Πολύτιμο βαθμό και στο Ηράκλειο ο ΠΑΣ Γιάννινα

Πολύτιμο βαθμό πήρε στο Ηράκλειο ο ΠΑΣ στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, το οποίο σφραγίστηκε με λευκή ισοπαλία 0-0. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή και δυνατός αέρας) έγινε ένα δυνατό και καλό παιχνίδι δύο ιστορικών ομάδων που είναι ανεβασμένες τον τελευταίο καιρό, γεγονός που πιστοποίησαν και σήμερα. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, από τα έξι λεπτά που έδειξε ο Ευαγγέλου, αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Παντελάκης για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση ενός φάουλ. Αυστηρή η απόφαση του κατά τα άλλα πολύ καλού ρέφερι Ευαγγέλου, ο οποίος σε γενικές γραμμές είχε σωστές αποφάσεις και δεν «μάσησε» από τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων, την πίεση του κόσμου και τις φωνές από τον πάγκο των Κρητικών. Δύο λεπτά μετά την αποβολή του Παντελάκη ο ΟΦΗ σημείωσε γκολ με τον Φελίπε, όπου στην εξέταση της φάσης από το VAR φάνηκε ότι ήταν μισό μέτρο εκτεθειμένος και ήταν σε θέση οφσάιντ. Ήταν φάση με καθαρή παράβαση που έπρεπε να υποδείξει αμέσως ο επόπτης Χριστοδούλου, χωρίς να χρειαστεί έλεγχος από το VAR.

Ο ΟΦΗ ήταν περισσότερο δραστήριος, με μεγαλύτερη κατοχή μπάλας από τον ΠΑΣ και με περισσότερες τελικές προσπάθειες και φάσεις. Όμως τις μεγάλες ευκαιρίες του αγώνα έχασαν οι Γιαννιώτες, όπως στο 12’ με τον Παμλίδη που δεν μπόρεσε να πλασάρει μόνος του, στο 37’ πάλι με τον Παμλίδη που ενώ ήταν μόνος του δεν βρήκε δίχτυα και στο 82’ όπου συρτό σουτ του Μπάλαν από το ύψος του πέναλτι πήγε στη γωνία και απέκρουσε ο Μανδάς. Οι περισσότερες φάσεις που δημιούργησε ο ΟΦΗ δεν καρδιοχτύπησαν τους Γιαννιώτες. Ήταν άστοχα σουτ και κακά τελειώματα. Η μοναδική φάση μαρς για γκολ ήταν στο 79’ όπου ο Λάρσον μόνος του από πολύ κοντά εκεί που πήγαινε να σουτάρει έβαλε το σώμα του ο Καραχάλιος και απέκρουσε τη μπάλα. Πολλές οι επιθετικές ενέργειες για τον ΟΦΗ αλλά λίγοι οι κίνδυνοι για τον Τσιντώτα. Λίγες οι επιθέσεις του ΠΑΣ, καθώς ήταν σε φάση άμυνας και φύλαγε περισσότερο τα νώτα του, αλλά με επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Μανδά. Αν δεν υπήρχε στο ποδόσφαιρο η ισοπαλία και υποχρεωτικά θα έπρεπε από το ματς να βγει νικητής, όπως συμβαίνει στο μπάσκετ, βάσει της εικόνας του αγώνα και την πρωτοβουλία των κινήσεων, νικητής θα ήταν ο ΟΦΗ. Βάσει όμως των ευκαιριών και του βαθμού επικινδυνότητας αυτών, νικητής θα έπρεπε να είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα! Επειδή δεν υπάρχουν τέτοια κριτήρια στο ποδόσφαιρο, νομίζουμε ότι η ισοπαλία είναι δίκαιο αποτέλεσμα.

