Ντέιβιντ Μπόουι (8/1/1947 – 10/1/2016)

Το Σάββατο που μας πέρασε, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ντέιβιντ Μπόουι, θα γιόρταζε τα εβδομηκοστά πέμπτα γενέθλιά του. Όμως, μια μέρα σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια, άφησε αυτό τον μάταιο κόσμο, νικημένος από καρκίνο του ήπατος. Ο απροσδόκητος θάνατός του – ποτέ δεν είχε διαρρεύσει οτιδήποτε για προβλήματα με την υγεία του – έκανε αυτό τον κόσμο, εκτός από μάταιο, ακόμα πιο άχρωμο και βαρετό.

Συγχώρεσε, σε παρακαλώ, τις όποιες υπερβολές από μέρος μου, αλλά προσωπικά θεωρώ τον Ντέιβιντ Μπόουι αξεπέραστο και, ίσως, την πιο επιδραστική και, εν τέλει, σημαντική φιγούρα από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα και μετά.

Έχει επηρεάσει με τις μουσικές του και την διαφορετική, κάθε φορά, εικόνα του αμέτρητους μουσικούς και συγκροτήματα, αλλά και ηθοποιούς, χορευτές κλπ. Έχει επηρεάσει, επίσης, καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών πχ ζωγράφους, σχεδιαστές, καλλιτέχνες που δουλεύουν με τα βίντεο, κινηματογραφιστές κλπ. Η σημαντικότερη, όμως, και πιο κρίσιμη, ίσως, επιρροή που ο ίδιος ο Μπόουι “έβαλε στο παιχνίδι”, είναι το ζήτημα του να επανεφευρίσκει ο καλλιτέχνης τον εαυτό του. Αυτό θα πει, να ψάχνει συνεχώς, ο κάθε καλλιτέχνης και η κάθε καλλιτέχνιδα, νέους τρόπους έκφρασης, σε ό,τι αφορά στην τέχνη του ή της.

Να τονιστεί πως στον Ντέιβιντ Μπόουι χρωστούν ευγνωμοσύνη εκατομμύρια άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στα όποια πρότυπα εμφάνισης, συμπεριφοράς, νοοτροπίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολλά άλλα. Με το παράδειγμά του μας έδωσε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας ή οτιδήποτε θελήσουμε.

Ετοίμασα μια “γεμάτη” λίστα με κάποια από τα πολλά καταπληκτικά τραγούδια του, με χρονολογική σειρά. Επίσης, σε παροτρύνω να ψάξεις και να παρακολουθήσεις τις ταινίες “Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς” (“Merry Christmas, Mr Lawrence”), του Ναγκίσα Οσίμα, όπου παίζει βασικό ρόλο, και κλέβει την παράσταση, την ερωτική ταινία τρόμου “Hunger”, του Τόνι Σκοτ, όπου με την Κατρίν Ντενέβ, υποδύονται ένα ζευγάρι βαμπίρ, και τον “Τελευταίο Πειρασμό του Χριστού” (“The Last Temptation of Christ”), την μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη από τον Μάρτιν Σκορσέζε, όπου ο Μπόουι κλέβει την παράσταση ως Πόντιος Πιλάτος (η εμφάνισή του στο φιλμ κρατά μόλις λίγα λεπτά, αλλά είναι απίστευτος)!

Ακολουθεί η λίστα με τα τραγούδια του

υγ η δισκογραφική του εταιρία για να τον διαφημίσει στα τέλη των 70ς λάνσαρε την ατάκα: “Υπάρχει το παλιό κύμα, υπάρχει το νέο κύμα, και υπάρχει και ο Μπόουι”

Κώστας Μαζιώτης