Νίκη παραμονής μέσα στη Νίκαια ο θρυλικός ΠΑΣ

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια του πρωταθλήματος ο ΠΑΣ στάθηκε στο ύψος της ιστορίας και του ονόματός του, κερδίζοντας μέσα στην κόλαση της Νίκαιας τον Ιωνικό με σκορ 1-0. Η νίκη αυτή, η πρώτη ιστορικά στο γήπεδο του Ιωνικού, φέρνει τον «Άγιαξ» μια ανάσα από τον στόχο της παραμονής, καθώς αποσπάστηκε κατά πέντε βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού και με νίκη ή ισοπαλία επί του Αστέρα Τρίπολης το ερχόμενο Σάββατο στα Γιάννινα κλειδώνει και μαθηματικά τον στόχο. με κάποιους συνδυασμούς των αποτελεσμάτων της Λαμίας ίσως να αρκούν και οι 30 βαθμοί που έχει τώρα ο ΠΑΣ. Η Λαμία θα παίξει εντός έδρας με τον Λεβαδειακό και εκτός με τον Ιωνικό. Άρα απόλυτο δύο νικών σε δύο ματς δεν μπορεί να κάνει καμία απ’ αυτές τις ομάδες. Καλό αυτό γιατί κινδυνεύουν άμεσα και θα φαγωθούν μεταξύ τους. Και με 30 βαθμούς μένει ο ΠΑΣ αν α) η Λαμία κερδίσει και τα δύο ματς, β) κερδίσει τον Λεβαδειακό και πάρει ισοπαλία στη Νίκαια, γ) φέρει ισοπαλία με τον Λεβαδειακό και νικήσει στη Νίκαια, δ) φέρει ισοπαλίες με Λεβαδειακό και Ιωνικό. Σημειωτέον ότι ο ΠΑΣ στις ισοβαθμίες με Ιωνικό και Λεβαδειακό έχει το πλεονέκτημα. Καλό είναι ο ΠΑΣ να μη στη λογική των αριθμών, να παίξει με πάθος για να κερδίσει τον Αστέρα και να πάει εκδρομή στη Λιβαδειά. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος και το ματς με τον Αστέρα το ερχόμενο να μεταβληθεί σε ένα πάρτι για τον κόσμο, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση.
Το ερχόμενο Σάββατο δεν θα πέφτει καρφίτσα στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Όλα τα Γιάννινα και η Ήπειρος μαζί θα σταθούν στο πλευρό του ΠΑΣ ώστε να πάρει τη νίκη και να σιγουρέψει 100% την παραμονή και να πάει την τελευταία αγωνιστική για εκδρομή και σουβλάκια στη Λιβαδειά.
Το χρυσό γκολ της νίκης σημείωσε στο 64’ ο Μορέιρα βάζοντας φωτιά στα μπατζάκια του Ιωνικού. Με τις εμπρηστικές ανακοινώσεις πήγαν να κάνουν κόλαση το παιχνίδι. Όμως όλα τους γύρισαν μπούμερανγκ. Στον λάκκο που πήγαν να ανοίξουν για τον ΠΑΣ, έπεσαν οι ίδιοι μέσα. Ο «Άγιαξ» ουσιαστικά τους έκλεισε το σπίτι και τους έστειλε στα πρόθυρα της Β’ Εθνικής!
Το παιχνίδι είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι. Πίεση από την εξέδρα, καπνογόνα, φωτιές, σκληρά μαρκαρίσματα. Ο Ιωνικός μπορεί να είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ειδικά στο πρώτο μέρος, όπου ο ΠΑΣ δυσκολευόταν να κρατήσει μπάλα ώστε να πάρει ανάσες, αλλά χωρίς να μπορεί να δημιουργεί φάσεις για γκολ. Καταγράφεται στο φιλμ του αγώνα μια άστοχη κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι και ένα μακρινό σουτ του Σεμπά που μπλόκαρε ο Τσιντώντας με διπλή προσπάθεια που του στοίχισε και τον τραυματισμό, με συνέπεια στο 49’ να αντικατασταθεί με τον Αθανασίου. Και ο ΠΑΣ είχε μια πολύ καλή στιγμή, όταν σουτ του Παμλίδη στο 39’ έφυγε άουτ.
Στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το σοκ από τον τραυματισμό και την αντικατάσταση του Τσιντώτα, ο ΠΑΣ ανέβασε τις γραμμές και εκτός από την καταπληκτική αμυντική λειτουργία του, έβγαλε πέντε με έξι φαρμακερές αντεπιθέσεις από τις οποίες προήλθε στο 64’ το χρυσό γκολ του Μορέιρα, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Τζίμα στο 65’, ενώ στο 84’ σημειώθηκε και δεύτερο γκολ από τον Τζίμα που ακυρώθηκε από τον VAR ως οφσάιντ. Πάντως η παγωμένη εικόνα της τηλεόρασης δεν ήταν καθόλου διαφωτιστική. Ήταν οριακή φάση και οι διαιτητές προτίμησαν να ακυρώσουν το γκολ. Ο Ιωνικός μετά το γκολ ήταν τρακαρισμένος, κάποιοι παίκτες του μεγάλης ηλικίας κουράστηκαν. Στο τελευταίο 20λεπτο ο ΠΑΣ προσπάθησε να διαφυλάξει τα κεκτημένα και το υπέρ του αποτέλεσμα, βοηθώντας και οι κεντρικοί την άμυνα, γυρίζοντας πίσω ακόμα και ο Παμλίδης. Αν εξαιρέσουμε ένα σουτ από μακριά του Κάνιας που εξουδετέρωσε ο Αθανασίου και μια σέντρα από δεξιά σαν…στραβοκλοτσιά του Ρομαό, δεν υπήρξε άλλη ουσιαστική φάση απειλής για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Οι γηπεδούχοι έπαιζαν ανορθόδοξα και κυρίως από τα πλάγια με σέντρες που εξουδετέρωναν οι πύργοι του ΠΑΣ Παντελάκης και Εραμούσπε.
Το ματς έγινε θρίλερ στις καθυστερήσεις. Ο Φωτιάς, ενώ στάθηκε καλά, έδωσε καταχρηστικά οκτώ λεπτά καθυστερήσεων που τελικά έγιναν δώδεκα! Ο ρέφερι το παρατράβηξε. Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Στον πειθαρχικό έλεγχο τα πήγε καλά και δεν αδίκησε καμία ομάδα. Ήταν βέβαια…ανοιχτοχέρης στις κίτρινες κάρτες προς τους παίκτες του ΠΑΣ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν κακός. Για το ακυρωθέν γκολ που μας έδειξαν από τα πλάγια τις οριοθετικές γραμμές είναι θέμα VAR και όχι ρέφερι.
Δίκαια πέρα για πέρα η νίκη του ΠΑΣ, δεύτερη στη σειρά, αφού είχε προηγηθεί και επί του Παναιτωλικού με σκορ 3-2. Στην πιο κρίσιμη στιγμή των πλέι άουτ, που κρίνονται οι κόποι μιας χρονιάς ο ιστορικός σύλλογος της Ηπείρου έδειξε τα δόντια, με παίκτες παθιασμένους, που παίζου για τον κόσμο και τη φανέλα της ομάδας τους. Όλοι οι παίκτες προσπάθησαν για το καλύτερο. Όμως κορυφαίοι ήταν οι αμυντικοί Παντελάκης, Εραμούσπε, Σόρια, Πήλιος, οι δύο τερματοφύλακες Τσιντώτας και Αθανασίου. Καλά τα πήγαν επίσης και οι υπόλοιποι.

ΤΟ ΓΚΟΛ

64’: Ο Τζίμας βρίσκει με τακουνάκι τον Πήλιο, που κάνει το διαγώνιο σουτ, ο Χουτεσιώτης αποκρούει και στην επαναφορά ο Μορέιρα με κοντινό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1, αφού βρήκε και το πόδι του Ρομαό.

ΔΟΚΑΡΙ

87’: Σέντρα σουτ του Ρομαό από πλάγια δεξιά θέση η μπάλα βρήκε την πάνω πλευρά του οριζόντιου δοκαριού του ΠΑΣ και έφυγε άουτ.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

15′: Απειλεί ο Ιωνικός! Ο Βαλεριάνος σεντράρει από τα αριστερά, καρφωτή κεφαλιά του Μάντζη, η μπάλα δίπλα από την εστία του Τσιντώτα.

25′: Εκτέλεση φάουλ του Βαλεριάνου, πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι ο Τσιγκρίνσκι και παίρνει την κεφαλιά, στην εξωτερική πλευρά των διχτύων η μπάλα.

39′: Καλή στιγμή για τους φιλοξενούμενους! Παμλίδης και Μπάλαν παίζουν το 1-2, με τον πρώτο να κάνει το σουτ από τα όρια της μεγάλης περιοχής που φεύγει μισό μέτρο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

42′: Ευκαιρία για τους γηπεδούχους! Από βαθιά του Τσιγκρίνσκι, ο Σεμπά κατεβάζει και σουτάρει στην κίνηση έξω από την περιοχή αλλά ο Τσιντώτας μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια.

65′: Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα! Ο Τζίμας κουβαλά τη μπάλα και δοκιμάζει το σουτ έξω από την περιοχή, σύριζα από τη δεξιά κάθετη δοκό του Χουτεσιώτη.

67’: Φοβερή απόκρουση Αθανασίου σε ένα μακρινό σουτ του Κάνιας που πήγαινε στα δίχτυα.

75′: Ο Σεμπά πασάρει με το εξωτερικό στον Ελευθεριάδη, σουτ έξω από την περιοχή, λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Καλή στιγμή για τον Ιωνικό.

84′: Ο Τζίμας σκοράρει από πάσα του Μορέιρα αλλά το γκολ ακυρώνεται καθώς στο ξεκίνημα της φάσης ο άσος από τη Γουινέα ήταν εκτεθειμένος.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ρέφερι: Φωτιάς (Πέλλας) Βοηθοί: Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής), Βεργέτης (Αργολίδας) VAR: Γκάμαρης (Αθηνών) AVAR: Σαμοΐλης (Αθηνών) 4ος: Πολυχρόνης (Πιερίας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΙΩΝΙΚΟΣ: Χουτεσιώτης, Μύγας, Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Βαλεριάνος, Κάνιας, Σάκιτς, Μασάς (71 λ.τ. Λοβέρα), Γούλερι (59′ Ελευθεριάδης), Σεμπά (76′ λ.τ. Μάνος), Μάντζης

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Τσιντώτας (49′ λ.τ. Αθανασίου), Σόρια, Παντελάκης, Εραμούσπε, Πήλιος, Τζίνο, Λιάσος, Τζίμας, Μορέιρα (88′ Ροσέρο), Παμλίδης, Μπάλαν (90’+8′ Κόντε)

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ – ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Ώρα 19.15)

Αστέρας Τρίπολης – Λαμία 0-0
Ατρόμητος – ΟΦΗ 2-3
Ιωνικός – ΠΑΣ Γιάννινα 0-1
Παναιτωλικός – Λεβαδειακός 2-2

ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ
(5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)

ΟΦΗ 11
Λαμία 10
ΠΑΣ Γιάννινα 7
Ιωνικός 7
Λεβαδειακός 7
Ατρόμητος 5
Αστέρας Τρίπολης 5
Παναιτωλικός 1

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 26+5 Αγώνες)

ΟΦΗ 37
Ατρόμητος 34
ΠΑΣ Γιάννινα 30
Αστέρας Τρίπολης 30
Παναιτωλικός 30
Λαμία 27
——————————————————–
Ιωνικός 25
Λεβαδειακός 24
ΣΗΜ: Από τη γενική βαθμολογία του συνόλου των αγώνων πρωταθλήματος και πλέι άουτ οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (6η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΙΟΥ (ώρα 20.00)

Ατρόμητος – Παναιτωλικός
ΟΦΗ – Ιωνικός
ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης
Λαμία – Λεβαδειακός

Η ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

7. ΟΦΗ (37 βαθμοί, 33-39 τα γκολ): Ιωνικός (εντός), Παναιτωλικός (εκτός).
8. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (34 βαθμοί, 31-35 τα γκολ):
 Παναιτωλικός (εντός), Αστέρας Τρίπολης (εκτός).
9. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (30 βαθμοί, 29-47 τα γκολ): Αστέρας Τρίπολης (εντός), Λεβαδειακός (εκτός).
10. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (30 βαθμοί, 22-34 τα γκολ): ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), Ατρόμητος (εντός).
11. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (30 βαθμοί, 32-49 τα γκολ): Ατρόμητος (εκτός), ΟΦΗ (εντός).
12. ΛΑΜΙΑ (27 βαθμοί, 20-50 τα γκολ): Λεβαδειακός (εντός), Ιωνικός (εκτός).
13. ΙΩΝΙΚΟΣ (25 βαθμοί, 20-47 τα γκολ): ΟΦΗ (εκτός), Λαμία (εντός).
14. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (24 βαθμοί, 21-43 τα γκολ): Λαμία (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων στα Playoffs και Playouts, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, είναι τα εξής:
– Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).
– Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).
– Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

