Σε απαράδεκτη κατάσταση το Κάστρο του Παντοκράτορα – Πού είναι οι αρμόδιοι;

Αυτό το ρημάδι που βλέπεις είναι στο εσωτερικό του κάστρου του Παντοκράτορα, αλλιώς γνωστό ως Φυλακές. Ανήκει στον Δήμο, που σημαίνει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού) δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη μελέτη με σκοπό τις απαραίτητες επισκευές. Το κατέστησε σαφές, άλλωστε, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, όταν επισκέφθηκε την Πρέβεζα και της εκτέθηκαν τα σχετικά ζητήματα. Αρμοδιότητα έχει ο Δήμος. Γνωρίζουμε ότι οι Δημοτικές Αρχές είναι ενήμερες του προβλήματος. Αλίμονο αν δεν ήταν, τα κάστρα της πόλης μας είναι υπό κατάρρευση, εδώ και πολύ καιρό. Ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα και την εξουσία να προκηρύξει διαγωνισμό και να ορίσει υπεύθυνους για την μελέτη για τις απαραίτητες επισκευές, αναστήλωση, συντήρηση, για οτιδήποτε χρειάζεται. Γιατί δεν το κάνει; Πάλι φταίνε οι Γιαννιώτες ή μήπως οι Λευκαδίτες; Φταίνε τα Γιάννινα που δεν παρουσιάζουν οι τοπικοί άρχοντες της πόλης μας μελέτες και κοστολογημένα πλάνα; Αυτό δεν αφορά μονάχα την τωρινή Δημοτική Αρχή. Είναι αδυναμία και, ας μην κρυβόμαστε, αποτυχία των Τοπικών Αρχών εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Είναι κρίμα και ντροπή. Όταν γίνει αντιληπτό ότι όλα αυτά τα σφάλματα, στο τέλος, θα βλάψουν και την τουριστική προσέλευση στην πόλη μας, θα είναι, μάλλον, αργά. Ή νομίζεις ότι οι τουρίστες είναι κουτόφραγκοι ή αμερικανάκια που δεν τους ενοχλεί η εικόνα παραίτησης και αδιαφορίας των ντόπιων για την πατρίδα τους. Γιατί, σε τελική ανάλυση, είναι ζήτημα πατριωτισμού η φροντίδα του τόπου μας, όχι μόνο οι φιέστες και οι φιοριτούρες.

Κώστας Μαζιώτης

Η φωτογραφία αντλήθηκε από το διαδίκτυο. Όσο και αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να εντοπίσω τον ή τη δημιουργό της. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω ότι δεν μου ανήκει η κυριότητά της. Όποιος ή όποια γνωρίζει τον ή την υπεύθυνο, παρακαλώ να με ενημερώσει ώστε να αναγράψω την πηγή.