στο ματς. Υπάρχουν και αυτά τα ματς που για τον αντίπαλο πηγαίνουν όλα καλά και σε εμας όχι. Δεν μπορώ να έχω παράπονο από τους παίκτες, προσπάθησαν. Το πρωτάθλημα έχει αρκετό δρόμο ακόμη».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος