Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γ. Κώνστα

Σήμερα Σάββατο στις 1 η ώρα το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Φιλιππιάδα θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του παλιού ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιώργου Κώνστα, που έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, νοσηλευόμενος σε κλινική της Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά του αλλά και οι πολλοί φίλοι και συγγενείς θα πουν το στερνό αντίο σε έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο, ιδιαίτερα αγαπητό στην Ήπειρο και όχι μόνο. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα που επισημαίνει: «Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιώργου Κώνστα. Ο εκλιπών έγραψε την δική του ιστορία με τον Π.Α.Σ. αφού φόρεσε την φανέλα της ομάδας για 12 χρόνια μετρώντας 151 συμμετοχές με τον ταύρο στο στήθος αποτελώντας μάλιστα εκ των αρχηγών. Αιωνία του η μνήμη». Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμη η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας/Λευκάδας και οι ομάδες Αναγέννηση Άρτας, Εθνικός Φιλιππιάδας, Τηλυκράτης Λευκάδας, ΠΑΣ Παλιάμπελα, ΠΑΣ Μεγανησίου, Θρίαμβος Λούρου, Κεραυνός Θεσπρωτικού.

Ο Γιώργος Κώνστας γεννήθηκε το 1961 στη Φιλιππιάδα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον τοπικό Εθνικό. Το 1978 αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα με υπόδειξη του Αντώνη Γεωργιάδη. Τη μεταγραφή έκλεισε ο πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Αρχικά ήταν στην ερασιτεχνική ομάδα, για να μπει σε πολύ βαθιά νερά το 1980, όταν σε ηλικία 19 ετών έγινε επαγγελματίας με εισήγηση του Γιάτσεκ Γκμοχ. Πρώτο επίσημο παιχνίδι στην Α’ Εθνική, στο «Γεντί Κουλέ» με τον ΟΦΗ, στις 13/4/1980. Ο Γκμοχ τον πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή στο 40’ στη θέση του Εμμανουήλ. Ο ΠΑΣ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και έχασε με σκορ 4-1. Όμως ο Κώνστας άρεσε στον Πολωνό τεχνικό, κυρίως γιατί ήταν μαχητικός, φιλότιμος και έδινε την ψυχή του στο γήπεδο. Τέτοιους παίκτες ήθελε και ο Γκμοχ. Στη συνέχεια τον έπαιρνε στις αποστολές και του έδωσε παιχνίδια για να καθιερωθεί σιγά-σιγά στην ομάδα του ΠΑΣ. Εκείνη τη σεζόν, 1979-80 που έγινε επαγγελματίας ο Κώνστας, ο ΠΑΣ έκανε καταπληκτική πορεία, κατακτώντας την 6η θέση, συντρίβοντας με 4-1 τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα, όπως και τις άλλες μεγάλες ομάδες. Ο Θαλής Τσιριμώκος λίγο έλειψε να βγει πρώτος σκόρερ με 16 γκολ. Ο Κώνστας αγωνίστηκε στον ΠΑΣ μέχρι το τέλος της σεζόν 1988-89.

Τελευταία παράσταση με τη φανέλα του ΠΑΣ, ο αγώνας μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, στις 27 Ιουνίου 1989 στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ήταν σειρά αγώνων κατάταξης, λόγω αύξησης των ομάδων κατά δύο στην Α’ Εθνική. Αγωνίστηκαν οι ομάδες που ήταν στις θέσεις υποβιβασμού στην Α’ εθνική, Απόλλων Καλαμαριάς, Εθνικός, Διαγόρας Ρόδου με τις επιλαχούσες ομάδες της Β’ Εθνικής, ΠΑΣ Γιάννινα, Βέροια και Κόρινθο. Γλίτωσαν τον υποβιβασμό Απόλλων Καλαμαριάς, Εθνικός Πειραιώς, καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις στους αγώνες κατάταξης. Ήταν παιχνίδια με σημαδεμένη τράπουλα, καθώς το τότε πολιτικοαθλητικό κατεστημένο ήθελε να μην υποβιβαστούν ο Απόλλων Καλαμαριάς του Χάρι Κλυν και ο Εθνικός Πειραιώς του Ζουμπουλίδη, προβεβλημένα στελέχη της τότε Κυβέρνησης. Στο προτελευταίο παιχνίδι μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο διαιτητής Αδαμόπουλος από την Αθήνα έδειξε χωρίς λόγο την 6η κίτρινη κάρτα στον Κώνστα και την 9η στον Πασιαλή, με συνέπεια να μην αγωνιστούν στο καθοριστικό μπαράζ με τον Εθνικό στην Πάτρα. Ο ρέφερι καθάρισε την μισή άμυνα του ΠΑΣ! Για τον λόγο αυτόν ο Γιώργος Κώνστας δεν μπόρεσε να αγωνιστεί με τον Εθνικό και έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΣ Γιάννινα στο ματς με την Καλαμαριά. Το καλοκαίρι του 1989 αποχώρησε από τον ΠΑΣ και συνέχισε την καριέρα του στον Εθνικό Φιλιππιάδας και σε άλλες ομάδες ως παίκτης και προπονητής.

Με τα χρώματα του ΠΑΣ, σε επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος, έκανε 151 συμμετοχές. Στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής ομάδες από την περιοχή της Ηπείρου. Δεν έκοψε ποτέ την επαφή του με την οικογένεια του ΠΑΣ. Συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις και τους αγώνες της ομάδας των παλαιμάχων, με αποκορύφωνα το ιστορικό παιχνίδι με τον Άγιαξ το περασμένο καλοκαίρι. Παλιοί συμπαίκτες, παράγοντες αλλά και φίλαθλοι του ΠΑΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν την προσφορά και την προσωπικότητα του Γιώργου Κώνστα, εκφράζοντας την βαθιά θλίψη για τον θάνατό του. Το ίδιο και οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος