Ο συνθέτης του ονειρικού σινεμά του Ντ. Λιντς, Άντζελο Μπανταλαμέντι, μας “άφησε”.

Ο Άντζελο Μπανταλαμέντι γεννήθηκε στις 22 Μάρτη του 1937 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο στην ηλικία των οκτώ ετών και ήδη στην εφηβεία του συμμετείχε σε τζαζ μπάντες. Μετά το σχολείο γράφτηκε στο τμήμα μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, αλλά στην πορεία μεταπήδησε στη Μουσική Σχολή του Μανχάταν από όπου αποφοίτησε και, κατόπιν, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές. Έχοντας ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές του, έφτασε να έχει ένα στυλ στο παίξιμο και στην σύνθεση, κοντά σε εκείνο του Κουρτ Βάιλ.

Εργάστηκε για χρόνια ως ενορχηστρωτής και συνθέτης, συνεργαζόμενος με ονόματα όπως η Νίνα Σιμόν και η Σίρλεϊ Μπάσεϊ. Συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής με τους Pet Shop Boys, ενώ το 1995 έγραψε τραγούδια και ενορχήστρωσε για έναν δίσκο με την Μάριαν Φέιθφουλ με τον τίτλο “A Secret Life”, και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε δίσκο – συνεργασία με τον Τιμ Μπουθ, τραγουδιστή των James, με την επωνυμία “Booth and The Bad Angel”.

Αναμφίβολα, τις σπουδαιότερες δουλειές του, ο Μπανταλαμέντι, τις έκανε συνεργαζόμενος με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς. Ξεκίνησαν να συνεργάζονται για την ταινία “Blue Velvet” το 1986, και το συνέχισαν μέχρι και το “Mulholland Drive” το 2001. Η πιο γνωστή και διακεκριμένη σύνθεσή του ήταν το θέμα της καλτ τηλεοπτικής σειράς, πάλι του Λιντς, “Twin Peaks”. Με αυτή τη σύνθεση κέρδισε το 1990 το βραβείο Γκράμι για Καλύτερη Ποπ Οργανικό Κομμάτι. Να σημειώσω, ότι πέρα από το βασικό μουσικό θέμα της σειράς, ανατριχιαστικό και μεγαλειώδες είναι το “Laura’s Theme”

Το 2008 στη Γάνδη του Βελγίου, στα πλαίσια των World Soundtrack Awards, βραβεύτηκε τιμητικά για το σύνολο του έργου του, και το 2011 έλαβε το βραβείο “Henry Mancini” από την Αμερικανική Κοινότητα Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών.

Τέλος άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Δεκέμβρη, πριν τρεις μέρες, στο σπίτι του Στο Λίνκολν Παρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ. Εννοείται πως με τις όμορφες δουλειές του θα μείνει αξέχαστος.