Ο Βασίλης Μποτίνος και το…. περίστροφο ενός Χουνταίου!

Ο Βασίλης Μποτίνος, που οδηγήθηκε σήμερα στην τελευταία κατοικία του νικημένος από τον κορονοϊό, ήταν από τους ήρωες των παιδικών μου χρόνων. Πιτσιρικάδες στη δεκαετία του ΄60 ακούγαμε από το ραδιόφωνο τις περιγραφές των αγώνων, πλάθοντας στην παιδική φαντασία μας τις κινήσεις στο γήπεδο των μεγάλων άσσων της εποχής, Δομάζου, Σιδέρη, Παπαϊωάννου, Μποτίνου, Κούδα και άλλων.
Μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας ιστορία, εκτίμησα περισσότερο τον Μποτίνο, όχι μόνο γιατί μου θύμιζε τα κυριακάτικα απογεύματα με το τρανζιστοράκι στο αυτί, αλλά γιατί ήταν ένας τύπος με μπέσα, με αρχές, που δεν προσκύνησε συστήματα και καθεστώτα. Πολύ μεγάλος σε ποδοσφαιρική αξία, αρκετά ιδιόρρυθμος, τσατίλας, αλλά καθαρός άνθρωπος ήταν ο Βασίλης Μποτίνος, που μεταγράφηκε το 1964 από τον Ολυμπιακό Βόλου στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Γόνος φτωχής αλλά τίμιας οικογένειας από την προσφυγική και αριστερή εργατοσυνοικία της Νέας Ιωνίας του Βόλου.
Όταν η καριέρα του απογειώθηκε, έπεσε πάνω στο καθεστώς της Χούντας, που είχε φροντίσει στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων ομάδων να έχει δικούς της ανθρώπους, πιστούς στο καθεστώς, για να ελέγχουν την κατάσταση. Στον Ολυμπιακό ήταν ο συνταγματάρχης Δημήτρης Παπαποστόλου, από τους «σκληρούς» της Χούντας, όπου το βράδυ του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, είχε επιφορτιστεί στο σχέδιο της συνωμοσίας να καταλάβει το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Στο ημίχρονο ενός αγώνα του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Αθηνών, Δεκέμβριο του 1967, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν, ο Μποτίνος είχε πρόβλημα με τις τάπες των παπουτσιών και είχε ζητήσει από τον φροντιστή Κτενά να του δώσει άλλα παπούτσια. Αυτός δεν τον άκουσε και ο Μποτίνος από τα νεύρα του πέταξε ένα ποδοσφαιρικό παπούτσι. Ο Παπαποστόλου μπήκε στη μέση και απείλησε τον Μποτίνο ότι θα τον σβήσει ως ποδοσφαιριστή. Ο Μποτίνος, μη γνωρίζοντας ποιος είναι, του έριξε ένα δυνατό χαστούκι.. Ο χουνταίος στρατιωτικός τον έβαλε από τότε στο μάτι. Μέχρι την οικογένεια του ποδοσφαιριστή απειλούσε, ότι θα τον στείλει στρατοδικείο. Σε μια άλλη παρεξήγηση με τον Μποτίνο για τα εισιτήρια, ο συνταγματάρχης Παπαποστόλου έπιασε το περίστροφο. Επενέβησαν οι Αγανιάν και Σιδέρης για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Από εκεί και μετά ο Μποτίνος έγινε το μαύρο πρόβατο του συστήματος. Κάποια στιγμή τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του καλό πόδι, αλλά δεν του πήγαιναν σε γιατρό. Με το ζόρι τον έβαζαν να αγωνιστεί κάνοντας κορτιζόνες. Κάποια στιγμή το πόδι έγινε τούμπανο με κίνδυνο να πάθει γάγγραινα. Ο Ολυμπιακός τον παράτησε και δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Μόνο ο Φέρεντς Πούσκας, προπονητής τότε του Παναθηναϊκού, ενδιαφέρθηκε και έστειλε στην Ισπανία τον Μποτίνο για να τον εξετάσει ο γιατρός της Ρεάλ.
Λόγω αυτού του τραυματισμού σταμάτησε η μεγάλη καριέρα του. Πολλοί λένε ότι ήταν μεγάλο ταλέντο που θα μπορούσε να παίξει και στο εξωτερικό. Αγωνίστηκε για λίγο στον Πανιώνιο, στον Παναιγιάλειο και σταμάτησε τη μπάλα. Το 1974 χρειάστηκε να πουλήσει το σπίτι του στο Μοσχάτο για να πάει στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση του ποδιού που είχε υποτροπιάσει. Από τότε, πικραμένος ο Βασίλης Μποτίνος, δεν ήθελε ποτέ να μιλά για ποδόσφαιρο, απέφευγε τις συνεντεύξεις και τις δημόσιες εμφανίσεις. Θα μπορούσε και αυτός να προσκυνήσει τη Χούντα, όπως τόσοι άλλοι ποδοσφαιριστές και να κάνει μεγάλη καριέρα, αλλά δεν το έκανε γιατί είχε τη δική του μπέσα και εγωισμό, την δική του ιδεολογία και θεώρηση για τη ζωή.
Καλό ταξίδι Βασίλη Μποτίνο, ήρωα των παιδικών μου χρόνων. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Φίλοι και γνωστοί του είπαν σήμερα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, το στερνό αντίο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος