Ο Ουρουγουανός στόπερ Μπορταγκαράι στον ΠΑΣ

Μεγαλώνει και περισσότερο η οικογένεια των λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα. Σήμερα αναμένεται στα Γιάννινα ο 22χρονος Ουρουγουανός στόπερ Χερόνιμο Μπορταγκαράι για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει συμβόλαιο δυόμιση ετών, μέχρι 30-6-2025. Ο παίκτης τα έχεις βρει σε όλα με την τοπική ομάδα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αποτελέσει την 4η μεταγραφή του χειμώνα, μετά τους Σωτήρη Νίνη, Φεντερίκο Τσίνο, Παναγιώτη Τσιντώτα. Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 2000 στην Ουρουγουάη. Παίζει στο κέντρο άμυνας, στην κλασική θέση του στόπερ. Έχει αγωνιστεί στις ομάδες της πατρίδας του Γουόντερερς, Βίλα Εσπανιόλα, Ντανούμπιο. Με την Ντανούμπιο στην πρώτη κατηγορία της Ουρουγουάης είχε 34 συμμετοχές. Από 1 Ιανουαρίου 2023 είναι ελεύθερος και για πρώτη φορά θα αγωνιστεί όχι μόνο έξω από τα σύνορα της πατρίδας του αλλά και της λατινικής Αμερικής. Ο ΠΑΣ θα είναι ο νέος σταθμός της καριέρας του. Τον Μπορταγκαράι πρότεινε ο Τσίνο που ήρθε τον Δεκέμβριο στα Γιάννινα. Τον οποίο Τσίνο είχε προτείνει ο Εραμούσπε. Στους παλιότερους φίλους του ΠΑΣ θυμίζει την αλυσίδα με τους έξι κρίκους των παικτών από την Αργεντινή, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στην αρχή βρήκαν τους Παστερνάκη, Γκλασμάνη και προτείνοντας ο ένας τον άλλο, προστέθηκαν και οι Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Λίσα! Οι Τσίνο και Μπορταγκαράι ανήκουν στο ίδιο γραφείο μάνατζερ, που είχε φέρει παλιότερα και τον Άλβαρο Ρεκόμπα του Πανιωνίου. Το έψαξαν πολύ στον ΠΑΣ για να αποκτήσουν στόπερ, μετά την απόφαση του Μπαγκαλιάνη να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, που τον είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι δανεικό στα Γιάννινα. Βασικοί είναι οι Εραμούσπε, Παντελάκης, που έκαναν ένα πολύ καλό δίδυμο, αλλά δεν μπορεί να βγει πρωτάθλημα μόνον με δύο στόπερ και στον πάγκο τον άπειρο Μπακαγιάννη. Ο Χερόνιμο Μπορταγκαράι έχει δύο πόδια, οπότε μπορεί να παίξει δεξιά και αριστερά στο κέντρο άμυνας. Πιθανόν να αποτελέσει και την τελευταία μεταγραφή της χειμερινής περιόδου.

ΟΙ ΛΑΤΙΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ «ΑΓΙΑΞ»

Ο Χερόνιμο Μπορταγκαράι αναμένεται να είναι ο 60ος Λατινοαμερικάνος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ και ο 7ος ποδοσφαιριστής από την Ουρουγουάη. ήδη αγωνίζεται ο Τσίνο και πριν α[‘ αυτόν είχαν αγωνιστεί στον «Άγιαξ της Ηπείρου» οι συμπατριώτες του Εσταμπίλιο, Λιπατίν, Πούγκλια, Μπαρτσελό και Σενόνε. Οι πέντε προ του Τσίνο Ουρουγουανοί δεν κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στα Γιάννινα, καίτοι κατάγονται από μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο.
Ο Εσταβίλιο ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής εγνωσμένης αξίας. Είχε μεταγραφεί το καλοκαίρι του 1981στον Ολυμπιακό από την ομάδα Μοντεβιδέο Γουόντερερς ΦΚ της Ουρουγουάης. Μετά από 40 συμμετοχές με τους ερυθρόλευκους, ο Σταύρος Νταϊφάς το καλοκαίρι του 1983 τον έδωσε δανεικό στον ΠΑΣ Γιάννινα. Κάθισε μέχρι τον Δεκέμβριο στα Γιάννινα και αποχώρησε πηγαίνοντας στο Σίδνεϊ. Δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί.
Ο Λιπατίν ήρθε επί Κολέμπα το 2000 που ανέβηκε η ομάδα στην Α’ Εθνική, μετά το μπαράζ με το Αιγάλεω στην Νέα Φιλαδέλφεια. Και αυτός δεν έβγαλε χρονιά. Έφυγε τον Ιανουάριο, έχοντας έξι συμμετοχές. Ήταν σέντερ φορ.
Τρίτος στη σειρά Ουρουγουανός που ήρθε στα Γιάννινα ήταν ο Πούγκλια. Μεταγραφή του Κολέμπα τον Γενάρη του 2001. Ήταν επιθετικός με τρεις μόνο συμμετοχές. Ακολούθησε ο Μπαρτσελό, το καλοκαίρι του 2001 όταν ο ΠΑΣ είχε πέσει στη Β’ Εθνική. Και αυτός δεν έβγαλε όλη τη χρονιά. Αγωνίστηκε σε 7 παιχνίδια και τον Ιανουάριο του 2002 αποχώρησε από τον ΠΑΣ. O πέμπτος στη σειρά Ουρουγουανός, ήταν ο επιθετικός Νίκολας Σενόνε. Μεταγραφή του Γιώργου Χριστοβασίλη, το καλοκαίρι του 2009. Δόθηκε δανεικός στην Αναγέννηση Καρδίτσας, επέστρεψε στα Γιάννινα, αλλά λόγω τραυματισμών είχε μόνο μία συμμετοχή. Έφυγε από τον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2011. Πέρασε για λίγο από την Αλαβές (Β’ Κατηγορία Ισπανίας) και έκλεισε την καριέρα του σε ομάδες της Ουρουγουάης και γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο Χερόνιμο Μπορταγκαράι που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα