Τα γενέθλια του Νεστορίδη και η αγάπη του για την Πρέβεζα!

Σήμερα έχει τα 92α γενέθλιά του ο θρυλικός άσσος της μπάλας Κώστας Νεστορίδης. Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1930 στη Δράμα από πρόσφυγες γονείς. Μεγάλωσε σε μια παράγκα στην Καλλιθέα, με δύσκολα παιδικά χρόνια. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1945 παίζοντας σε ανεξάρτητα σωματεία της Καλλιθέας, ενώ το 1947 έβγαλε δελτίο στον Πανιώνιο, στον οποίο και καθιερώθηκε το 1951. Την ίδια χρονιά κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος. Το 1955 πραγματοποίησε το όνειρο του και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, για να καλύψει το κενό του «ξανθού αετού» Κλεάνθη Μαρόπουλου που είχε αποχωρήσει τρία χρόνια πριν, στην επίθεση του Δικεφάλου. Λόγω όμως της τιμωρίας που του είχε επιβάλει η ΕΠΟ αφού ο Πανιώνιος δεν είχε δώσει τη συγκατάθεση του για τη μεταγραφή, μπόρεσε να αγωνιστεί με τα κιτρινόμαυρα από το 1957.
Στα 8 χρόνια της σταδιοδρομίας του στη “Ένωση” αναδείχτηκε πέντε συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ, μία φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδος του 1959 με 21 γκολ καθώς και τέσσερις  στο πρωτάθλημα της Α εθνικής, από το 1959-60 μέχρι το 1962-63, σημειώνοντας 33,28, 29 και 23 γκολ αντίστοιχα. Εκείνη τη χρονιά οδήγησε, με συνοδοιπόρους τον νεαρό τότε Μίμη Παπαϊωάννου καθώς και τον Ανδρέα Σταματιάδη, τον Δικέφαλο στο πρώτο του μεταπολεμικό Πρωτάθλημα 23 χρόνια μετά από αυτό του 1940. Συνολικά με τη φανέλα της ΑΕΚ σκόραρε 273 φορές : 172 σε αγώνες πρωταθλήματος, εκ των οποίων οι 139 στη διάρκεια των έξι μόλις χρόνων που πρόλαβε να αγωνιστεί στην Α εθνική αφού όταν αυτή καθιερώθηκε ήταν ήδη 29 χρονών…
Το 1965 έφυγε για την Αυστραλία για να παίξει στο σύλλογο των Ελλήνων ομογενών «Ελλάς Μελβούρνης», τη σημερινή “South Melbourne FC”, με την οποία κατέκτησε δυο Πολιτειακά Πρωταθλήματα ενώ το 1967 αναδείχτηκε και πάλι πρώτος σκόρερ. Το 1967 επέστρεψε στην Ελλάδα για να κλείσει τη καριέρα του ένα χρόνο αργότερα στο Βύζαντα Μεγάρων. Φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας 17 φορές: 2 ως παίκτης του Πανιώνιου και 15 ως παίκτης της ΑΕΚ. Με την Εθνική πέτυχε 4 γκολ. Επίσης, ήταν διεθνής με την Εθνική Ενόπλων, με την οποία είχε σημειώσει 507 γκολ.