Ο ΠΑΣ έδειξε και πάλι ότι είναι καλοδουλεμένη ομάδα από τον Στάικο, έχει πάθος, νεύρο και σωστή διάταξη στο γήπεδο. Πήγε στο Ηράκλειο με πρώτιστο στόχο να μη χάσει και το πέτυχε. Παρά την απουσία του Τσίνο και τις ενοχλήσεις που είχε ο Καραχάλιος τις τελευταίες ημέρες, φάνηκε ότι με την ψυχή και το πάθος όλα μπορούν να καλυφθούν. Μάλιστα ο Καραχάλιος, που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρη η συμμετοχή του λόγω των ενοχλήσεων στον προσαγωγό, ήταν ο κορυφαίος σε απόδοση αλλά κυρίως σε ψυχισμό και φιλότιμο. Ο ΠΑΣ στάθηκε με αξιοπρέπεια στο «Γεντί Κουλέ». Παρότι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν αμυνόμενος, δεν έπαιξε αντιποδόσφαιρο, δεν πετούσε τη μπάλα στις…στέγες των σπιτιών, δεν έκανε σκόπιμες καθυστερήσεις με ψευτοτραυματισμούς και άλλα καραγκιοζιλίκια που κάνουν άλλες ομάδες. Κακώς αποβλήθηκε ο Παντελάκης και δυστυχώς δεν θα αγωνιστεί στο ματς της χρονιάς το Σάββατο με τον Ιωνικό στα Γιάννινα. Ήξερε ο ΠΑΣ πως θα αμυνθεί και με τι τρόπο θα εξουδετερώσει τις επιθέσεις των Κρητικών, ενώ έβγαινε καλά και στις αντεπιθέσεις. Ο Στάικος παρέταξε το γνωστό σύστημα 4-4-2, αλλά πολλές φορές ανακάτεψε την τράπουλα, άλλαζε θέσεις και ρόλους στους παίκτες σύμφωνα με την εξέλιξη του αγώνα. Υπήρχε αυτοσυγκέντρωση και ποτέ ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν είχε νεκρά σημεία ώστε να χάσει φάσεις και να δώσει ευκαιρίες για γκολ στους γηπεδούχους.

Από την άλλη πλευρά ο ΟΦΗ έδειξε πολύ καλά στοιχεία, με αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά τα χαλούσε στην τελική προσπάθεια. Δεν είχε το τελευταίο κλικ για το γκολ. Τόσο στο πρώτο όσο και σε μεγάλα διαστήματα του δευτέρου ημιχρόνου είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, προσπαθούσε να πιέσει και να φτάσει στα καρέ του Τσιντώτα, αλλά έξω από την περιοχή έπεφτε σε ναρκοπέδιο. Αυτό οφείλεται και στην καλή αμυντική οργάνωση του ΠΑΣ που δεν άφηνε ποτέ ανοιχτούς χώρους.

Από τον ΠΑΣ Γιάννινα ξεχώρισαν για το πάθος και την φιλοτιμία όλοι οι παίκτες. Ωστόσο στην πρώτη σειρά των διακριθέντων είναι η αμυντική γραμμή με τον Τσιντώτα, συν τους Καραχάλιο, Νίνη και Μορέιρα. Ο Παντελάκης έκανε ίσως το καλύτερο φετινό παιχνίδι, δεν έχασε φάση, ήταν αλάνθαστος. Παλικάρι και ο Εραμούσπε, ενώ οι ακραίοι Σόρια και Πήλιος βοηθούσαν και μπροστά. Καταπληκτικός και πανταχού παρών ο Καραχάλιος, έσωσε και το γκολ στη φάση του 79’ με τον Λάρσον. Ο Νίνης έκανε καλό παιχνίδι, ξεκινώντας για πρώτη φορά βασικός λόγω της απουσίας του Τσίνο. Μάλλον κερδίζει έδαφος η προσπάθεια για μονιμοποίηση στην ενδεκάδα, όσο φυσικά θα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του.

Από τον ΟΦΗ δραστήριο ήταν οι Διαμαντής, Λάρσον, Μπάκιτς και Τοράλ. Δεν είχαν κανένα λόγο να την…πέσουν στον Ευαγγέλου επειδή δεν κράτησε περισσότερο καθυστέρηση, αφού είχαν ήδη περάσει δέκα λεπτά. Στις διαμαρτυρίες αποβλήθηκε ο προπονητής τερματοφυλάκων Γκασιούνας.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

4′: Σουτ του Μπάκιτς μέσα από την περιοχή η μπάλα κοντράρει στο σώμα του Παντελάκη με τον Τσιντώτα εν τέλει να μπλοκάρει.

6′: Αντεπίθεση του ΠΑΣ τελικός αποδέκτης ο Μορέιρα που δεν κάνει καλό σουτ, κόβει ο Βούρος.

12′: Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα, Από εκτέλεση κόρνερ του Νίνη με πάσα στον Σόρια, ο Νίνης ξανά αποδέκτης της μπάλας κάνει τη σέντρα ο Παμλίδης από κοντά και μόνος του δεν μπορεί να βρει την μπάλα όπως θέλει και ο Μανδάς μπλοκάρει.

18′: Πρώτη ευκαιρία του ΟΦΗ, ο Διαμαντής με σέντρα βρίσκει τον Τοράλ και εκείνος τον Λάρσον που μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά το σουτ του όμως περνά παράλληλα με την εστία του Τσιντώτα.

33′: Ο Μπάκιτς με ωραία μπαλιά βρίσκει τον Ντίκο βγαίνει και διώχνει, πριν γίνει επικίνδυνος ο φορ του ΟΦΗ, ο Τσιντώτας.

37′: Λάθος του Πασαλίδη ο Παμλίδης κερδίζει την μπάλα βγαίνει τετ-α-τετ με τον Μανδά από πλάγια δεξιά, ο πορτιέρο του ΟΦΗ σώζει την ομάδα του.

57′: Σέντρα του Λάρσον από τα δεξιά, διώχνει ο Εραμούσπε, ο Μπάκιτς δοκιμάζει το πόδι του πάνω από την εστία του Τσιντώτα η μπάλα.

65′: Σέντρα του Λάρσον από τα δεξιά κεφαλιά του Ντίκο η μπάλα άουτ.

79′: Ο Λάρσον εκτελεί πλασαριστά κόρνερ με τον Μοσκέρα ο οποίος σεντράρει έχει προλάβει να μπει στην περιοχή ο Λάρσον που σουτάρει, βάζει σωτήρια την κόντρα ο Καραχάλιος. Στην εξέλιξη της φάσης ο Τσιντώτας μπλοκάρει την μπάλα στην κεφαλιά του Διαμαντή.

82′: Τεράστια ευκαιρία για τον ΠΑΣ. Ο Νίνης πασάρει για τον Τζίμα ο οποίος με νέα πάσα βρίσκει τον Μπάλαν που από το σημείο του πέναλτι κάνει το σουτ, ο Μανδάς πέφτει και διώχνει σε κόρνερ.

90+4′: Δέχεται δεύτερη κίτρινη ο Παντελάκης και αποβάλλεται. Για καθυστερήσεις η δεύτερη κίτρινη στον στόπερ του ΠΑΣ. Πολλές διαμαρτυρίες από τον πάγκο των Ηπειρωτών.

90+6′: Ο ΟΦΗ σημείωσε γκολ με τον Φελίπε που ακυρώθηκε με την υπόδειξη του VAR καθώς ο σκόρερ ήταν μισό μέτρο οφσάιντ.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής: Ευαγγέλου (Αθηνών), Βοηθοί: Χριστάκογλου (Χαλκιδικής), Χριστοδούλου (Ημαθίας), 4ος: Τσιμεντερίδης (Κοζάνης), VAR: Τζήλος (Λάρισας), AVAR: Ψαρρής (Ζακύνθου).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΟΦΗ: Μανδάς, Βούρος, Διαμαντής, Πασαλίδης (83’ Φελίπε), Λάρσον, Θοράρινσον (83’ Μπαλογιάννης), Ντιουσέ (72’ Περέα), Μεγιάδο, Μπάκιτς (62’ Μοσκέρα), Τοράλ, Ντίκο (72’ Τσιλιανίδης).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα, Νίνης (95’ Λιάσος), Μορέιρα (84’ Σταματελόπουλος), Παμλίδης (69’ Τζίμας), Μπάλαν.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννινα 0-0
19.00 Ιωνικός – Άρης 1-0
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Παναθηναϊκός – Λαμία (COSMOTEsport 1)
17.30 Ατρόμητος – ΑΕΚ (NOVAsports prime)
20.00 Παναιτωλικός – Αστέρας Τρίπολης (COSMOTEsport 1)
20.30 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (NOVAsports prime)
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Λεβαδειακός – Βόλος (NOVAsports prime)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(20η Αγωνιστική)
ΑΕΚ 47
Παναθηναϊκός 45
ΠΑΟΚ 42
Ολυμπιακός 42
Άρης 31
Βόλος 29
—————————————————————————
Ατρόμητος 25
Παναιτωλικός 23
Αστέρας Τρίπολης 21
ΟΦΗ 20
ΠΑΣ Γιάννινα 20
Ιωνικός 14
Λεβαδειακός 13
Λαμία 12
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
20.00 ΠΑΣ Γιάννινα – Ιωνικός (NOVAsports)
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Βόλος – Ατρόμητος (COSMOTEsport)
20.00 Άρης – Παναθηναϊκός (NOVAsports)
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Λαμία – ΟΦΗ (COSMOTEsport)
18.00 Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ (NOVAsports)
18.30 ΑΕΚ – Λεβαδειακός (COSMOTEsport)
21.00 Ολυμπιακός – Παναιτωλικός (COSMOTEsport)

Στάικος: Δίκαιο αποτέλεσμα η ισοπαλία

 

Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα στη συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε δίκαιο το αποτέλεσμα (0-0) ενώ τόνισε ότι δεν σιγουρεύτηκε η παραμονή και υπάρχει αγώνας για τη συνέχεια. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Έγινε ένα παιχνίδι ιδιαίτερα δυνατό και από τις δύο ομάδες. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΟΦΗ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, άλλαζε εύκολα πλευρές και πλαγιοκοπούσε την άμυνά μας, εμείς δεν είχαμε την ίδια αμυντική συνοχή με προηγούμενα παιχνίδια. Σε μεταβάσεις και κόντρα επιθέσεις δημιουργήσαμε κι εμείς κάποιες ευκαιρίες στο α’ ημίχρονο.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα ισορρόπησε όσον αφορά την αμυντική συνοχή, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και ξανά πάλι σε μεταβάσεις και χώρους που βρήκαμε στην πλάτη της άμυνας του ΟΦΗ βρήκαμε δύο πολύ καλές στιγμές με τον Μπάλαν. Μπορούσε να είναι οποιοδήποτε το αποτέλεσμα σήμερα, αλλά η ισοπαλία σήμερα είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα και συνεχίζουμε σ’ ένα δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα».
Για το πώς βλέπει τη μάχη της παραμονής και αν με 20 βαθμούς μπορούν οι δύο ομάδες να είναι ήσυχες: «Όχι δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος. Η διαφορά με τη ζώνη του υποβιβασμού δεν είναι μεγάλη, υπάρχουν αγώνες ακόμα και στην κανονική διάρκεια και στα πλέι άουτ. ΠΑΣ και ΟΦΗ δεν είναι ομάδες που θα έπρεπε να είναι σ’ αυτό το γκρουπ και να κινδυνεύουν. Στα επόμενα παιχνίδια θα αποκτήσουν μια διαφορά οι δύο ομάδες από τους διώκτες τους».

Νταμπράουσκας: Μας έλειψε μόνο το γκολ

 

Ο προπονητής του ΟΦΗ Βάλντας Νταμπράουσκας υπογράμμισε ότι μπορούσε να κερδίσει η ομάδα του αλλά τις έλειψε το γκολ. Αναλυτικά οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου: «Η διαφορά, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια μας, ήταν ότι δεν σκοράραμε γκολ. Αν θυμάστε και τα προηγούμενα παιχνίδια με Βόλο, Ατρόμητο, αλλά και σήμερα με τα Γιάννενα, χάσαμε ευκαιρίες αλλά ήμασταν καλύτερη ομάδα. Διατηρήσαμε το στυλ παιχνιδιού μας, ήμασταν επιθετικοί, δημιουργήσαμε πολύ σημαντικές φάσεις. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε πολύ καλή επιθετική νοοτροπία και ειδικά στο πρώτο είχαμε μια ελευθερία να παίζουμε κάθετα και να περνάμε τις πάσες στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΣ με Τοράλ, Ντίκο, Μπάκιτς.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο αντίπαλος έπαιξε πιο αμυντικά με αποτέλεσμα να μην βρούμε κενούς χώρους για να σκοράρουμε. Περιοδικά δεν καταφέραμε να έχουμε τον ίδιο αριθμό ευκαιριών και δυστυχώς δεν καταφέραμε να τελειώσουμε τη δουλειά. Είναι απογοήτευση γιατί πραγματικά πιστεύω ότι χάθηκαν πάλι δύο βαθμοί, αλλά από την άλλη είδα ότι οι παίκτες ήταν πραγματικά στενοχωρημένοι που δεν κερδίσαμε. Από μία άποψη είναι το συναίσθημα που θέλω να βλέπω και πραγματικά πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να μεγαλώνουμε και να κερδίζουμε παιχνίδια όπως το σημερινό».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος