Ροκ ανασκαφές: The Zombies “Odessey and Oracle”

Οι Zombies ήταν μια αληθινά σπουδαία ροκ μπάντα των 1960ς, αν και δεν ευτύχησαν να κάνουν την καριέρα άλλων θρυλικών συγκροτημάτων της εποχής, όπως οι Beatles, Stones, Kinks κλπ. Ειλικρινά αγνοώ τον λόγο της εμπορικής τους αποτυχίας. Είχαν όμορφα τραγούδια, πιασάρικα, ήταν και ομορφόπαιδα, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ για την Decca, και ένα άλλο για την CBS (το βρετανικό της παράρτημα) το “Odessey and Oracle”. Με αυτό θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο.


Οι ηχογραφήσεις κράτησαν από τον Ιούνιο ως το Νοέμβρη του 1967 και πραγματοποιήθηκαν στο Abbey Road Studio, όπου έχουν ηχογραφήσει οι Beatles και οι Pink Floyd μεταξύ άλλων και στο Olympic Studio. Λόγω περιορισμένου διαθέσιμου στουντιακού χρόνου (σφιχτός προϋπολογισμός γαρ), η μπάντα, πριν ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις, είχε επιδοθεί σε εντατικές πρόβες ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη, που θα καθυστερούσαν την όλη διαδικασία.

Στη wikipedia διαβάζουμε ότι κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων υπήρχε κλίμα έντασης κι εκνευρισμού. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Οι δυο συνθέτες του γκρουπ, ο Ροντ Άρτζεντ και ο Κρις Γουάιτ (πλήκτρα και μπάσο αντίστοιχα) φαντάζομαι ξεσκόνισαν τις παρτιτούρες των συνθέσεων των Μπαχ και Χαίντελ, μιας και τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν, έλκουν επιρροές τόσο από την βρετανική ψυχεδελική ποπ του Καλοκαιριού της Αγάπης όσο και από την μουσική της Μπαρόκ Εποχής. Διόλου τυχαία, η μουσική του “Odessey and Oracle” χαρακτηρίστηκε ως Μπαρόκ Ποπ και Ποπ Δωματίου. Το εξώφυλλο είναι ποπ και ψυχεδελικής αισθητικής, στο πνεύμα της εποχής, και το επιμελήθηκε ένας φίλος της μπάντας, ο Τέρι Κουίρκ, σε λάθος του οποίου οφείλεται η ανορθογραφία του τίτλου του δίσκου ( “Odessey” αντί για το ορθό “Odyssey”).

Δυστυχώς, η κυκλοφορία του δίσκου πέρασε απαρατήρητη από κοινό και κριτικούς. Τα μέλη της μπάντας, με πεσμένο το ηθικό, δώσανε μια αποχαιρετιστήρια συναυλία τον Δεκέμβρη του ίδιου έτος και διέλυσαν το γκρουπ. Εν τω μεταξύ, ο παραγωγός της αμερικάνικης CBS και σπουδαίος μουσικός Αλ Κούπερ, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο, απέκτησε ένα αντίτυπο του δίσκου των Zombies και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του και το έβαλε στο πικάπ του, ενθουσιάστηκε από αυτό που άκουσε. Πρότεινε να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από μια θυγατρική της CBS με συνοδεύον σινγκλ το “Time of The Season”. Αυτή τη φορά τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί ανταποκρίθηκαν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Εκτοτε το “Odessey and Oracle” επανεκδίδεται επανειλημμένα και πλέον είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα αριστουργήματα της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, στην πλατφόρμα discogs.com η μονοφωνική έκδοση του δίσκου φτάνει να πωλείται στα 1.650 ευρώ, η βρετανική στέρεο έκδοση ξεκινά από 450 στερλίνες και φτάνει τα 1.000 ευρώ ενώ η αμερικάνικη έκδοση του 1968 βρίσκεται από τα 99 δολάρια μέχρι τα 1.030 ευρώ. Φυσικά, αν κάποιος ή κάποια δεν αρκείται στο γιουτιούμπ, σπότιφαϊ κλπ υπάρχουν επανεκδόσεις εξαιρετικής ποιότητας τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί και στην Ελλάδα σε λογικές τιμές (περίπου 30 ευρώ)

Ο Τυμβωρύχος