Στέλνοντας λείψανα στο φεγγάρι

Σε άρθρο στην Ναυτεμπορική διαβάζω πως δυο ιδιωτικές εταιρίες, συνεργαζόμενες, αν καταλαβαίνω καλά, με τη NASA, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στη Σελήνη στάχτες και δείγματα από το DNA προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων Προέδρων των ΗΠΑ: των Τζωρτζ Ουάσινγκτον, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζων Κέννεντι και Ρόναλντ Ρέϊγκαν (!!!). Οι εκπρόσωποι των φυλών των Γηγενών Αμερικανών διαμαρτύρονται, κάνοντας λόγο για βεβήλωση. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της φυλής των Ναβάχο, απευθυνόμενος στους αρμόδιους της NASA αναφέρει τα εξής: «βλέπουμε το φεγγάρι ως μέρος της πνευματικής μας κληρονομιάς και την εκλαμβάνουμε ως αντικείμενο ευλάβειας και σεβασμού. Η προσεδάφιση ανθρώπινων υπολειμμάτων στο φεγγάρι ισοδυναμεί με βεβήλωση αυτού του ιερού χώρου».

“Η NASA απάντησε άμεσα υποστηρίζοντας ότι η εκτόξευση ανήκει στις δύο ιδιωτικές εταιρείες και δεν είχε εκείνη την ευθύνη και τον έλεγχο του φορτίου που θα μετέφερε ο πύραυλος εκτός από την σεληνάκατο. Μάλιστα η NASA έχει υπογράψει συμφωνία με τους Ναβάχο από το 1999 για να μην στέλνει στις δικές της αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης τέτοιου είδους φορτία. Η συμφωνία έγινε όταν ο δορυφόρος Lunar Orbiter που μετέφερε τα αποτεφρωμένα λείψανα του αστρογεωλόγου Γιουτζίν Σουμέικερ οδηγήθηκε σε προγραμματισμένη πρόσκρουση στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η Astrobotic από την πλευρά της απάντησε ότι οι κάψουλες βρίσκονται στη σεληνάκατο και θα παραμείνουν σε αυτή αν και όταν φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης, δηλαδή δεν θα ακουμπήσουν ποτέ το σεληνιακό έδαφος και η εταιρεία θεωρεί ότι έτσι δεν τίθεται ζήτημα «βεβήλωσης» και μένουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες.”

Μόλις πρόσφατα συνέβη η πρώτη γυναικοκτονία στην χώρα μας, μια μάνα δεκατριάχρονου παιδιού, ενώ περίμενε να γεννήσει ακόμα ένα. Επιπλέον, ενημερωνόμαστε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ότι αυτή την στιγμή στον πλανήτη μας εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες του παρά τη θέλησή τους. Φυσικά, η γενοκτονία των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το ότι πολλοί άνθρωποι φέρονται αλαζονικά, ιδίως οι πολύ πλούσιοι, είναι πασίγνωστο. Επομένως, δεν προκαλούν εντύπωση τα “παιχνίδια” μεγιστάνων που δηλώνουν ότι θέλουν να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε άλλους πλανήτες, μιας και στη Γη ο βίος θα είναι αβίωτος. Όχι, βέβαια, όλους τους ανθρώπους, μιας και η πλέμπα κρίνεται αναλώσιμη…. Είμαι πεπεισμένος ότι οι μεγιστάνες είναι αναίσθητα καθάρματα. Μάλιστα, ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν η “θανάτωση του Θεού”, δηλαδή, η απομάγευση του κόσμου ήταν κάτι που μας έκανε καλύτερους ανθρώπους. Μπα, οι αθεόφοβοι υπήρχαν κάθε εποχή…

Ο πλανήτης μας είναι ένα κρεβάτι στο οποίο κοιμόμαστε ενώ φλέγεται και εμείς, αντί να φέρουμε νερό να σβήσουμε την φωτιά, καμωνόμαστε ότι θα κοιμηθούμε στα σύννεφα. Ουαί κι αλίμονο.

Κ. Μανουήλ

διαβάστε το άρθρο της Ναυτεμπορικής εδώ