Παρουσίαση βιβλίου από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολη – “Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη (Πρέβεζα, Ιανουάριος – Μάρτιος 1879”.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Επρόκειτο για παρουσίαση μια νέας έκδοσης, συνέχεια των πολλών και σημαντικών εκδόσεων του πολύ δραστήριου Ιδρύματος.

Ο κ. Νίκος Καράμπελας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, άνοιξε την εκδήλωση, χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους, και παρουσίασε τον συγγραφέα του βιβλίου “Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη (Πρέβεζα, Ιανουάριος – Μάρτιος 1879)”, ιστορικό κ. Κωνσταντίνο Σταματόπουλο. Μας ενημέρωσε για την σχέση αγάπης που έχει αναπτύξει ο κ. Σταματόπουλος με την πόλη μας εδώ και είκοσι χρόνια, όταν ήρθε πρώτη φορά στην Πρέβεζα ως επισκέπτης.

Νίκος Καράμπελας

Κατόπιν ο κ. Καράμπελας παρουσίασε τους δύο προσκεκλημένους και διακεκριμένους καθηγητές Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ.κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη και Θανάση Χρήστου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αντίστοιχα. Οι δύο καθηγητές ήταν επιφορτισμένοι με το έργο της παρουσίασης του βιβλίου.

Αν και μπαίνω στον πειρασμό να παρουσιάσω λεπτομερώς τα λεγόμενα των δύο ομιλητών, εν τούτοις εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο, μάλλον, θα είναι κουραστικό για τον μη ειδικευμένο, στα ιστορικά θέματα της περιόδου, αναγνώστη. Έστω και έτσι, μπορώ να καταγράψω το περίγραμμα των περιεχομένων κάθε ομιλίας.

Ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης πήρε πρώτος τον λόγο. Με απλά λόγια, δίχως να γίνεται κουραστικός ούτε στιγμή, παρουσίασε τις σχέσεις ανάμεσα στο νεότευκτο Ελληνικό Βασίλειο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σχέσεις κάθε άλλο παρά φιλικές. Κατόπιν, μας παρουσίασε το σκηνικό της τότε διεθνούς σκηνής και τις ισορροπίες δυνάμεων, όπως είχαν διαμορφωθεί στην Ευρώπη, ειδικά μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο και μέχρι το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Μας ενημέρωσε, επίσης, για τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν εκείνη την περίοδο, ειδικά λόγω των βλέψεων του νεοϊδρυθέντος Βουλγαρικού Κράτους, για έξοδο στο Αιγαίο (και άρα προσάρτησης της Θράκης και μεγάλου μέρους της Μακεδονίας). Στην ουσία ο κ. Μιχαηλίδης μας έθεσε το πλαίσιο και την περιρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, κατά την οποία ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής επιτροπής διπλωματών επιβιβάστηκαν στην βασιλική θαλαμηγό “Αμφιτρίτη” του Γεωργίου Α΄ με προορισμό την Πρέβεζα. Εκεί, για δύο μήνες, θα διαπραγματεύονταν με αντίστοιχη οθωμανική επιτροπή προσπαθώντας – μάταια, όπως αποδείχτηκε – να κερδίσουν εδαφικές παραχωρήσεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία – την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Κλείνοντας, ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε κάποιες ενδιαφέρουσες αναγωγές του τότε, στο σήμερα, τονίζοντας την θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης δεσμών με ισχυρούς συμμάχους.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Θανάσης Χρήστου. Αποδείχθηκε χειμαρρώδης ομιλητής. Συμφώνησε με όσα είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Μιχαηλίδης, έπλεξε το εγκώμιο της πόλης μας και των συμπολιτών μας, και μας εξήγησε τις αρετές του βιβλίου, που είχε κληθεί να παρουσιάσει: μας ενημέρωσε πως πρόκειται για ένα άρτιο επιστημονικό πόνημα, και, την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα γοητευτικό ανάγνωσμα, ικανό να συνεπάρει κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Δυστυχώς, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, καθώς και, νωρίτερα ο κ. Καράμπελας, ο κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση, εκτάκτως. Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και σύντομα να επισκεφθεί την Πρέβεζα, κάτι που ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι πρόκειται να κάνει.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω την λύπη μου για την απροσδόκητα μικρή προσέλευση του πρεβεζάνικου κοινού. Πιθανόν αρκετοί να αισθάνονται κάποιον φόβο ακόμη να προσέλθουν σε εκδήλωση που πραγματοποιείται σε κλειστό χώρο. Οφείλω να παραδεχτώ πως πρόκειται για εύλογο φόβο. Επίσης, πολλές οικογένειες συμπαραστέκονται στα παιδιά που παίρνουν μέρος στις Πανελλήνιες. Λογικό, και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά. Αυτό, όμως, που από τις τοπικές αρχές και όσους θα λέγαμε λαϊκιστί “επίσημους”, παρών ήταν μόνο ο Δημαρχος και ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” – αξιέπαινοι και οι δύο – ε, μου κακοφαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολη. Με τη δράση τους μας θυμίζουν ότι στην πόλη μας υπάρχουν και άνθρωποι που προωθούν και παράγουν πολιτισμό.

Κώστας Μαζιώτης

*το βιβλίο του κ. Σταματόπουλου “Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη (Πρέβεζα, Ιανουάριος – Μάρτιος 1879)”, μπορεί κανείς να το προμηθευτεί στην Πρέβεζα στο Βιβλιοπωλείο Αυδίκος, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη στα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) και, επίσης στην Αθήνα, στο “βιβλιοπωλείο της Ραχήλ” Εκδόσεις Καπόν (Πλουτάρχου 22, Κολωνάκι)

Φωτογραφία εποχής τραβηγμένη από το κατάστρωμα της βασιλικής θαλαμηγού “Αμφιτρίτη”. Στο βάθος επιχρωματισμένο στα κίτρινα το τείχος του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα.
η ίδια φωτογραφία “καθαρισμένη” από τον Γιάννη Παπαλέξη