Τέσσερις μουσικές προτάσεις

Big Thief “Dragon New Warm Mountain I Believe In You” (4AD, 2022)

Διθυραμβικές κριτικές και έπαινοι για τον καινούργιο δίσκο της μπάντας που έχει ρίζες στο Μπρούκλιν. Αν λέει κάτι, και τα τέσσερα μέλη των Big Thief, προτού σχηματίσουν την μπάντα πρόλαβαν και αποφοίτησαν από το φημισμένο Berklee College of Music. Να αναφερθεί ότι έχουν χαρακτηριστεί ως “η μπάντα που έφερε την επανάσταση στην φολκ ροκ”! Υπερβολές; Μπορεί. Πάντως, το καινούργιο άλμπουμ είναι εξαιρετικό και εφάμιλλο των δύο παλιώτερων, με τα οποία έγιναν γνωστοί στο ιντυ κοινό.

 

MAZOHA “Βεντάλιες και Σιδερογροθιές” (Inner Ear, 2022)

Ο Τζίμης Πολιούδης (που κρύβεται πίσω από το “άβαταρ” MAZOHA) το έκανε πάλι το θαύμα του. Τον Οκτώβρη του 2021, μόνος, στο σπίτι του ηχογράφησε πέντε τραγούδια χρησιμοποιώντας μία ακουστική κιθάρα, ένα μπαγλαμαδάκι και μια μελλόντικα. Δεν ακολουθεί τον δρόμο των ρεμπέτικων. Γράφει ακουστικές φολκ μπαλάντες που, όμως, όπως μας λέει το ενημερωτικό για την κυκλοφορία, δεν είναι ερωτικά τραγούδια. Τι είναι; Αντιγράφω από το ενημερωτικό: “[πρόκειται] για ένα σύνολο τραγουδιών που εκφράζουν πως όσο τρωτοί συναισθηματικά κι αν είναι κάποιοι άνθρωποι, δεν υποχωρούν, αντιστέκονται και προσπαθούν να είναι η εξαίρεση που θα γίνει το παράδειγμα στο αποκτηνωμένο σήμερα”. Α! Το EP περιέχει και μια απρόσμενη ακουστική επανεκτέλεση της “Άνοιξης” του Ανδρέα Μικρούτσικου με τη Σοφία Βόσσου..

Miles Kane “Change the Show” (BMG, 2022)

Ό,τι πιο κοντά στο ροκ των Μοντς υπάρχει, μετά τον Paul Weller, είναι ο Miles Kane και τα ανεβαστικά τραγούδια του. Κάποτε στους Rascals, πιο γνωστός με τους The Last Shadow Puppets (μαζί με τον Alex Turner των Arctic Monkeys), ο Miles ανακατεύει στα τραγούδια του το βρετανικό ροκ των ‘60ς, το γκλαμ ροκ και την σόουλ των ‘70ς. Προφανώς ο David Bowie είναι παρών, άλλωστε ο ίδιος ο Miles παραδέχτηκε ότι επιθυμία του ήταν να πλησιάσει τον ήχο του δίσκου “Diamond Dogs” (1974) του Αστερανθρώπου! Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου του Miles Kane δεν το βαριέμαι, κι ας το ακούω απανωτές φορές.

Splashing Rainbows “Numbers” (Make me happy records, 2022)

Άλλη μια ελληνική “one man band”, οι Splashing Numbers είναι προσωπική υπόθεση του Γιώργου Κυριαζή. Μετά την διάλυση της μπάντας του One Night Suzan, όπου τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα, ασχολήθηκε με την μετάφραση και την κλασσική μουσική. Ωστόσο “μια φορά ίντυ, σημαίνει ίντυ για πάντα” (sic), έτσι μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα δωδεκάιντσο EP/Digital EP με τίτλο “Numbers”. Περιέχει πέντε αρτ ποπ συνθέσεις, όπου, όπως το παραδέχεται και ο ίδιος, ανακατεύονται στοιχεία από τους Beach Boys, Beatles, Peter Hammil, XTC και Elvis Costello. Αν σας αρέσει κάτι από όλα αυτά, σπεύσατε!

 

Κώστας Μαζιώτης