Προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χώρου και να γίνει πιο προσβάσιμη στους βιβλιόφιλους δημότες η Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σε παλιότερο άρθρο μου, σε κάποιο άλλο διαδικτυακό έντυπο, είχα εκφράσει την απογοήτευσή μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Εδώ και χρόνια το πλήθος των βιβλίων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στον κάθε επισκέπτη και στην κάθε επισκέπτρια, να κάτσει σε ένα άνετο και ήσυχο περιβάλλον και να διαβάσει, να μελετήσει κλπ. Ο λόγος είναι η στενότητα χώρου. Επίσης, λόγω πληθώρας τίτλων είναι δύσκολο ή, καλύτερα, άβολο να ψάξει κανείς μόνος ή μόνη του κάποιο βιβλίο του γούστου του/της. Μιλώντας με αρμόδιους, ενημερώθηκα ότι υπάρχει κάποιο πλάνο αποσυμφόρησης του χώρου. Αφενός, σύντομα θα μεταφερθούν τα παιδικά βιβλία στο ισόγειο στην Θεοφάνειο. Αφετέρου, θα επεκταθεί ο χώρος του οικήματος (της Βιβλιοθήκης) ώστε να δημιουργηθεί αναγνωστήριο. Η επέκταση θα γίνει στον πίσω χώρο, κάτω και μπροστά από το κτίριο της Alpha Bank.

Σα ιδέες και οι δύο μου φαίνεται πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Επισκέπτομαι σχετικά συχνά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς δανείζομαι βιβλία – το συνιστώ και σε σας – και επισκοπώντας τον χώρο, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Ξαναλέω, οι κινήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, εκτιμώ πως είναι λογικές και σωστές. Αναρωτιέμαι, παρόλα αυτά, κατά πόσο θα δώσουν λύση στο πρόβλημα για αρκετά χρόνια. Φοβάμαι, θέλω να πω, μήπως σε λίγα χρόνια οι υπεύθυνοι βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι που καταβάλλονται πραγματικά προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αναδειχθεί περισσότερο ο προφανής ρόλος της Δημοτικής δανειστικής Βιβλιοθήκης ως πάροχος, γνώσης, καλλιέργειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Για όσους και όσες δεν γνωρίζουν στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δράσεις που απευθύνονται στα παιδιά με στόχο την εξοικείωσή τους με το βιβλίο και τον χώρο της βιβλιοθήκης εν γένει.

*Παραθέτω τον σύνδεσμο που οδηγεί σε μια πλατφόρμα. Εκεί, όποιος και όποια επιθυμεί, μπορεί να βρει, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά και την αναζήτηση,  κάποιον από τους τίτλους που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με ένα τηλέφωνο μπορεί να κάνει κράτηση, και να πάει να το παραλάβει πρωινές ώρες, μέχρι τις δύο με δυόμιση: https://prevezalib.openabekt.gr/el

υγ Ένα παράπονο/ μια πρόταση: θα ήταν πολύ βολικό αν η Βιβλιοθήκη ήταν ανοικτή και το απόγευμα. Είμαι σίγουρος πως δεν το σκέφτηκα μόνο εγώ!

Κώστας Μαζιώτης