Πένθος στον ΠΑΣ, «έφυγε» ο Γιώργος Κώνστας

Βαρύ το πένθος για την οικογένεια του ΠΑΣ, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο παλιός ποδοσφαιριστής Γιώργος Κώνστας. Φόρεσε τη φανέλα του «Άγιαξ της Ηπείρου» 151 φορές σε επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος Α’ και Β’ Εθνικής, ενώ ήταν για αρκετά χρόνια και αρχηγός. Αποκτήθηκε το 1978 από τον Εθνικό Φιλιππιάδας, με εισήγηση του Αντώνη Γεωργιάδη και το 1980 με εισήγηση του Γιάτσεκ Γκμοχ έγινε επαγγελματίας. Αποχώρησε από τον ΠΑΣ στο τέλος της σεζόν 1988-89. Διέμενε με την οικογένειά του στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας. Διετέλεσε προπονητής σε ΠΑΣ Πρέβεζα, Αναγέννηση Άρτας, Τηλυκράτη Λευκάδας, Εθνικό Φιλιππιάδας, Θρίαμβο Λούρου και άλλες ομάδες. Έπαιρνε μέρος στις εκδηλώσεις αλλά και στους αγώνες των βετεράνων του ΠΑΣ. Αγωνίστηκε και στο ιστορικό φιλικό παιχνίδι με τους βετεράνους του Άγιαξ το περασμένο καλοκαίρι στα Γιάννινα. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν οι βετεράνοι του ΠΑΣ Γιάννινα, η ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, η Αναγέννηση Άρτας, ο Τηλυκράτης Λευκάδας, ο Εθνικός Φιλιππιάδας, ο Πανλευκάδιος, ο Κεραυνός Θεσπρωτικού, ο ΠΑΣ Παλιάμπελα και άλλες ομάδες της Ηπείρου. «Η οικογένεια των βετεράνων ποδοσφαιριστών ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, θρηνεί την απώλεια του συναδέλφου μας Γιώργου Κώνστα» αναφέρει η ανακοίνωση των βετεράνων του ΠΑΣ συνεχίζοντας: «Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας, την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας στην οικογένειά του. Καλό σου ταξίδι αδερφέ μας Γιώργο».
Ο θάνατος του Γιώργου Κώνστα ήταν ένα σοκ για την αθλητική οικογένεια της Ηπείρου και όχι μόνο. Δεν είχε χάσει αγώνα των βετεράνων. Μέχρι πριν από 20 ημέρες ήταν και στην Πάργα στο τελευταίο φιλικό που είχαν δώσει οι βετεράνοι. Δεν αγωνίστηκε λόγω προβλήματος στη μέση, αλλά ήταν εκεί. Ήταν παλικάρι, έντιμο παιδί, άριστος οικογενειάρχης, κάνοντας παντού φίλους, καθώς ήξερε να τιμά τη φιλία. Ο ΠΑΣ τον απέκτησε από τον Εθνικό Φιλιππιάδας, μαζί με τον Νίκο Λάππα, μετά από δοκιμές που έκανε ο Αντώνης Γεωργιάδης. Λίγα χρόνια μετά από τον Εθνικό Φιλιππιάδας είχε αποκτηθεί και ο Ηλίας Ρίζος. Ήταν ακραίος αμυντικός, κυρίως από τα δεξιά, αλλά έπαιζε και αριστερά. Δυναμικός αλλά ποτέ βρόμικος. Τα έδινε όλα στο γήπεδο. Τίμησε τη φανέλα του ΠΑΣ και κέρδισε την εκτίμηση των φιλάθλων και των συμπαικτών του. Στα καλά και στα δύσκολα για την ομάδα χρόνια, ήταν ένας πραγματικός κύριος που ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Οι περισσότερες συμμετοχές που έχει με τον ΠΑΣ ήταν στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Οι προπονητές είχαν εμπιστοσύνη στον Κώνστα, γιατί έβγαζε στο γήπεδο τον πραγματικό εαυτό του, έδινε αυτό που μπορούσε να δώσει υπερβάλλοντας τον εαυτό του. Γνώρισε στα Γιάννινα σπουδαίους προπονητές όπως οι Αντώνης Γεωργιάδης, Γιάτσεκ Γκμοχ, Γιώργος Σιόντης, Πέταρ Αργίροφ, Χρήστος Αρχοντίδης, Γκερντ Πρόκοπ, Άλμπερτ Φαφιέ, Κώστας Καραπατής, Σταύρος Διαμαντόπουλος και άλλοι.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΤΣ

Στις 23 Φεβρουαρίου 1980, υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, καθώς μέχρι τότε ήταν στην ερασιτεχνική ομάδα. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήταν με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ». Ο Γιάτσεκ Γκμοχ στο 40’ πέρασε στον αγώνα τον 19χρονο Γιώργο Κώνστα στη θέση του Εμμανουήλ. Ο ΠΑΣ έχασε με 4-1 αφού απουσίαζαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Γκλασμάνης, Κοντογιωργάκης, Αλεξάκης, Παπαγγέλης. Το τελευταίο του ματς με την φανέλα του ΠΑΣ ήταν στον αγώνα κατάταξης με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στις 17 Ιουνίου 1989 στο στάδιο Καραϊσκάκη. Η τότε αθλητική ηγεσία του…βαθέως ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να ευνοήσει σκανδαλωδώς τον Απόλλωνα Καλαμαριάς του Χάρι Κλυν και τον Εθνικό Πειραιώς που είχαν υποβιβαστεί από την Α’ Εθνική, έκανε αύξηση των ομάδων στην μεγάλη κατηγορία και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, καταστρατηγώντας τον ΚΑΠ, έβαλαν τις επιλαχούσες ομάδες της Β’ Εθνικής να παίξουν με αυτές που υποβιβάστηκαν από την Α’ Εθνική. Ο ΠΑΣ έχασε 1-0 στο Καραϊσκάκη από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με κακή διαιτησία από τον Αδαμόπουλο. Στοχευμένα έδειξε την 6η κίτρινη κάρτα στον Κώνστα και την 9η στον Πασιαλή για να μην αγωνιστούν στο τελευταίο και καθοριστικό μπαράζ του ΠΑΣ με τον Εθνικό στην Πάτρα στις 30/6/1989. Έτσι το τελευταίο ματς του Γιώργου Κώνστα ήταν με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ήταν και στην Πάτρα για να ενισχύσει ψυχολογικά τους συμπαίκτες του αλλά δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί.  Ο ΠΑΣ έχασε 1-0 και έτσι παρέμειναν στην Α’ Εθνική Καλαμαριά και Εθνικός, όπως είχε δηλαδή.…προαποφασιστεί!

ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο Γιώργος Κώνστας σταμάτησε το ποδόσφαιρο, παρέμεινε ως προπονητής στον χώρο με συνεργασία σε όλες σχεδόν τις καλές ομάδες της Ηπείρου. Ασχολήθηκε και με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου, ιδρύοντας με τον αδελφό του Γιάννη Κώνστα, την ομάδα «Φιλιππιάδα 2004». Ήταν συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, αναπτύσσοντας και συνδικαλιστική δράση.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ»

Το πόσο σεβόταν τον ΠΑΣ ο Γιώργος Κώνστας και πόσο εκτιμούσε τη φανέλα του, φαίνεται και από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2013 στον «Ηπειρωτικό Αγώνα». Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα:

Γιώργο πόσα χρόνια έπαιξες στον ΠΑΣ;

«Πήγα το 1978 μετά από κάποια δοκιμαστικά τεστ που έκανε ο Αντώνης Γεωργιάδης και τον Δεκέμβριο 1980 υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Έφυγα από τον ΠΑΣ το 1989 μετά το μπαράζ με τον Εθνικό στην Πάτρα, όπου χάσαμε την άνοδο στην Α’ Εθνική. Ήταν ωραία και ηρωικά χρόνια».

Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην ομάδα, μπορώ να ρωτήσω τι σημαίνει για σένα ο ΠΑΣ;

«Σημαίνει κάτι το πολύ σημαντικό στη ζωή μου. Μας ανέβασε κοινωνικά και επαγγελματικά, μας έδωσε πολλά φώτα να αντιμετωπίσουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Μέσα από ένα άγνωστο χώρο βρεθήκαμε στην ποδοσφαιρική επιφάνεια. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο, μάθαμε πολλά πράγματα. Να το πω έτσι απλά και λαϊκά: Ο ΠΑΣ μας έκανε ανθρώπους».

Δώδεκα χρόνια είναι μια ζωή. Είδες τον ΠΑΣ σε όλες τις καταστάσεις και θέλω να μου πεις πόσο βαριά είναι η φανέλα του ΠΑΣ;

«Όποιος ποδοσφαιριστής φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΣ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη τιμή. Κι όποιος πάτησε το χόρτο στους «Ζωσιμάδες» παίζοντας μπροστά σ’ αυτό τον υπέροχο κόσμο, ένιωσε κάτι το πολύ ξεχωριστό και σημαντικό στην καριέρα του. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες για να κάνω τον καλό, αλλά αυτά που λέω βγαίνουν μέσα από την ψυχή μου. Ο ΠΑΣ σε όποια κατηγορία και να παίζει, είναι πάντα μεγάλη ομάδα. Κι αυτό φάνηκε όταν πέρασε δύσκολα χρόνια και έμεινε όρθιος».

Πως ένιωσες εσύ βρισκόμενος ξαφνικά από τον Εθνικό Φιλιππιάδας στα αποδυτήρια του ΠΑΣ και δίπλα σε μεγάλους παίκτες;

«Πριν πάω στον ΠΑΣ αισθανόμουν δέος για τους παίκτες που είχε. Δεν φανταζόμουν ούτε στα όνειρά μου ότι θα γινόμουν συμπαίκτες μ’ αυτούς και θα έπαιζα δίπλα τους. Αλλά είχα πάθος για τη μπάλα, προσπάθησα πάρα πολύ και έκανα τιτάνια προσπάθεια να παίξω στην ομάδα. Σε εκείνο τον ΠΑΣ δεν ήταν τόσο εύκολο να πάρεις φανέλα γιατί υπήρχε συναγωνισμός και μεγάλοι σε αξία ποδοσφαιριστές. Όχι μόνο να παίξεις, αλλά και στην αποστολή του ΠΑΣ να ήσουν, ήταν μεγάλη τιμή. Εμείς δεν ήρθαμε από το πουθενά για να πάρουμε φανέλα, αλλά προσπαθήσαμε και κουραστήκαμε πάρα πολύ. Προσωπικά είμαι και τυχερός που βρέθηκα δίπλα σε μεγάλους παίκτες και μεγάλους προπονητές που μας έμαθαν το σωστό ποδόσφαιρο. Ότι καλύτερο υπήρχε από πλευράς προπονητικής από την Ελλάδα περνούσε και από τον ΠΑΣ»

Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι λίγο πράγμα, όπως η δική σου περίπτωση, να έχεις δουλέψει με Γεωργιάδη, Γκμοχ, Σιόντη, Αργύροφ, Αρχοντίδη, Πρόκοπ….

«Βάλε τον Φαφιέ που ήρθε το 1987 από την ΑΕΚ, τον Καραπατή, τον Διαμαντόπουλο  και άλλους. Εντάξει άλλοι είχαν τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά ο ΠΑΣ σαν ομάδα ήταν ένα μεγάλο σχολείο που μας έδωσε πολλά εφόδια. Και εμείς ότι μάθαμε, προσπαθούμε να τα περάσουμε στα νέα παιδιά».

ΚΑΛΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ

Με τον Γιώργο Κώνστα μας συνέδεε μια μακρόχρονη φιλία και εκτίμηση. Ήταν πραγματικός φίλος και από τα καλύτερα παιδιά που γνωρίσαμε στο ποδόσφαιρο. Μας πονά πολύ το φευγιό του. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Ο Θεός να τους δώσει δύναμη και κουράγιο. Καλό ταξίδι φίλε στην γειτονιά των αγγέλων. Καλά παιχνίδια στα γήπεδα του Παραδείσου. Θα μείνεις αξέχαστος και πάντα στην καρδιά μας.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Ο ΠΑΣ τη σεζόν 1985-86. Όρθιοι από αριστερά: Μάιπας, Γκόλας, Χαρίσης, Μαντζούκης, Πασιαλής, Λάππας. Καθιστοί: Γιάτσος, Κώνστας, Βρετός, μανέφσκι, Τσίτσος
Ρεπορτάζ του “Ηπειρωτικού Αγώνα” στις 23 Φεβρουαρίου 1980 που αναγγέλλει την προώθησή του στην επαγγελματική ομάδα. Η εισήγηση είχε γίνει από τον Γιάτσεκ Γκμοχ, όπως ανέφερε προηγούμενο δημοσίευμα.
13/4/1980: Το ντεμπούτο του Γιώργου Κώστα στον ΠΑΣ στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο “Γεντί Κουλέ”. Το απόκομμα είναι από την εφημερίδα “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ”
27/6/1989: Το τελευταίο ματς του Γιώργου Κώνστα στο μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο παλιό Καραϊσκάκη. Δημοσίευμα του “Ηπειρωτικού Αγώνα”
Στιγμιότυπο σε συνέντευξη Τύπου ως προπονητής του Εθνικού Φιλιππιάδας
Δεξιά ο Γιώργος Κώνστας που απένειμε την τιμητική πλακέτα στον αθλητικό συντάκτη του “Ηπειρωτικού Αγώνα” Βαγγέλη Γυφτόπουλο (με το μικρόφωνο αριστερά) στην εκδήλωση των βετεράνων του ΠΑΣ στις 17/1/2017. Πίσω διακρίνονται Δημήτρης Κλείτσας, Θανάσης Χαρίσης και Γιώργος Οικονόμου.
Ο Γιώργος Κώνστας, αρχηγός σε αγώνα βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα