Οι καλύτερες ατάκες 30 συνεντεύξεων! (αναδημοσίευση)

Τριάντα ολοσέλιδες συνεντεύξεις σε…συσκευασία μίας σήμερα στο «ΦΩΣ». Αναμνήσεις, ατάκες, μικρές ιστορίες, γεγονότα από 30 πρόσωπα του αθλητισμού που μίλησαν στη στήλη μας την χρονιά που έφυγε. Με λίγες λέξεις λένε πολλά ή βγάζουν συναίσθημα από τα βάθη της ψυχής τους, είτε για θέματα επικαιρότητας είτε για την δική τους πορεία στα γήπεδα και τους αθλητικούς στίβους. Είναι πρόσωπα απ’ όλο το αθλητικό φάσμα. Μεταξύ αυτών και ο γκολκίπερ του Άγιαξ της εποχής του Γιόχαν Κρόιφ, ο Στούι, που αγωνίστηκε στον τελικό που έδωσε με τον Παναθηναϊκό στις 2/6/1971 ο Αίαντας της Ολλανδίας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ) και ο οποίος ήταν στα Γιάννινα το περασμένο καλοκαίρι για το φιλικό των βετεράνων των δύο….Άγιαξ. Συγκινητική η περίπτωση με τον μεγάλο κανονιέρη του παρελθόντος Θαλή Τσιριμώκο, που στις 11 Μαΐου 2022 άνοιξε την καρδιά του στο «ΦΩΣ» μιλώντας για την ζωή του εντός και εκτός γηπέδων, και ένα μήνα μετά, στις 19 Ιουνίου έφυγε εντελώς ανεπάντεχα από τη ζωή.

Ας δούμε τις ατάκες, εν είδει τρέιλερ, από τις συνεντεύξεις σημαντικών προσώπων.
ΤΟΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΟΣ (τέως Ομοσπονδιακός προπονητής κωπηλασίας): «Πιστεύω ότι στο Παρίσι το 2024 θα έχουμε πάλι ολυμπιονίκη. Γίνεται πολύ καλή δουλειά και από την κωπηλατική Ομοσπονδία. Στόχος στην παρούσα φάση να έχουμε ως χώρα όσο το δυνατόν περισσότερες ολυμπιακές προκρίσεις και στη συνέχεια να ετοιμαστούν οι αθλητές για την προσεχή Ολυμπιάδα».
ΧΑΪΝΤΣ ΣΤΟΥΙ (γκολκίπερ του Άγιαξ της δεκαετίας του ’70): «Εκείνος ο Άγιαξ που έπαιξε με τον Παναθηναϊκό, ήταν ανίκητη ομάδα. Έπαιζε τότε το σημερινό σύγχρονο ποδόσφαιρο. Εγώ είμαι περήφανος που πήραμε το Κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, σε τρεις συνεχόμενους τελικούς με Παναθηναϊκό, Ίντερ, Γιουβέντους, χωρίς να δεχτώ γκολ. Γιατί είχαμε γενικά καλή ομάδα. Μου έκανε εντύπωση που τιμούν τόσο πολύ στα Γιάννινα το όνομα του Άγιαξ και λένε έτσι την ομάδα τους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΕΙΤΣΑΣ (πρόεδρος βετεράνων ΠΑΣ για το φιλικό με τον Άγιαξ): «Είχαμε την τύχη και την τιμή να φιλοξενήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης και του κόσμου. Έβλεπα την αφίσα ότι θα παίξει ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Άγιαξ και δεν το πίστευα. Ένας φίλος μου που ξέρει πολύ καλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τι σημαίνει Άγιαξ μου είπε επί λέξει: “Δεν ξέρετε ακόμα με τι ομάδα παίξατε και τι έχετε καταφέρει φέρνοντας τον Άγιαξ στα Γιάννινα”».
ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ (έφορος αγωνιστικού Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων): «Όπως είναι ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο, είναι στην Κωπηλασία ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Έχω ένα δωμάτιο γεμάτο με μετάλλια και διακρίσεις. Δεν τα έχω μετρήσει. Έχω πάνω από τριάντα χρυσά μετάλλια. Αγωνίστηκα σε τελικούς αγώνες εννέα Παγκοσμίων πρωταθλημάτων κωπηλασίας, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο στη Γαλλία το 1997. Έλαβα μέρος σε δεκάδες αγώνες, Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, Πανελλήνιους».

ΟΣΚΑΡ ΑΛΒΑΡΕΖ (δήλωση στο «ΦΩΣ» πριν φύγει από τη ζωή για το πρώτο ματς στα Γιάννινα ως αντίπαλός του ΠΑΣ): «Όλη την εβδομάδα δεν έκλεισα μάτι. Καλύτερα να είχα αποβληθεί στο προηγούμενο παιχνίδι και να μην ερχόμουν στα Γιάννινα. Μου έλεγαν στον Παναθηναϊκό τι μου συμβαίνει και δεν είμαι καλά και δεν είχα τι να τους πω».
ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (διευθύντρια γενικών αρχείου κράτους – παράρτημα Ιωαννίνων, για την έκθεση αθλητικών ενθυμημάτων): «Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους δεν αποτελούν απλώς αποθηκευτικό χώρο, αλλά δίνουν το έναυσμα για προβολή αναμνήσεων, συναισθημάτων και δημιουργικών σκέψεων, εδώ όπου η Ιστορία συναντά το σήμερα. Χαρτογραφώντας την Ιστορία του σωματειακού αθλητισμού στην Ήπειρο, αναδεικνύουμε πτυχές της κοινωνικής ταυτότητας».
ΣΕΡΓΙΟ ΕΣΠΙΝΟΖΑ (εξιστορεί τις πρώτες εντυπώσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο το 1972): «Στον δρόμο για την Καλαμάτα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση τα βουνά της Αρκαδίας. Δεν μας κάθισε καλά, όταν μας είπαν ότι θα μας δοκιμάσουν. Ποιους να δοκιμάσουν, εμάς που παίζαμε σε ομάδες Α’ Εθνικής της Αργεντινής; Στο πρώτο φιλικό έβαλα πέντε γκολ. Ζήτησαν πρώτα να υπογράψω εγώ. Τους είπα «όλοι ή κανένας». Υπογράψαμε όλοι τα δελτία μας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΕΛΑΣ (δημοσιογράφος – για τα 96 χρόνια Ιστορίας του Παναιτωλικού): «Αυτό που κάνει διαφορετικό τον Παναιτωλικό είναι η μεγάλη Ιστορία, η βαριά φανέλα και ο κόσμος του. Δεν άλλαξε ποτέ όνομα, ούτε ΑΦΜ. Δεν μεταλλάχθηκε ποτέ, για να πάρει ΑΦΜ άλλης ομάδας ή να κάνει εκκαθάριση για να ξεγράψει χρέη με κάποιο τρυκ στην ονομασία ή στο σήμα του όπως έκαναν άλλες ομάδες».
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΩΝΗΣ (βετεράνος ρεπόρτερ του Άρη στο αφιέρωμα μνήμης για τον Θανάση Παπάζογλου): «Ήταν ο πιο σύγχρονος λίμπερο που υπήρχε όχι μόνο στον Άρη αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο μοναδικός που ήξερε πολύ καλό ποδόσφαιρο, έπαιρνε την μπάλα από την άμυνα και την κατέβαζε στην αντίθετη περιοχή, κάτι που βλέπουμε συχνά στο σημερινό ποδόσφαιρο. Ως “Έλληνα Μπεκενμπάουερ” τον χαρακτήρισε ο Αντώνης Γεωργιάδης».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΣΗ (πρόεδρος Ομίλου θαλασσίου σκι Ιωαννίνων): «Όταν λέμε αθλητικό τουρισμό για τα Γιάννινα εννοούμε τα ναυταθλητικά αγωνίσματα στη λίμνη και το ράφτινγκ στα ποτάμια του νομού. Αυτοί οι δύο τομείς μπορούν να αναπτύξουν αυτόν τον τομέα στην περιοχή μας. Το κανάλι μας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη»
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΦΑΛΗΣ (βετεράνος ποδοσφαιριστής ΠΑΣ, Πανιωνίου και άλλων ομάδων): «Ο Πανιώνιος είναι ομάδα με ιστορία, ανέδειξε μεγάλους ποδοσφαιριστές, η Νέα Σμύρνη είναι ποδοσφαιρική συνοικία. Δεν ταιριάζει σε αυτή την ομάδα να αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Πρέπει να επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ. Εκεί είναι η θέση του».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΗΣ (γυμναστής, προπονητής ξιφασκίας): «Εμείς ως επαγγελματίες του χώρου, ως γυμναστές και γονείς, παροτρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Το όφελος είναι τεράστιο, όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά. Ο αθλητισμός βοηθά στην ψυχική υγεία και ισορροπία του παιδιού και στη νοητική του ανάπτυξη, γιατί δυναμώνει ο εγκέφαλος».ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΑΚΑΣ (πρόεδρος ΕΠΣΗΠ για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου): «Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα για να έχει και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Αυτή η προσπάθεια που κάνει η κάθε ομάδα δεν αφήνει να αναπνεύσει το ποδόσφαιρο. Ο καθένας προσπαθεί να πετύχει αυτό που θέλει με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (βετεράνος ποδοσφαιριστής ΑΕΚ, ΠΑΣ, Απόλλωνα Σμύρνης): «Πήγα στην ΑΕΚ από τη Σαμφράπολη το 1965. Στη δική μου εποχή κάναμε κατάθεση ψυχής στο γήπεδο, χωρίς να έχουμε τα σημερινά μέσα. Κάναμε και άλλες δουλειές για να ζήσουμε. Εγώ τα πρώτα χρόνια δούλευα στις οικοδομές. Μετά εμένα και κάποιους άλλους παίκτες μας έβαλε η ΑΕΚ στη ΔΕΗ».

ΖΗΣΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ (ποδοσφαιριστής ΠΑΣ): «Οι ποδοσφαιριστές κρίνονται από τον κόσμο. Εγώ πιστεύω στον εαυτό μου και πίστεψα ότι μπορώ να παίξω στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα στη ζωή. Παίκτες και προπονητές δίνουμε σε κάθε παιχνίδι εξετάσεις στο γήπεδο».
ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΤΣΑΚΛΑΣ (πρόεδρος ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας): «Με καλό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα πάει πολύ καλύτερα και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν δούμε τα βιογραφικά των Ελλήνων παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ, θα δούμε ότι όλοι ξεκίνησαν από ακαδημίες ή από μικρές ερασιτεχνικές ομάδες».

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής Ηρακλή, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα): «Λένε ότι έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο. Πως έχει αλλάξει; Δηλαδή ένας παίκτης της δικής μου γενιάς, ας πούμε ο Χατζηπαναγής, δεν θα μπορούσε να παίξει σήμερα στη Σούπερ Λίγκ; Μην πω άλλα ονόματα, γιατί δεν θέλω να λέω για τα παλιά. Οι καλοί ποδοσφαιριστές είναι πάντα διαχρονικοί».
ΘΑΛΗΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ (συνέντευξη στο «ΦΩΣ» ένα μήνα πριν φύγει από τη ζωή): «Ο πατέρας μου ήταν Βουλευτής. Ήθελε να αποτελέσω δική του συνέχεια στην πολιτική. Εμένα όμως με τραβούσε η μπάλα και ο αθλητισμός. Έζησα από πιτσιρικάς τις δύσκολες πολιτικές καταστάσεις που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα, είδα και τον πατέρα μου κρατούμενο στο ΕΑΤ ΕΣΑ και δεν είχα τόσο καλές εντυπώσεις για την πολιτική».
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (ποδοσφαιριστής Καστοριάς για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1980): «Δεν ήταν θαύμα. Το πιστέψαμε και το πήραμε. Ζήσαμε μαγικές στιγμές. Το μεγάλο λάθος μου ήταν που δεν γύρισα στην Καστοριά με την αποστολή. Μας περίμενε δέκα χιλιάδες λαός και εγώ που ήμουν ο πρωταγωνιστής του τελικού με τα τρία γκολ, δεν πήγα. Ξέρεις, όταν είσαι είκοσι χρονών και δεν έχεις κάποιον δίπλα σου να σε συμβουλεύσει, με τέτοιες δόξες χάνεις το μυαλό, γεμίζει αέρα το κεφάλι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΥΡΠΟΣ (βετεράνος ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού και ΠΑΣ): «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κερατσίνι. Ολυμπιακός από μικρός. Ακόμα και ο Μουράτης ερχόταν και έπαιζε στον Αστέρα Κερατσινίου. Εμείς πιτσιρικάδες όλη την ημέρα μπάλα στον δρόμο. Ο Ηλίας Υφαντής ήρθε ως υπάλληλος της ΔΕΗ για να μετρήσει τα ρολόγια, με είδε στον δρόμο που έπαιζα και με πήγε στον Ολυμπιακό. Έτσι ξεκίνησα το ποδόσφαιρο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΚΑΣ (διεθνής παίκτης βόλεϊ Ολυμπιακού): «Στον Ολυμπιακό πρέπει πάντα να είσαι πρωταγωνιστής, να είσαι πρωταθλητής. Ή είσαι πρωταθλητής, ή τίποτα. Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει δεύτερη και τρίτη θέση. Εγώ μεγάλωσα στον Ολυμπιακό, ήταν το δεύτερο σπίτι μου. Πήγα 19 ετών και έφυγα 31. Ανδρώθηκα σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο και έζησα τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου. Πήραμε οκτώ πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα. Ένα Λιγκ Καπ. Παίξαμε στην Ευρώπη».
ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (παλιός άσος της ΑΕΚ): «Ήμουν φαντάρος το 1986 όταν μου ζήτησαν να πάω να υπογράψω στην ΑΕΚ. Ο πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας ήταν έξω από το στρατόπεδο στα Γιάννινα. Με χίλια ζόρια ο διοικητής μου έδωσε άδεια λέγοντάς με: «Αν δεν πας στην ΑΕΚ θα φας είκοσι μέρες φυλακή”. Δεν με ξαναείδε. Υπέγραψα στην ΑΕΚ και μου έγινε απόσπαση».
ΗΛΙΑΣ ΜΑΪΠΑΣ (πρώην άσος του ΠΑΣ-συμπαίκτης του Χατζηπαναγή στην Παχτακόρ): «Πολύ κρίμα που δεν έπαιξε στην Εθνική ο Χατζηπαναγής. Ήταν ποδοσφαιριστής παγκοσμίου κλάσεως. Έχασε και το διεθνές ποδόσφαιρο έναν πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή. Έμαθα ότι στην Αργεντινή έκαναν τηλεοπτική εκπομπή, ονομάζοντας τον Χατζηπαναγή ως “Μαραντόνα της Ελλάδας”».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΝΟΒΑΣ (διεθνής ποδοσφαιριστής): «Όταν ήταν να παίξω σε ηλικία 16 ετών το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την ομάδα του χωριού μου, τον Δαβάκη Ασφάκας, διαπιστώθηκε ότι στο δελτίο υγείας δεν υπήρχε φωτογραφία μου. Που να βγάλω φωτογραφία; Έπρεπε να πάω Γιάννινα και να την πάρω την άλλη ημέρα. Μετά σκέφτηκα ότι υπάρχει φωτογραφία στο διαβατήριό μου, καθώς τα καλοκαίρια πήγαινα στη Γερμανία να δω τους γονείς μου. Πάω σπίτι, κόβω με το ψαλίδι τη φωτογραφία από το διαβατήριο, την κολλήσαμε στο δελτίο και αγωνίστηκα».
ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ (βετεράνος ποδοσφαιριστής ΠΑΣ δεκαετίας του ’60): «Εγώ έβαλα το πρώτο γκολ του ΠΑΣ σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος. Παίζαμε με τον Ολυμπιακό Πατρών στα Γιάννινα. Κερδίσαμε 3-0. Ούτε εγώ κατάλαβα πως μπήκε εκείνο το γκολ. Ήρθε η μπάλα στα πόδια μου, χωρίς να δω εστία έκανα το σουτ και άκουσα να φωνάζει ο κόσμος γκολ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ (πρόεδρος Γυμναστικής Ένωσης Γρεβενών, σωματείο που ανέδειξε τον Μίλτο Τεντόγλου): «Ο Τεντόγλου όταν είναι στα Γρεβενά, μιλά με τον κόσμο, βγαίνει φωτογραφίες, έρχεται στο γήπεδο. Ο ίδιος Μίλτος που ξέραμε από μικρό παιδί είναι και τώρα. Ο Μίλτος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα από μικρός, είχε ένα δικό του στυλ. Δεν είχε το συμβατικό στυλ των αθλητών. Ίδιος παραμένει και τώρα, χωρίς να έχει επηρεαστεί από τις τεράστιες επιτυχίες του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΚΟΥΦΗΣ (παλιός άσος της θρυλικής Αναγέννησης Άρτας): «Είχαμε ομάδα που όχι απλώς άξιζε να ανεβεί στην Α’ Εθνική, αλλά να σταθεί σε αυτή. Όμως η Άρτα ήταν μικρή πόλη, μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων και πάντα έμενε απέξω. Υπήρχε και τότε μεγάλο παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπαμε ότι το αξίζαμε, αλλά κάτι χαλούσε στην πορεία και δεν βγαίναμε. Δεν μας άφηναν. Μερικές φορές τσακωνόμασταν μεταξύ μας, για να βρούμε κάπου να ξεσπάσουμε. Τρώγαμε τις σάρκες μας».
ΣΑΚΗΣ ΤΖΑΛΑΛΗΣ (παλιός καλαθοσφαιριστής Παγκρατίου, προπονητής ομάδας μπάσκετ Βουλής): «Πιο πολύ ασχολούμαι με την ομάδα μπάσκετ της Βουλής στην οποία παίζουν απ’ όλα τα κόμματα υπουργοί και βουλευτές, όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιες φορές ήρθε και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά μετά δεν συνέχισε. Ο Πρωθυπουργός επειδή έχει σπουδάσει στο εξωτερικό ξέρει καλό μπάσκετ. Είναι γκαρντ από τους καλύτερους. Και καλός σουτέρ. Σε  μικρότερη ηλικία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν είχε τον χρόνο να κάνει κανονικά προπονήσεις, θα μπορούσε να σταθεί σε ομάδα Β’ Εθνικής ή ακόμα και Α2 κατηγορίας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ (φίλος του αθλητισμού): «Παρακολούθησα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου και έντεκα Ολυμπιακούς Αγώνες. Είδα στα γήπεδα όλα τα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ήταν το χόμπι μου, το μεράκι μου. Ο κάθε άνθρωπος κάνει αυτό που του αρέσει. Έχω πάει σε εξήντα ξένες χώρες».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΣΙΟΣ (επί σειρά ετών αρχηγός του ΠΑΣ): «Έκλαψα πολλές φορές, από χαρές και από λύπες. Ο ΠΑΣ είναι κομμάτι του εαυτού μου. Πήγα πιτσιρικάς και έφυγα άνδρας. Ένιωθα μεγάλη ευθύνη πάνω μου και λύγιζα από τα συναισθήματα. Δεν με συνέδεε με τον ΠΑΣ το επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφουν οι ποδοσφαιριστές, αλλά η αγάπη του Γιαννιώτη στην ομάδα της πόλης του». 

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Χανσ Στούι
Με τη φανέλα του Παναιγιάλιου
Γιώργος Ντάσιος
Λάμπρος Ρίζος
Κώστας Βρακάς
Λάμπρος Γεωργιάδης
Λάκης Παπαϊωάννου
Ζήσης Καραχάλιος
Θωμάς Κάρτσακλας
Κώστας Νικολαϊδης