Στάικος: Μπράβο στα παιδιά έβγαλαν ψυχή

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος σε δηλώσεις μετά τη λήξη του αγώνα σημείωσε ότι στη Νίκαια κέρδισε το ομαδικό παιχνίδι της ομάδας του και θα πρέπει να πάρει και άλλους βαθμούς για να μείνει στην κατηγορία. Αναλυτικά οι δηλώσεις: «Είναι μία μεγάλη νίκη! Όταν παίζεις ένα τέτοιο ματς τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος και είμαστε δύο ομάδες πολύ κοντά στη βαθμολογία, αποκτάει μεγάλη σημασία αυτή η νίκη. Ένα μεγάλο μπράβο σ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Είδαμε παιδιά όπως ο Πήλιος, ο Αθανασίου, ο Τζίμας, παιδιά 19, 20, 21 ετών να καταθέτουν την ψυχή τους. Όμως, παρότι απομένουν 2 αγωνιστικές το πρωτάθλημα έχει πολλά ακόμα αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι χρειάζονται κι άλλοι βαθμοί, ακόμα περισσότεροι. Δεν έχουμε τελειώσει, παρά τη μεγάλη νίκη. Μπράβο στα παιδιά όμως, το ομαδικό πνεύμα κυριάρχησε γι’ άλλη μια φορά».
Για την αλλαγή εικόνας και τις δύο νίκες σερί: «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα διάστημα που παραπατούσαμε, αλλά νομίζω ότι βρήκαμε πάλι το μυστικό να επανέλθουμε στις επιτυχίες και πρέπει να το συνεχίσουμε μέχρι τέλους για να παραμείνουμε στην κατηγορία».
Για τον τραυματισμό του Τσιντώτα και την επιστροφή Κόντε, έστω για 2-3 λεπτά στο τέλος: «Είχαμε όντως μία ακόμα φορά ατυχία με τραυματισμό, αλλά ο μικρός μας ο Αθανασίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Όσον αφορά τον Κόντε, για μας είναι ο αρχηγός, ο ηγέτης μας, αυτά τα λίγα λεπτά έδειξε ποιος είναι. Στα δύο τελευταία παιχνίδια αν ευδοκιμήσουν οι συνθήκες θα πάρει χρόνο συμμετοχής. Προέχει όμως να μείνουμε στην κατηγορία, με σεβασμό στους αντιπάλους μας θα προσπαθήσουμε με όλη μας την ψυχή γι’ αυτήν».

 

 Γρηγορίου: Χάσαμε στις ..λεπτομέρειες

Ο προπονητής του Ιωνικού Μιχάλης Γρηγορίου σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Νομίζω ότι ουσιαστικά στην πρώτη στιγμή που έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα ευτύχησε να πετύχει το γκολ. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα ματς κρίνονται σε λεπτομέρειες. Ήταν όντως μία λεπτομέρεια, γιατί δεν είχαμε δεχτεί ούτε φάση από τον ΠΑΣ. Ούτε εμείς είχαμε πολύ σημαντικές φάσεις, αλλά γενικά αν μία ομάδα μπορούσε να ανοίξει το σκορ ήμασταν εμείς. Παρ’ όλα αυτά βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, τα παιδιά κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, από εκεί και ύστερα χάσαμε ευκαιρίες να ισοφαρίσουμε και τελικά μένει η πίκρα από μία ήττα που είναι πολύ δύσκολη, αλλά δεν καθορίζει τίποτα».
Για το πώς θα τη διαχειριστεί ψυχολογικά: «Δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο, από το να υλοποιήσουμε το πλάνο που έχουμε βάλει, να κερδίσουμε τα δύο επόμενα παιχνίδια αν θέλουμε να μείνουμε κατηγορία. Μην παραγνωρίζουμε ότι τα παιδιά έκαναν απίστευτη προσπάθεια μέχρι τώρα. Απομένουν 2 αγώνες δύσκολοι, αλλά αν κάνουμε το ακατόρθωτο και πετύχουμε άλλες 2 νίκες θα μείνουμε στην κατηγορία. Το είχα τονίσει και πριν το ματς, οποιοδήποτε αποτέλεσμα και να ερχόταν σήμερα, τα πάντα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος