Στέλιος Θ. Μαφρέδας “Αλγόριθμοι”

Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή τα νέα ποιήματα του κυρίου Στέλιου Μαφρέδα. Πρόκειται, όχι ακριβώς για συλλογή, αλλά μάλλον για μια ποιητική ενότητα· ταιριάζει καλύτερα τούτος ο όρος, αφενός λόγω του ότι πρόκειται για οκτώ, μόλις, ποιήματα – μικρός, είναι αλήθεια, αριθμός για συλλογή – αφετέρου διότι πρόκειται για ένα γερά δεμένο σύνολο ποιημάτων. Συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους νοηματικά και εκφραστικά. Μια εξαίρεση το “Αιτήματα φιλίας” που σπάει το μοντερνίστικο μοτίβο και ακολουθεί το πιο παραδοσιακό του σονέτου.

Ο κ. Μαφρέδας σε αυτή την ενότητα, λοιπόν, ποιημάτων αναστοχάζεται πάνω στην σημερινή κατεστημένη συνθήκη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) της αυτοματοποίησης, του κατακερματισμού, ακόμη, της γλώσσας. Προφανώς το βλέμμα του είναι μελαγχολικό και ο στοχασμός, μάλλον, όχι αισιόδοξος. Ποιος θα μπορούσε να τον αδικήσει; Παρόλα αυτά πρέπει να τονιστεί η λεπτή και μελετημένη έκφραση του λόγου του ποιητή· κάνει την ανάγνωση γοητευτική, συνεπικουρούμενη από την ξεκάθαρη εικονοποιεία, ακόμα και όταν αναφέρεται σε αφηρημένες έννοιες. Οι διακειμενικές αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αντρέα Κάλβο κρίνονται εύστοχες, καθώς εξυπηρετούν αυτό που θέλει να περιγράψει ο ποιητής, δίχως να βαρύνουν το περιεχόμενο.

Τα ποιήματα των “Αλγορίθμων” υφίστανται ψηφιακά: μπορεί, όποιος ή όποια επιθυμεί, να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του ή της. Αρκεί να μπει στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.openbook.gr/algorithmoi/

Κώστας Μαζιώτης