Οι ομάδες που άνοιξαν φέτος σαμπάνιες

 
 

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Θρίαμβος Λούρου πρωταθλητής της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας (ΦΩΤΟ sportime24.gr)

Οι ομάδες που άνοιξαν φέτος σαμπάνιες!

Πάμε προς τα μέσα Μαΐου και τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου οδεύουν προς το τέλος τους. Στη Σούπερ Λιγκ η ΑΕΚ υποδέχεται την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Βόλο και με νίκη ή ισοπαλία στέφεται πρωταθλήτρια της φετινής σεζόν. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Άρη στη Λεωφόρο, αλλά δεν του αρκεί η δική του νίκη για το θαύμα του τίτλου, αφού πρέπει να χάσει και η ΑΕΚ από τον Βόλο! Για την 3η θέση θα παλέψουν την Κυριακή στην Τούμπα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Στην ουρά της βαθμολογίας Ατρόμητος, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης και Παναιτωλικός εξασφάλισαν την παραμονή. Ο Λεβαδειακός υποβιβάστηκε, ενώ το ματς της χρονιάς θα γίνει στη Νίκαια όπου ο Ιωνικός που υποδέχεται τη Λαμία θέλει νίκη παραμονής, ενώ η ομάδα της Ρούμελης βολεύεται και με την ισοπαλία.
Στη Β’ Εθνική η Κηφισιά στον νότο και ο Πανσερραϊκός στον βορρά αναμένεται να τερματίσουν στην πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο ανόδου στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τον Πανσερραϊκό είναι επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην Α’ Εθνική, καθώς πρόκειται για ιστορική ομάδα, με πολλές παρουσίες στο μεγάλο πρωτάθλημα, αναδεικνύοντας και σημαντικούς ποδοσφαιριστές.
Ολοκληρώθηκε και το πρωτάθλημα Γ’ εθνικής που έγινε φέτος σε πέντε ομίλους. Πρωταθλητής στον 2ο όμιλο αναδείχθηκε ο Τηλυκράτης Λευκάδας που κατέκτησε και το Κύπελλο της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, νικώντας με σκορ 2-1 στον τελικό τον Απόλλωνα Πάργας. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης είναι μια τεράστια επιτυχία για την ομάδα της Λευκάδας, καθώς άφησε πίσω της ομάδες που παλιότερα αγωνίστηκαν και στην Α’ Εθνική, όπως Πανελευσινιακός, Βύζαντας Μεγάρων, ΑΟ Τρίκαλα. Οι πρωταθλητές των πέντε ομίλων Γ’ Εθνικής θα δώσουν μεταξύ τους διπλούς αγώνες κατάταξης και οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα ανεβούν στη Β’ Εθνική. Πρωταθλητές των ομίλων είναι Καμπανιακός Χαλάστρας Θεσσαλονίκης (1ος όμιλος), Κοζάνη (2ος όμιλος), Τηλυκράτης (3ος όμιλος), Αιολικός Μυτιλήνης (4ος όμιλος), Γιούχτας Χανίων (5ος όμιλος). Είναι πολύ πιθανόν να ανεβούν και οι πέντε πρωταθλήτριες ομάδες στη Β’ Εθνική, καθώς υπήρξαν αποχωρήσεις ομάδων από το πρωτάθλημα και είναι πολύ πιθανόν να μην δηλώσουν συμμετοχή τη νέα σεζόν. Από τις πέντε αυτές ομάδες, πλην του Τηλυκράτη, όλες οι υπόλοιπες έχουν μια προϊστορία στη Β’ Εθνική, περισσότερο η Κοζάνη και ο Αιολικός.
Σε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας τελείωσαν τα πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας και οι πρωταθλήτριες ομάδες θα δώσουν αγώνες κατάταξης, χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια σε ομίλους των 7 ομάδων, όπου θα διεκδικήσουν την άνοδο στη Γ’ Εθνική σε μονούς αγώνες. Όλες θα παίξουν μεταξύ τους από μία φορά και με τη σειρά που καθορίστηκε από την κλήρωση. Στον όμιλο της βορειοδυτικής Ελλάδας συμμετέχουν η ΑΕ Μεσολογγίου ως πρωταθλήτρια Αιτωλοακαρνανίας, η Αναγέννηση Άρτας ως πρωταθλήτρια Άρτας, ο Θρίαμβος Λούρου ως πρωταθλητής Πρέβεζας/Λευκάδας, ο Θιναλιακός ως πρωταθλητής Κέρκυρας, ο Άρης Φιλιατών ως πρωταθλητής Θεσπρωτίας, η Θύελλα Κατσικά ως πρωταθλήτρια Ιωαννίνων (ΕΠΣΗΠ) και η Αστραπή Μεσοποταμίας ως πρωταθλήτρια Καστοριάς. Οι τρεις πρώτες ομάδες των αγώνων κατάταξης θα ανεβούν στη Γ’ Εθνική.
Ας ρίξουμε μια ματιά και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ της βορειοδυτικής Ελλάδας. Στην ΕΠΣΗΠ ο Αγροτικός Καστρίτσας έπαθε ότι ο…. Παναθηναϊκός στη Σούπερ Λιγκ! Σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν στην πρώτη θέση, την οποία έχασε δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος, όπου σκόνταψε στην Κόνιτσα φέροντας ισοπαλία με την Πίνδο. Έτσι η Θύελλα Κατσικάς κατέκτησε όχι μόνο το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο, αφού κέρδισε με σκορ 1-0 στον τελικό τη Θύελλα Ελεούσας. Η φιέστα για την κατάκτηση του νταμπλ έγινε την περασμένη Κυριακή στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας. Η απονομή του κυπέλλου στους δύο αρχηγούς Κώστα Πάνο και Κώστα Γιαννάκη, έγινε από τον πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ Κώστα Βρακά. Η Θύελλα επί προεδρίας Αλέξανδρου Βαρτζιώτη άλλαξε επίπεδα, έχοντας και τον ίδιο προπονητή, τον αξιόλογο Νίκο Γκούρα. Από την Α’ κατηγορία υποβιβάστηκαν ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας, Αστέρας Αμφιθέας, Ηλιόκαλη, Κοσμηρά, Στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας είναι σε εξέλιξη οι αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ. Προβάδισμα για την άνοδο στην Α’ κατηγορία έχουν Αλμυρός Βουνοπλαγιάς, ΑΣ Νεοκαισάρειας, ενώ παλεύουν για την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ ανόδου Αμπελόκηποι, Προοδευτική Περάματος (Α’ όμιλος), ΑΕ Πραμάντων, Τίγρεις (Β’ όμιλος). Στη Γ’ κατηγορία, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος, εξασφάλισαν την άνοδο στη Β’ κατηγορία οι ομάδες Ρόνα Ανηλίου, Ήφαιστος Αβγού, Φλόγα Πετσαλίου.

