«Στο Γραφείο Καθηγητών» στην Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας με εισιτήριο 4 ευρώ για φοιτητές, 6 ευρώ γενική είσοδο, και δωρεάν είσοδο για μαθητές και ανέργους. Η ταινία είναι κατάλληλη για ανήλικους άνω των 12 ετών.

Λίγα λόγια για την ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών»
Βραβείο Europa Cinemas – Πανόραμα | Βραβείο C.I.C.A.E. – Πανόραμα
Φεστιβάλ Βερολίνου 2023

Βραβεία Καλύτερης Ταινίας | Σκηνοθεσίας | Α’ Γυναικείου Ρόλου | Σεναρίου | Φωτογραφίας | Μοντάζ | Πρωτότυπης Μουσικής
Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2023

Επίσημη πρόταση Γερμανίας
Όσκαρ 2024

Προσεκτική και λεπτομερής μελέτη της ανθρώπινης φύσης
Screen International

H πρωταγωνίστρια Λεόνι Μπένες είναι σπουδαία
Blickpunkt:Film

Η πίεση αυξάνεται με ακρίβεια που θυμίζει Ρούμπεν Έστλουντ
moviepilot.de

Συναρπαστικό θρίλερ σχολικής ηθικής
Variety

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου, η καλύτερη γερμανική ταινία της χρονιάς και επίσημη υποβολή της χώρας για τα Όσκαρ, είναι μια ακαταμάχητη μελέτη στις σχέσεις εξουσίας και τις σεισμικές επιπτώσεις που έχουν οι φαινομενικά μικρότερες αποφάσεις στη ζωή, ένα αγωνιώδες θρίλερ με το σχολείο ως μικρόκοσμο όπου ο έξω κόσμος δεν υπάρχει πια, και τίποτα δεν μένει κρυφό.

Μια αφοσιωμένη, ιδεαλίστρια δασκάλα ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο. Όταν ένας από τους μαθητές της είναι ύποπτος για μια σειρά από κλοπές, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το θέμα. Προσπαθώντας να μεσολαβήσει ανάμεσα σε αγανακτισμένους γονείς, ισχυρογνώμονες συναδέλφους και επιθετικούς μαθητές, έρχεται αντιμέτωπη με τις δομές του σχολικού συστήματος. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να σπάσει.

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ

Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο σενάριο;
Ο συν-σεναριογράφος της ταινίας Γιοχάνες Ντούνκερ κι εγώ πήγαμε μαζί σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζήσαμε ένα περιστατικό παρόμοιο με αυτό της ταινίας. Οι δάσκαλοι μπήκαν μια μέρα στην τάξη και ζήτησαν να κοιτάξουν τα πορτοφόλια των παιδιών. Το είχαμε ξεχάσει, αλλά μια μέρα έλεγα στον Γιοχάνες κάτι που τι συνέβη στους γονείς μου. Είχαν μια καθαρίστρια που τους έκλεβε. Της έδωσαν άλλη μια ευκαιρία και έκλεψε ξανά. Το ενδιαφέρον είναι η δυναμική που πυροδοτήθηκε μεταξύ των γονιών μου, γιατί ο πατέρας μου δεν ήθελε να της δώσει δεύτερη ευκαιρία, ενώ η μητέρα μου ναι. Τότε ήταν που θυμηθήκαμε τη δική μας εμπειρία στο σχολείο και αυτό μας ενέπνευσε για την ιστορία μας. Θέλαμε να μιλήσουμε για κλοπές, προκαταλήψεις και ψευδείς κατηγορίες. Και το σχολείο είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για να απεικονίσει την κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει ο αρχηγός κράτους με εξουσία, ο λαός με τη μορφή μαθητών, και ένα όργανο Τύπου μέσω της σχολικής εφημερίδας.

Πώς αναπτύχθηκε ο χαρακτήρας της δασκάλας και πώς επιλέχθηκε η Λεόνι Μπένες για τον ρόλο;
Η δασκάλα υποτίθεται ότι ήταν μια αφοσιωμένη ιδεαλίστρια που τα κάνει όλα σωστά, αλλά και όχι. Μερικές φορές τα κάνεις όλα όπως πρέπει, αλλά και πάλι είναι λάθος. Ξέραμε από την αρχή ότι θα τη δείχναμε μόνο στο σχολείο, δεν μας ενδιαφέρει πώς είναι στην ιδιωτική της ζωή. Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου αποκαλύπτεται σε στιγμές στρες. Είχα δει τη Λεόνι στη Λευκή Κορδέλα και πάντα με ενοχλούσε το ότι δεν έπαιξε μεγαλύτερους ρόλους μετά από αυτό. Είναι από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της και έγραψα τον ρόλο έχοντας εκείνη στο μυαλό μου. Στα γυρίσματα είδα πόσο ωραίο είναι όταν μπορείς να συνεργαστείς με έξυπνους ανθρώπους. Είναι τόσο ακριβής που δεν υπήρχε ανάγκη να πούμε πολλά.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Ιλκέρ Τσατάκ γεννήθηκε το 1984 στο Βερολίνο, πήγε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε κινηματογράφο στο Βερολίνο και το Αμβούργο και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει δυο πολιτισμικές ταυτότητες. Η πτυχιακή του ταινία με τίτλο Fidelity κέρδισε το Φοιτητικό Όσκαρ το 2015. Ακολούθησε η πρώτη του μεγάλου μήκους Once Upon a Time… Indianerland (2017), το I Was, I Am, I Will Be (2019) που κέρδισε βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Μονάχου και τη Χάλκινη Λόλα στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου και το Stambul Garden (2021). Το Στο Γραφείο Καθηγητών είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ
Σενάριο: Ιλκέρ Τσατάκ, Γιοχάνες Ντούνκερ
Φωτογραφία: Τζούντιθ Κάουφμαν
Παραγωγή: Ίνγκο Φλίες
Ήχος: Τόρστεν Τόμπεν
Σκηνικά: Ζάζι Νέπερ
Κοστούμια: Κρίστιαν Ρορς
Μακιγιάζ: Μπάρμπαρα Κρόιζερ
Μοντάζ: Γκέζα Γιάγκερ
Μουσική: Μάρβιν Μίλερ

Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου, Μίχαελ Κλάμερ
Διάρκεια: 98’
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Γερμανία, 2023