Μια ταινία/ Ghost Dog: The Way of The Samurai του Jim Jarmoush (1999)

Έχω δηλώσει και πριν καιρό πόσο αγαπώ το ανθρωπιστικό σινεμά του Jim Jarmoush. Αφορμή για να το ξανακάνω στάθηκε το ότι πρόσφατα είδα, για πρώτη φορά την ταινία του με τίτλο Ghost Dog : Ο Τρόπος των Σαμουράι.

Ο σπουδαίος ηθοποιός Forest Whitaker υποδύεται τον Ghost Dog, έναν εκτελεστή που παρέχει τις υπηρεσίες του σε όποιον διαθέτει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό. Ζει μόνος του, απομονωμένος, και ακολουθεί τον κώδικα τιμής των Σαμουράι. Τρέφει απεριόριστο σεβασμό στον άνθρωπο που κάποτε του είχε σώσει τη ζωή, όπως κάποτε, στην φεουδαρχική Ιαπωνία οι πολεμιστές Σαμουράι ήταν δεμένοι με όρκους πίστης εφ’ όρου ζωής με τον αφέντη τους.

Επικοινωνεί με τον “αφέντη” του μέσω ταχυδρομικών περιστεριών, όταν πρέπει να ενημερωθεί για κάποιο συμβόλαιο θανάτου. Διατηρεί περιστερώνα όπου εκτρέφει και περιθάλπει πολλά περιστέρια. Μοναδικός του φίλος είναι ένας Γάλλος μετανάστης, ο Raymond, που μιλάει μόνο γαλλικά, ενώ ο Ghost Dog δεν γνωρίζει ούτε μια λέξη γαλλικά. Παρόλα αυτά επικοινωνούν περίφημα, χάρη στην διεθνή γλώσσα της φιλίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Δεν θα πω κάτι για την πλοκή της ιστορίας, που φυσικά έχει ενδιαφέρον, μιας και μπορεί να θεωρηθεί νεο – νουάρ. Απλά, αυτό που με γοήτευσε είναι ότι με απλά μέσα και δίχως φλυαρίες, ο Jarmoush σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου που ακολουθεί αρχαίους τρόπους ζωής και συμπεριφοράς. Σε καιρούς κυνικούς, όπου κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός, φαίνεται να υπάρχουν μοναχικοί χαρακτήρες, εκτός πλαισίου, που ακολουθούν τις αξίες και τις αρχές τους μέχρι τέλους.

Το σκοτεινό hip hop του RZA, από τους Wu Tang Clan, αποτελεί την ιδανική ηχητική υπόκρουση στα καρέ της ταινίας που είναι γυρισμένη κυρίως στις φτωχογειτονιές του New Jersey. Επίσης, παρ’ ότι πρόκειται για μουσική στηριγμένη στην μουσική τεχνολογία των samples, drum machine κλπ, δένει πολύ όμορφα με την ποιητική σκηνοθεσία και τους απλούς, αλλά βαθιούς διαλόγους που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Jim Jarmoush. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιοι, ρομαντικοί κινηματογραφιστές σήμερα. Αν υπάρχουν, θα είναι πολύ όμορφο.

Βρασίδας Χατζησαϊας

 

Title: GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI ¥ Pers: WHITAKER, FOREST ¥ Year: 1999 ¥ Dir: JARMUSCH, JIM ¥ Ref: GHO038AB ¥ Credit: [ ARTISAN PICS / THE KOBAL COLLECTION / GENSER, ABBOT ]