Ο βιρτουόζος των γηπέδων Κώστας Νεστορίδης

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Το 2017 σε ειδική εκδήλωση που παραβρέθηκε ο Κώστας Νεστορίδης, το γήπεδο της Νέας Σινώπης Πρέβεζας πήρε το όνομά του. Η Πρέβεζα είναι η αγαπημένη περιοχή του «Νέστορα», τιμώντας το ψωμί που έφαγε η οικογένειά του στα δύσκολα χρόνια από κατοίκους της περιοχής. Σε συνέντευξή του το 2017 στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο Νεστορίδης είχε πει για τους δεσμούς του με την Πρέβεζα: «Όταν έρχομαι στην Πρέβεζα με πνίγει η συγκίνηση. Γιατί σε ηλικία έντεκα χρονών, βρέθηκα στο χωριό Νέα Σινώπη, οι άνθρωποι με αγκάλιασαν σε δύσκολα χρόνια και έδωσαν δουλειά στη μάνα μου, στην αδελφή μου. Ήθελα όμως και εγώ να κάνω κάτι, να μην κάθομαι, για να συνεισφέρω στην οικογένειά μου. Έτσι βοσκούσα ζώα. Είδα κάποια στιγμή τους Ιταλούς στρατιώτες που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε ένα λιβάδι, παράτησα τα ζώα και πήγα κοντά τους. Όταν έβγαινε έξω η μπάλα, τη μάζευα και τους την έστελνα με σουτάκια πότε με το αριστερό και πότε με το δεξί πόδι. Ξεχώρισαν το ταλέντο μου και ζήτησαν να γράψω το όνομα και τη διεύθυνσή μου στην Αθήνα. Προφανώς κάποια σχέση θα είχαν με το ποδόσφαιρο. Μετά ήρθαν στο σπίτι στην Αθήνα και με ζήτησαν για να πάω στην Ιταλία. Οι γονείς μου ήταν αρνητικοί στην πρόταση να φύγω μικρός σε άλλη χώρα. «Πάρτε δρόμο» τους είπε ο πατέρας μου, εγώ δεν αφήνω να πάει πουθενά το παιδί. Αν με άφηναν να πάω στην Ιταλία, πιστεύω ότι θα έκανα εκεί καριέρα και θα άνοιγαν νέοι ορίζοντες στη ζωή μου». Εκείνα τα χρόνια της κατοχής, στη Σινώπη υπήρχαν μόνο Πόντιοι και πρόσφυγες. Δεν υπήρχαν ντόπιοι. Ήταν καθαρά προσφυγικό χωριό, όπως και η Σαμψούντα που είναι δίπλα και πιο εκεί η Κερασούντα. Καλοί άνθρωποι, φιλόξενοι, μας άνοιξαν την αγκαλιά τους. Αυτό δεν το ξεχνώ ποτέ».

Το γήπεδο της Νέας Σινώπης από το 2017 πήρε το όνομα του Κώστα Νεστορίδη
Η φωτογραφία του Νέστορα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΓΟ ΚΩΣΤΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗ

Από το βιβλίο «ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ ο μάγος της μπάλας» που έγραψε ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός και κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις «Άγκυρα» δανειζόμαστε κάποιες σημαντικές ατάκες για τον Κώστα Νεστορίδη επιφανών ανθρώπων.
Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Ο Νεστορίδης είναι φαινόμενο, είναι δύναμη της ποδοσφαιρικής φύσης. Η ΑΕΚ, αυτός ο μεγάλος σύλλογος του ελληνικού ποδοσφαίρου χρωστάει πολλά στον Νεστορίδη».
Σεραφείμ Φυντανίδης: Πολλοί πήγαιναν στο γήπεδο μόνο για τον Νεστορίδη. Ο Νέστορας παρέμεινε μοναδικός για την ιστορία της ΑΕΚ.
Γιάννης Διακογιάννης: Επιθετικός με ιδιαίτερη φινέτσα, χάρη στις κινήσεις του, θαυμάσια επιτόπια ή πάλι σε κίνηση ντρίπλα, με τεράστια αίσθηση του γκολ.
Μίμης Δομάζος: Θαύμαζα τον Κώστα και ως άνθρωπο και ως ποδοσφαιριστή. Ήταν τεχνίτης και μάγευε τη μπάλα. Τέτοιου είδους παίκτες ομόρφυναν τον αγώνα.
Θωμάς Μαύρος: Ο Νέστορας είναι ο θρύλος. Νομίζω ότι ήταν ο καλύτερος σέντερ φορ που έχει υπάρξει ποτέ στα γήπεδα.
Μπάμπης Κοτρίδης: Με ένα μοναδικό σπάσιμο της μέσης που είχε, πέταγε τους αντιπάλους τον έναν αριστερά, τον άλλο δεξιά και περνούσε ανενόχλητος ανάμεσά τους.
Γιώργος Κούδας: Ο Νεστορίδης αποτελεί παγκόσμιο έμβλημα ποδοσφαιριστή.
Νίκος Αλέφαντος: Ο Κώστας Νεστορίδης είναι ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός σέντερ φορ που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σάββας Θεοδωρίδης: Ο μόνος παίκτης που θα ήθελα στον Ολυμπιακό εκείνης της εποχής, ήταν ο Κώστας Νεστορίδης.
Γιώργος Σιδέρης: Ο Νέστορας διέθετε μια απίστευτη ευκινησία και ευλυγισία, ήταν ένας αίλουρος. Η τεχνική κατάρτιση που είχε, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα, ακόμα και σε μεγάλους παίκτες.
Μίμης Παπαϊωάννου: Ο τρόπος που έπαιζε και αυτά που έκανε ήταν για μένα ανεξήγητα. Δεν έμπαιναν στην ποδοσφαιρική λογική. Απίστευτοι ήταν οι τρόποι που σκοράριζε.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο Κώστας Νεστορίδης αριστερά με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο το 2017 στην Πρέβεζα