Στάικος σε παίκτες: “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας”

Στον ΠΑΣ Γιάννινα άφησαν πίσω τους πανηγυρισμούς για τη σπουδαία βαθμολογικά νίκη με σκορ 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης και έχουν στρέψει τους προβολείς του ενδιαφέροντος στην Τούμπα, καθώς το βράδυ του Σαββάτου (21.30) υπάρχει το ματς με τον ΠΑΟΚ για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Θανάσης Στάικος στη χθεσινή προπόνηση μίλησε για λίγο στους παίκτες και ζήτησε να ξεχάσουν το παιχνίδι με τον Αστέρα, να παραμείνουν προσγειωμένοι και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, γιατί το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο και τίποτα δεν έχει κριθεί από την δέκατη αγωνιστική. Παράλληλα τους συνεχάρη για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν στο ματς με τους Αρκάδες, τονίζοντας ακόμα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όλων και σε όλους τους τομείς. Επειδή υπάρχει περιορισμένος χρόνος από το σαββατιάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, αφού το προηγούμενο έγινε Δευτέρα, αυτή την ομάδα δεν θα δοθεί το καθιερωμένο ρεπό της μιας ημέρας. Απλώς χθες οι παίκτες που αγωνίστηκαν με τον Αστέρα έκαναν πρόγραμμα αποκατάστασης στην αρχή και στη συνέχεια κανονική προπόνηση με περιορισμένο χρόνο. Οι υπόλοιποι παίκτες προπονήθηκαν κανονικά. Μέχρι και αύριο, που θα γίνει η αναχώρηση για Θεσσαλονίκη, θα γίνουν καθημερινές πρωινές προπονήσεις. Ο Στάικος έχει δύο ημέρες ακόμα στη διάθεσή του για να κάνει την τακτική του αγώνα και να βρει το ιδανικό σχήμα με το οποίο θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Δεν υπολογίζονται οι Ριένστρα, Κιάκος, Πριόρ που είναι τραυματίες. Κάκωση στον τετρακέφαλο έχει ο Καραχάλιος που κάνει προσπάθειες να το ξεπεράσει. Ωστόσο οι ελπίδες να ακολουθήσει την αποστολή δεν είναι πολλές. Με τα χθεσινά δεδομένα η συμμετοχή του είναι με ερωτηματικό. Επίσης δεν υπολογίζεται ο Τζίμας, γιατί είναι δανεικός από τον ΠΑΟΚ και υπάρχει συμφωνία να μην αγωνιστεί στα μεταξύ τους παιχνίδια. Αν τελικά μείνει εκτός ο Καραχάλιος, το κενό αυτού και του Τζίμα θα κληθεί να καλύψει με άλλους παίκτες ο Στάικος, αφού οι Ριένστρα, Κιάκος, Πριόρ ήταν εκτός αποστολής και την περασμένη αγωνιστική. Στον αντίποδα των ελλείψεων προστίθεται η επιστροφή του επιθετικού Απόστολου Σταματελόπουλου, μετά από έναν μήνα απουσίας. Έβγαλε κανονικά όλη την προπόνηση, αλλά δύσκολα να είναι στα πλάνα για βασικός. Άλλωστε για την επιθετική γραμμή είναι διαθέσιμοι παίκτες που έκλεψαν την παράσταση στην αναμέτρηση με τον Αστέρα, όπως οι Μπάλαν, Φοφανά, που σημείωσαν και τα γκολ ανατροπής του σκορ σε 2-1. Περισσότερα από τις σκέψεις του Στάικου θα φανούν στη σημερινή προπόνηση που θα γίνει στις 11 το πρωί στο ΠΕΑΚΙ. Τέλος, τέσσερις παίκτες του ΠΑΣ πέρασαν από προγραμματισμένο έλεγχο αντιντόπινγκ κοντρόλ του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ που γίνεται σε ποδοσφαιριστές όλων των ΠΑΕ.

Η ΑΜΥΝΑ ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό στο επιθετικό κομμάτι, κυρίως στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, δημιουργώντας φάσεις και γκολ. Έχει σκοράρει σε 7 από τα 10 παιχνίδια που έδωσε. Συνολικά πέτυχε 11 γκολ, όσα ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. Σημείωσε περισσότερα γκολ από Αστέρα Τρίπολης (9), Λαμία (3), ΟΦΗ (7), Λεβαδειακό (6), Ιωνικό (8). Εκεί που υστερεί είναι στην άμυνα. Έχει δεχτεί γκολ σε όλα τα παιχνίδια. Δέχθηκε συνολικά 20 γκολ και μαζί με τον Ιωνικό (που δέχθηκε και αυτός τα ίδια γκολ) έχουν τις χειρότερες άμυνες του πρωταθλήματος. Η άμυνα είναι το κομβικό σημείο για τον ΠΑΣ. Αν υπάρξει βελτίωση στο κομμάτι αυτό, μπορεί να κάνει και την έκπληξη στη συνέχεια. Για τον Ιανουάριο θέλει οπωσδήποτε τερματοφύλακα, γιατί μόνον με τον τρίτο τερματοφύλακα δεν βγαίνει η χρονιά, καθώς ο Πριόρ δεν έπεισε με την απόδοσή του και βγάζει τραυματισμούς, ενώ και ο Σούλης δεν έκανε ιδιαίτερα καλές εμφανίσεις.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΣΚΟΡΕΡ Ο ΕΡΑΜΟΥΣΠΕ

Ο Εραμούσπε είναι πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ και τέταρτος στον πίνακα των σκόρερ της Σούπερ Λίγκας. Είναι δε ο μοναδικός αμυντικός στο πρωτάθλημα που έχει σημειώσει 5 γκολ. Στον πίνακα των σκόρερ προηγείται με 8 γκολ ο Αϊτόρ του Παναθηναϊκού, ακολουθούν με 7 γκολ ο Καρέλης του Παναιτωλικού, με 6 γκολ ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ και με 5 γκολ ο Εραμούσπε του ΠΑΣ και ο Ντέλετιτς τους Βόλου. Από 4 γκολ έχουν οι Παλάσιος, Σπόραρ του Παναθηναϊκού, ο Μπακαμπού του Ολυμπιακού και ο Γκρέι του Άρη. Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά να φτάνουμε στην 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος και να μην είναι παίκτης του Ολυμπιακού στην πεντάδα του πίνακα των σκόρερ.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Ο ΠΑΣ πέρυσι στις 10 πρώτες αγωνιστικές είχε 16 βαθμούς και ήταν 4ος στην βαθμολογία και φέτος έχει 9 βαθμούς και είναι 9ος στην βαθμολογία. Δεν έχει αποβληθεί κανένας παίκτης του ΠΑΣ, αλλά ούτε και αντίπαλος ποδοσφαιριστής σε αγώνα της τοπικής ομάδας. Αρκετά πειθαρχημένοι είναι οι παίκτες του ΠΑΣ, δεχόμενοι όλοι μαζί 17 κίτρινες κάρτες. Λιγότερες κίτρινες από τον ΠΑΣ δέχτηκαν μόνον ο Ολυμπιακός (8) και ο Παναθηναϊκός (15) που είναι ομάδες που προστατεύονται από τους διαιτητές. Όλες οι άλλες ομάδες του πρωταθλήματος έχουν πάρει περισσότερες κίτρινες κάρτες. Ο ΠΑΣ κέρδισε 2 πέναλτι (και τα δύο εύστοχα στο ματς με τον Ιωνικό στη Νίκαια), ενώ δεν έχει καταλογιστεί κανένα πέναλτι σε βάρος του.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος