Στέφτηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Πολιτιστικού συλλόγου «Πρέβεζα » για το πώς φτάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Πρέβεζα» στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή το πιο εμβληματικό γεγονός της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας , με ομιλητή τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, ο οποίος με μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων που προηγήθηκαν, άγγιξε ευαίσθητες χορδές και δημιούργησε γόνιμο έδαφος για προβληματισμό και σκέψεις.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Δημήτρης Κατηνιώτης ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών και στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν στην εκδήλωση του συλλόγου, η οποία τελείται ως ελάχιστος φόρος τιμής στους συμπολίτες μας με Ποντιακή και Μικρασιατική καταγωγή .

Ο Πρόεδρος παρέθεσε λίγα λόγια για τον ομιλητή κ. Σταματόπουλο και ένα σύντομο βιογραφικό , τέλος τον ευχαρίστησε θερμά για την αποδοχή της πρόκλησης του Πολιτιστικού συλλόγου «Πρέβεζα».

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες του προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κα. Ανθή Αγγέλη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Γ.Α.Κ. Πρέβεζας κο. Σπύρο Σκλαβενίτη και την Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο της ΕΦΑ Πρέβεζας κα Γεωργία Πεταρούδα, η οποία βρίσκονταν στο χώρο της έκθεσης για παροχή πληροφοριών.

Τέλος ευχαρίστησε για την συνδρομή τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης, τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας, τον κύριο Νικόλαο Αυδίκο, τον κύριο Αποστόλη Σόφη, τον κύριο Γιάννη Βασιλειάδη για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και την κυρία Βούλα Τσαβέλη και όλους τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση.


Ο Κώστας Σταματόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων «Το πρόβλημα της Μικρασιατικής πραγματικότητας , ήταν ότι ενώ σε επίπεδο επιφανείας οι διπλωματικές επιτυχίες του Βενιζέλου και του Ελληνικού στρατού κινούνται προς μία θετική κατεύθυνση ,ακριβώς επειδή τα προβλήματα ήταν στο κάτω επίπεδο και ήταν αξεπέραστα, δώσανε ένα βήμα προς το τέλος, προς την καταστροφή».

Στο βιβλίο του :1922- Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή ένα πόνημα που όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του , στηριζόμενο στην εγχώρια και στην διεθνή βιβλιογραφία, επιχειρεί να δώσει περιεκτικές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα του Μικρασιατικού, επιθυμώντας να συμβάλει στην επικράτηση μιας νηφάλιας ενατένισης των συγκλονιστικών γεγονότων που πραγματεύεται, απαλλαγμένης από ψυχοσυναισθηματική φόρτιση και εμπαθείς αντιπαραθέσεις.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σταματόπουλος δέχθηκε ερωτήσεις και απορίες από τους παρευρισκόμενους και έγινε ένας γόνιμος διάλογος . Παράλληλα με την ομιλία ,στο φουαγιέ φιλοξενούνταν η περιοδική έκθεση « Μία νέα πατρίδα : Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες » από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας.

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δημήτριος Κατηνιώτης                                                  Παναγιώτης Νούσιας