Οι κάλπες και οι άνθρωποι του αθλητισμού

Οι εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή 21 Μαΐου 2023 με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν ανέδειξαν νέα Κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Συνεπώς ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων και το μπόνους εδρών που θα έχει το πρώτο κόμμα, σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες θα αλλάξουν οι συσχετισμοί κατανομής των εδρών μεταξύ των κομμάτων που θα έχουν ποσοστό ψήφων από 3% και πάνω.
Οι επικείμενες εκλογές του Ιουνίου δεν πρόκειται για δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου αλλά για εντελώς διαφορετικές εκλογές με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που θα εγκρίνει εκ νέου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και όχι της απλής αναλογικής της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας και με λίστα, δηλαδή χωρίς σταυρούς προτίμησης. Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες. Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο “ψηφοδέλτιο Επικρατείας”.
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να “σταυρώσουν” κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές. Κριτήριο παραδοσιακά αποτελεί το αποτέλεσμα της προηγούμενης σταυροδοσίας: στις πρώτες θέσεις θα είναι εκείνοι οι υποψήφιοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς. Συνεπώς με τις δεύτερες εκλογές με τις αλλαγές κατανομής των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες, θα υπάρξουν και προσθαφαιρέσεις εκλογής βουλευτών.
Κάνουμε αυτή την ενημερωτική εισαγωγή, για να πάμε στο θέμα μας που είναι το τι έκαναν στις κάλπες οι άνθρωποι του αθλητισμού και της αθλητικής δημοσιογραφίας. Άλλοι κέρδισαν και άλλοι έχασαν. Έτσι είναι οι εκλογές όπως και οι αγώνες στους στίβους του αθλητισμού. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους για τον αγώνα που έκαναν από διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, είτε εξελέγησαν είτε όχι. Η εκλογή ενός προσώπου στο αξίωμα του βουλευτή, μέσα από την εκλογική διαδικασία, δεν εξαρτάται μόνο από την δική του προσωπικότητα αλλά και από το πως πήγε και το κόμμα του.
Στο νομό Ιωαννίνων ο παλιός διεθνής άσσος Γιούρκας Σεϊταρίδης κατέλαβε την 7η θέση στη σταυροδοσία των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής. Πολύ καλή παρουσία είναι ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, που ήρθε τέταρτος σε σταυρούς, γιός του παλιού προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργου Κωνσταντόπουλου. Στο νομό Πρέβεζας ο ταμίας της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας Γιώργος Δημητρίου ήταν πρώτος σε σταυρούς με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εξελέγη καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε και βουλευτή. Στη μονοεδρική της Λευκάδας επανεξελέγη με τη ΝΔ ο Αθανάσιος Καββαδάς, που διετέλεσε παλιότερα και αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Επίσης στη μονοεδρική της Θεσπρωτίας επανεξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ ο Βασίλης Γιόγιακας που συμμετείχε παλιότερα και στη διοίκηση του Θεσπρωτού. Με το ίδιο κόμμα η Έρρικα Ντούμα, πρώην πρόεδρος της ομάδας Σούλι Παραμυθιάς κατέλαβε την δεύτερη θέση και δεν εξελέγη.
Στις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και στο Α1 Βόρειο Τομέα εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ η αθλητικογράφος Άρια Αγάτσα, μέλος του ΠΣΑΤ και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Δεν εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ ο παλιά πρωταθλήτρια κολύμβησης Ελένη Αυλωνίτου, ούτε με το ΚΚΕ ο γνωστός προπονητής στίβου Γιώργος Πομάσκι, που τα τελευταία χρόνια προπονεί και τον ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου.
Στην Α’ Αθηνών επανεξελέγη και με καλό αριθμό ψήφων ο Βασίλης Κικίλιας, που έπαιξε μπάσκετ στον Πανιώνιο και στην ΑΕΚ. Με το ΠΑΣΟΚ εξελέγη ο Παύλος Γερουλάνος, υφυπουργός Αθλητισμού στην πρώτη Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα είναι πρώτος σε σταυρούς, αφήνοντας εκτός βουλής το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Στο Β3 νότιο τμήμα Αθηνών επανεξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ η Άννα Καραμανλή, αθλητική δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Αξιόλογη παρουσία και από την Βίκυ Μανιάτη, προπονήτρια στίβου, στην Α’ Αθηνών με το ΚΚΕ αλλά χωρίς να παίρνει την είσοδο για τη Βουλή.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, το ΚΚΕ εξέλεξε βουλευτή αλλά όχι τον παλιό διεθνή διαιτητή Βασίλη Νικάκη που είναι τέταρτος σε σταυρούς. Ένας άλλος πρώην διαιτητής, ο Πέτρος Κωνσταντινέας που είχε εκλεγεί το 2015, ήταν και πάλι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία αλλά έμεινε στην 4η θέση με το κόμμα του να έχει έναν μόνο εκπρόσωπο στη Βουλή από το Νομό.
Στο Ηράκλειο ήρθε πρώτος σε σταυρούς με τη ΝΔ και επανεξελέγη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Στο νομό Ρεθύμνης το ΠΑΣΟΚ πήρε μία έδρα, αλλά ο γνωστός αθλητικός συντάκτης, εξπέρ σε θέματα μπάσκετ, Βασίλης Σκουντής, ήρθε δεύτερος σε σταυρούς και είναι πρώτος επιλαχών. Πρώτος σε σταυρούς με τη ΝΔ ήρθε στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Καλαφάτης, παλιό διοικητικό στέλεχος του ΠΑΟΚ και επανεξελέγη. Στη Β’ Θεσσαλονίκης επανεξελέγη βουλευτής με το κόμμα Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ο γνωστός από την τηλεόραση αθλητικογράφος Κώστας Χήτας, που έχει καταγωγή από την Πρέβεζα. Με το κόμμα του Βελόπουλου δεν εξελέγη στη μονοεδρική των Γρεβενών ο αθλητικογράφος Απόστολος Αβδελάς, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Στο νομό Ηλείας ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος, τα πήγε αρκετά καλά με την 3η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Ηλείας, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί καθώς το κόμμα του δεν έβγαλε βουλευτή στο Νομό.
Γνωστά πρόσωπα από τον αθλητισμό συμμετείχαν και στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Με τη ΝΔ εξελέξη η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου που ήταν 7η στη λίστα και σε εκλόγιμη θέση. Το ΠΑΣΟΚ εξέλεγε δύο βουλευτές Επικρατείας αλλά ο παλιός διεθνής γκολκίπερ Νίκος Σαργκάνης ήταν στην 10η θέση της λίστας, έχοντας προφανώς μια συμβολική παρουσία. Επικεφαλής στο Επικρατείας του ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν η παλιά παγκόσμια πρωταθλήτρια ακοντισμού και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα. Το κόμμα Βαρουφάκη δεν μπήκε στη Βουλή, οπότε δεν εξέλεξε και βουλευτή Επικρατείας. Το ίδιο ισχύει και για το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου – Φαήλου Κρανιδιώτη, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν ο παλιός διεθνής άσσος της ΑΕΚ Βασίλης Τσάρτας.
Καλή δύναμη σε όλους για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που όπως εκτιμούσαν χθες πολιτικοί αναλυτές θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από τον χώρο του αθλητισμού. Στη φωτο πάνω ο Νίκος Παπαδόπουλος (ΚΚΕ), αριστερά ο Γιούρκας Σεϊταρίδης (ΝΔ) και δεξιά ο Βασίλης Τσάρτας (Εθνική Δημιουργία)