Πώς η Gen Z αγκαλιάζει τους Smiths μέσω του TikTok (αναδημοσίευση)

 

Το κείμενο μου το έστειλε ο πολύ καλός φίλος Nobo (τον ακούτε στον Strummer Radio κάθε Πέμπτη 20:00 με 22:00 να παρουσιάζει την εκπομπή “Off the record”. Ακούω τα τραγούδια των Smiths από το τέλος του Λυκείου, δηλαδή, σε όλη την ενήλικη ζωή μου. Ο Μόρισευ, τραγουδιστής και στιχουργός της μπάντας, “μίλησε” για τα νεανικά αδιέξοδα εκατομμυρίων νέων κι εφήβων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκομαι κι εγώ. Οι κιθάρες του Τζώνυ Μαρ, ακόμη και σήμερα με τέρπουν αφάνταστα. Συνεπώς το γεγονός ότι σήμερα εκατομμύρια νέα παιδιά νοιώθουν ότι εκφράζονται από τα τραγούδια των Smiths με συγκινεί και με ωθεί να βλέπω τα πράγματα έστω λιγάκι πιο φωτεινά! Φίλε Nobo, σε ευχαριστώ για την επισήμανση. (το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα http://mikropragmata.lifo.gr 

 

ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΛΗΣ

Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην indie μουσική σκηνή τη δεκαετία του ’80, οι The Smiths έχουν κερδίσει την συνεχή αφοσίωση των φανς τους και παραμένουν ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της μουσικής. Γνωστοί για το μοναδικό τους μείγμα από μπαλάντες και jangle-pop, με τους κρυστάλλινους τόνους κιθάρας του κιθαρίστα Johnny Marr να δημιουργούν το τέλειο πλαίσιο για τους συγκινητικούς και συχνά αγχωμένους στίχους του Morrissey, το συγκρότημα από Manchester έχει παρηγορήσει εκατομμύρια μοναχικές καρδιές σε όλο τον κόσμο, διαβάζουμε στο thisisdig.

Τα τελευταία χρόνια, οι Smiths έχουν δει τεράστια αύξηση της δημοτικότητας του στο TikTok, κυρίως χάρη στον ρόλο της πλατφόρμας ως κόμβου για την ανακάλυψη μουσικής. Πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Gen Z – η ομάδα των νεαρών και εφηβών που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2013 – δείχνουν την αγάπη τους για τους The Smiths στο TikTok με χορευτικά βίντεο και νοσταλγικά κλιπ. Αυτές οι εκφράσεις δημιουργικότητας αναδεικνύου τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να μαθαίνουν οι νέες γενιές τη μουσική που δημιουργήθηκε πολύ πριν καν γεννηθούν.

Το 2009 το τραγούδι There Is A Light That Never Goes Out, από το άλμπουμ του 1986, The Queen Is Dead ακούστηκε στη δημοφιλή κωμωδία 500 Days Of Summer με πρωταγωνιστές τους Zooey Deschanel και Joseph Gordon-Levitt. Η διάσημη σκηνή, στην οποία η Deschanel και ο Gordon-Levitt ακούνε μαζί το τραγούδι από τα ακουστικά του Levitt, κέρδισε αμέσως τις καρδιές πολλών θεατών.

Το κομμάτι έχει γίνει meme στο TikTok από μια εντελώς νέα γενιά θαυμαστών. Πολλοί ανεβάζουν βιντεάκια για να δείξουν την αγάπη τους για το συγκρότημα, συγχρονίζοντας τον διάλογο με το αυθεντικό τραγούδι των Smiths, με αποτέλεσμα το There Is A Light That Never Goes Out να έχει πάνω από 250.000 βίντεο με πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο προβολές. Ακόμη και η ίδια η Zooey Deschanel έχει ανεβάσει βιντεάκι.

Ο λόγος που αυτή η σκηνή έχει τόσο μεγάλη απήχηση είναι ότι η μουσική των Smiths μιλάει για όλους εκείνους τους απροσάρμοστους τύπους που ταυτίζονται με την κοσμοθεωρία του Morrissey και αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν πουθενά. Πολλές γυναίκες δημιουργοί επαναλαμβάνουν τη σκηνή για να αποδείξουν ότι οι γυναίκες ακούν την ίδια μουσική με τους άνδρες.

Η τάση είναι αντιπροσωπευτική του αντίκτυπου που είχαν οι Smiths στην ιστορία της μουσικής και είναι μια έμπρακτη επιβεβαίωση της συνεχούς επαφής του γκρουπ με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Εμπνευσμένοι από τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μοιραστεί τη δική τους προσωπική σχέση με τη μουσική των The Smiths, πολλοί χρήστες του TikTok έχουν γίνει θαυμαστές του συγκροτήματος εξερευνώντας τη μουσική τους, πέρα από τα memes.

Η μουσική των Smiths χαρακτηρίζεται από τον μελαγχολικό και ενδοσκοπικό τόνο της, ο οποίος φαίνεται να ταιριάζει με τις ζωές πολλών Gen Zers. Γνωστοί για τη χρήση του χιούμορ ως μηχανισμού αντιμετώπισης των δικών τους συναισθημάτων απόγνωσης και άγχους για τον σύγχρονο κόσμο, οι δημιουργοί του TikTok ανακάλυψαν ότι η μουσική των Smiths παρέχει το τέλειο soundtrack για το περιεχόμενό τους.

Το Heaven Knows I’m Miserable Know, από το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, έχει εμπνεύσει πολλές τάσεις του TikTok, με τους νέους που αναζητούν εργασία να ταυτίζονται με τα δεινά του Morrissey καθώς εισέρχονται και οι ίδιοι στον κόσμο της εργασίας.

Η μουσική των Smiths αντανακλά μια τάση της Gen Z προς πιο εσωστρεφές και συναισθηματικά ειλικρινές περιεχόμενο. Ως μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τη σημασία της ψυχικής υγείας, οι νέοι δημιουργοί χρησιμοποιούν το Heaven Knows I’m Miserable Now για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να συνδεθούν με άλλους που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες.

Με στίχους που μιλούν για τους αγώνες της καθημερινής ζωής και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, το τραγούδι βοηθά επίσης τους Gen Zers να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Πέρα από βίντεο soundtracking που εκφράζουν τα άγχη τους για τη δουλειά και τη ζωή, το Heaven Knows I’m Miserable Now έχει χρησιμοποιηθεί και σε ένα trend μεταξύ ζευγαριών, όπου οι χρήστες προσθέτουν ένα φίλτρο «kiss here» για να εκφράσουν την αγάπη τους.

Είτε βοηθά τους χρήστες να εκφράσουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον είτε κοροϊδεύουν τη δική τους έλλειψη ρομαντικών σχέσεων, τα τραγούδια των Smiths δίνουν χώρο στην Gen Z να συνδεθεί με τα δικά της συναισθήματα και εμπειρίες. Οι στίχοι του Morrissey είναι πιο οικείοι στο TikTok απ’ ό,τι στα charts της δεκαετίας του ’80.

Οι απόψεις του Morrissey για την αγάπη και την απογοήτευση είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, ιδιαίτερα σε τραγούδια όπως το This Night Has Opened My Eyes – που ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός από τα θρυλικά Peel Sessions των Smiths και περιλαμβάνονται στη συλλογή Hatful Of Hollow. Πολλές γυναίκες χρήστες του TikTok ανεβάζουν βίντεο στα οποία εκφράζουν την απογοήτευσή τους από τους άντρες, χρησιμοποιώντας συχνά τους στίχους του τραγουδιού ως τρόπο να εκτονώσουν την απογοήτευση και τη λύπη τους.

Με στίχους που αντικατοπτρίζουν συναισθήματα για τοξικές σχέσεις αλλά και τις δυσκολίες που έχει ο κόσμος των ερωτικών γνωριμιών στη σύγχρονη εποχή, πολλοί ταυτίζονται με χρήστες που πίνουν κρασί ενώ κοροϊδεύουν τους συντρόφους τους. Βίντεο όπως αυτά βοηθούν τους Gen Zers να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Ενώ όμως η μουσική των Smiths έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν την ευαλωτότητά τους, προσφέρει επίσης μια υπενθύμιση ότι, ακόμη και στη μέση της απογοήτευσης και της απογοήτευσης, υπάρχει ακόμα ομορφιά στον κόσμο.

Παρόλο που το συγκρότημα διαλύθηκε το 1987, η φήμη τους συνεχίζει να αυξάνεται. Με τα τραγούδια τους να συγκεντρώνουν πάνω από 274 εκατομμύρια προβολές στο Spotify, το συγκρότημα έχει δει μια τεράστια αύξηση στις προβολές του ως αποτέλεσμα της δημοτικότητάς του στην πλατφόρμα, αποδεικνύοντας τη δύναμη του TikTok όσον αφορά στην προώθηση μουσικής. Αυτή η αύξηση της δημοτικότητας τους είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες του TikTok ανακαλύπτουν τους Smiths και συμμετέχουν στη διαχρονική απήχηση του συγκροτήματος.