ΝΤΑΜΠΛ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ

Στην ΕΠΣ Άρτας κατέκτησε το νταμπλ η ιστορική Αναγέννηση. Η μάχη του τίτλου ήταν δυνατή μέχρι το τέλος. Τελικά η Αναγέννηση έκοψε πρώτη το νήμα με 55 βαθμούς, έναντι 53 της Δόξας Άρτας. Στα πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή συμμετείχαν επίσης η ΑΕ Καμπής και ο ΑΟ Αγίων Αναργύρων. Στη Β’ κατηγορία υποβιβάστηκαν Δίας Κωστακιών και ΑΕ Ξηροβουνίου. Αναγέννηση και Δόξα Άρτας αγωνίστηκαν και στον τελικό Κυπέλλου που έγινε την περασμένη Κυριακή. Νταμπλούχος η Αναγέννηση που κέρδισε με σκορ 2-1. «Η Αναγέννηση είναι ομάδα που πρέπει πάντα να πρωταγωνιστεί» τόνισε ο προπονητής Δημήτρης Θώδης. Ο κόουτς της φιναλίστ του κυπέλλου και δευτεραθλήτριας ομάδας Δόξα Άρτας Πάνος Νίκου σημείωσε: «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια όλη τη χρονιά, ανεξάρτητα αν δεν πήραμε έναν τίτλο». Το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας έγινε με έναν όμιλο των 9 ομάδων. Μέσα από τη διαδικασία των αγώνων πλέι οφ το εισιτήριο ανόδου στην Α’ κατηγορία εξασφάλισαν ο ΠΑΣ Ανέζας και ο ΠΑΣ Κομμένου 1943. Στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας της ΕΠΣ Άρτας δήλωσε συμμετοχή και η ΑΕ Καραϊσκάκης, που υποβιβάστηκε πέρυσι από τη Β’ Εθνική, αλλά δεν κατέβηκε να αγωνιστεί! Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της ομάδας που είχε μια σημαντική παρουσία την τελευταία δεκαετία στις επαγγελματικές κατηγορίες.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΛΟΥΡΟΥ

Πάνω στο νήμα τερμάτισε πρώτος στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας ο Θρίαμβος Λούρου που τερμάτισε πρώτος με 45 βαθμούς σε σύνολο 18 αγώνων, έναντι 44 βαθμών του Αμβρακικού Βόνιτσας και του Εθνικού Φιλιππιάδας. Η απονομή του τίτλου έγινε σε φιέστα που έγινε στον Λούρο σε φιλικό παιχνίδι με τη Νικόπολη. Την απονομή του κυπέλλου στον πρωταθλητή Θρίαμβο έκανε ο ταμίας της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Δημητρίου. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πρέβεζας Νικόλαος Γεωργάκος, ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Παγγές, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λούρου Σπύρος Γκούρας. Για την κατάκτηση του τίτλου, σε δηλώσεις στον prisma Πρέβεζας ο προπονητής Σάκης Λέτσος είπε μεταξύ άλλων: «Ήταν δύσκολο πρωτάθλημα. Ναι μεν ήταν λίγες οι ομάδες, αλλά οι έξι από τις δέκα ήταν διεκδικήτριες του τίτλου. Ήταν εντυπωσιακό που ο τίτλος κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής. Ο Θρίαμβος έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και δίκαια αναδείχθηκε πρωταθλητής. Στη Β’ κατηγορία υποβιβάστηκαν η Αναγέννηση Τσουκαλάδων και ο Κεραυνός Θεσπρωτικού. Από τη Β’ κατηγορία ανέβηκαν στην Α’ ο πρωταθλητής του 1ου ομίλου Απόλλων Βουβοποτάμου και ο πρωταθλητής του 2ου ομίλου ΠΑΣ Σφακιώτες Λευκάδας. Το κύπελλο της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας κατέκτησε ο Τηλυκράτης Λευκάδας που κέρδισε με σκορ 2-1 τον Απόλλωνα Πάργας στο τελικό που έγινε στο γήπεδο Καναλλακίου.
Το νταμπλ κατέκτησε στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας ο φιλόδοξος φέτος Άρης Φιλιατών. Στους αγώνες πλέι οφ τερμάτισε στην 1η θέση με 40 βαθμούς, έναντι 36 βαθμών του Αστέρα Παραποτάμου και 28 της ΑΕ Νέας Σελεύκειας. Επίσης ο Άρης Φιλιατών κατέκτησε και το κύπελλο νικώντας με σκορ 3-0 την ΑΕ Νέας Σελεύκειας στον τελικό που έγινε στο δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας. Τα γκολ σημείωσαν Ρούμπης, Παπανδρέου και Γώγος. Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος και προπονητής ο έμπειρος Δημήτρης Μουρούτης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συλλόγου ο Άρης Φιλιατών ιδρύθηκε το 1928 και είναι από τα αρχαιότερα σωματεία της Ηπείρου. Τέλος, να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα αγωνιστική σεζόν 2022-23 στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας έγινε μόνο το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, ελλείψει και άλλων ενδιαφερόμενων ομάδων. Είναι γνωστό ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρας μας, σε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων παρατηρήθηκε μείωση ομάδων.

ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Πρωταθλητής στην ΕΠΣ Κέρκυρας αναδείχθηκε ο Θιναλιακός Αχαράβης. Η Αχαράβη που είναι η έδρα του σωματείου, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας. Είναι τουριστικό θέρετρο και πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε πεδινή έκταση, με πυκνή βλάστηση και μέσα από αυτόν περνάει η επαρχιακή οδός Κασσιόπης – Σίδαρι. Η απονομή του κυπέλλου πρωταθλητή έγινε στον Θιναλιακό σε φιλικό παιχνίδι, από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κέρκυρας Γιάννη Βλαχόπουλο. Πρόεδρος είναι ο Χρήστος Ανεμογιάννης και προπονητής ο Παναγιώτης Κορομπόκης. Το Κύπελλο της ΕΠΣ Κέρκυρας κατέκτησε ο Αστέρας Πετριτή που κέρδισε στα πέναλτι την ΑΕ Λευκίμης, ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση σφραγίστηκε με ισοπαλία 1-1. Από τη Β’ κατηγορία ανέβηκαν στην Α’ κατηγορία οι ομάδες Ομόνοια Γαστουρίου, ΑΕ Φαιάκων και ΑΠΣ Μπενιτσών.
Τέλος, στην ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ιστορική ΑΕ Μεσολογγίου με παρουσία παλιότερα και στην επαγγελματική Β’ Εθνική. Είναι το 14ο πρωτάθλημα που καταγράφεται στο παλμαρέ των επιτυχιών της και εντυπωσιακή η νίκη με σκορ 4-1 στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ επί του Αμβρακικού Λουτρού. Πρόεδρος είναι ο Βασίλης Κατσαγάνης και προπονητής ο Ανδρέας Καλαβριζιώτης. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Παναγρινιακός που κέρδισε στον τελικό τον Άρη Αιτωλικού με σκορ 2-0. Από τη Β’ κατηγορία ανέβηκαν στην Α’ οι ομάδες ΑΟ Ζευγαρακίου, ΑΕ Ρηγανά και από τη Γ’ στη Β’ κατηγορία οι ομάδες ΑΕ Αλυζιάς, ΑΟ Χαλκείας, Θύελλα Παραβόλας. 

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

   

Ο Θρίαμβος Λούρου Πρωταθλητής ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας (φωτό sportime24.gr)